Filmová kancelář zve opět filmaře do Plzeňského kraje

Do Plzeňského kraje se od konce letošního léta vracejí filmové štáby. V plném proudu je již natáčení snímků, které se z důvodu pandemie přesunuly.

Jarní servisní akce AUTO CB

V srpnu například v Prádle nedaleko Nepomuku vznikal nový český komediální film Matky s Hanou Vagnerovou v  hlavní roli a na podzim se v klášteře v Plasích usadí natáčení snímku Il Boemo, v němž rezonuje jméno Vojtěcha Dyka v roli českého skladatele Josefa Myslivečka. Vznik obou těchto snímků byl na začátku letošního roku finančně podpořen Plzeňským krajem. Zástupci plzeňské filmové kanceláře se však v době, kdy u nás pandemie zastavila počínající natáčení, aktivně připravovali na dobu po ní. V rámci nadcházejícího filmového festivalu Finále Plzeň, který se odehraje od 25. do 30 září,  tak nabídnou hned několik zajímavých programů zaměřených na přilákání filmařů nazpět do regionu.

“Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje se stala v letošním roce partnerem odborného programu festivalu, který se zaměřuje na filmové profesionály. Naším cílem je na pozadí tohoto spojení propagovat Plzeňský kraj nejen jako atraktivní místo pro filmová natáčení, ale současně prezentovat i lokální tvůrce a studenty a dopomoci jim v další profilaci v audiovizuálním průmyslu”, sdělila Radka Šámalová z filmové kanceláře. “Filmařům během festivalu nabídneme exkurzi do Ateliéru animované a interaktivní tvorby, který se nachází na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Ve spolupráci s vedoucími ateliéru pro ně připravujeme prezentaci technologií, kterými univerzita disponuje, prezentaci studentských děl, která zde vznikla, a současně hodláme propojit studenty s filmaři pro další spolupráci na vznikajících projektech”, doplnila Radka Šámalová. Zástupci ateliéru dlouhodobě spolupracují s Českou televizí a získali řadu ocenění na domácí i mezinárodní scéně. Zdejší ateliér se současně řadí mezi jedno z nejvýznamnějších center české animace.

Během festivalu bude dále filmařům nabídnuta location tour po Plzeňském kraji. Jako nosné téma letošní tour se staly doly a lomy v regionu. Trasa provede účastníky kaolinkou v Kaznějově, v jejímž areálu se v minulosti natáčela pohádka Princezna ze mlejna, nebo například kaolinovým lomem u Horní Břízy, unikátním Hromnickým jezírkem a Centrem Caolinum v Nevřeni. To v posledním roce nejvíce proslavila pohádka Čertí brko a již na podzim letošního roku se zdejší důl opětovně stane filmovou kulisou, tentokrát pro zahraniční štáb.

S cílem užšího propojení s místními talentovanými studenty, ale i následováním záměru prezentace konkrétních lokalit v kraji, která mají výrazný potenciál pro uplatnění před filmovou kamerou, nabídne kancelář během Finále Plzeň nový koncept Film Café. “V rámci jednoduchého konceptu si s námi mohou filmaři během festivalu domluvit setkání na kávu a probrat s námi vhodné lokality v kraji s potenciálem pro natáčení, ale například i možnosti finanční podpory vznikajících děl či možnosti propojení s místními dodavateli služeb”, informuje David Brabec, zástupce kanceláře a “café kontakt” pro tvůrce během festivalového týdne. Dále doplňuje, že nejen studenti, ale i profesionálové, mohou na festivalu ponechat svou vizitku ve speciálně zřízeném boxu a ofotit si zde vizitku dalších kolegů z filmové branže.

Díky podpoře Plzeňského kraje a aktivitám filmové kanceláře se u nás v loňském roce natočilo přes 21 filmových děl, které do regionu přinesly miliony korun. Letošní bilanci nelze s ohledem na uplynulou pandemii odhadovat, ovšem zástupci filmové kanceláře se v rámci nastíněných aktivit snaží o opětovné rozproudění audiovizuálního průmyslu v kraji. V rámci Finále Plzeň se budou promítat i snímky, které v kraji v loňském roce vznikaly, například Šarlatán, Nabarvené ptáče či Zločiny Velké Prahy. Vstupenky a kompletní program festivalu a odborného programu pro filmaře naleznou zájemci na webových stránkách www.festivalfinale.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 14.09.2020 14:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka