Hyundai ukončí výrobu první řady IONIQ

Jedna éra se chýlí ke konci. V červenci 2022 bude ukončena výroba původního modelu Hyundai IONIQ v montážním závodě Ulsan v Jižní Koreji.

Cílená propagace v Plzni

Poslední IONIQ, který sjede z montážní linky, završí významnou kapitolu nedávné historie značky Hyundai. Tento model se při svém uvedení na trh v roce 2016 stal prvním vozem na světě nabízeným se třemi elektrifikovanými pohony: hybridním, plug-in hybridním a čistě elektrickým.

Ukončení výroby a globálního prodeje modelu IONIQ je dlouho plánovaným rozhodnutím značky Hyundai, která tím reaguje na měnící se poptávku spotřebitelů v automobilovém sektoru. IONIQ se však zapíše do historie jako opravdu revoluční model, který otřásl základy automobilového průmyslu a připravil půdu pro úspěšnou produktovou řadu současných elektromobilů IONIQ.

IONIQ stál v čele vývoje elektrifikovaných vozů Hyundai. Od konce roku 2016 do prosince 2021 bylo jen na evropském trhu prodáno 135 692 těchto vozů, na českém trhu svého majitele dodnes našlo 589 vozů. IONIQ tak zcela splnil obchodní očekávání společnosti Hyundai. V závislosti na zásobách skladových vozů u jednotlivých prodejců bude prodej první modelové řady IONIQ pokračovat nejméně do poloviny roku 2022.

Historie inovativního a průkopnického modelu IONIQ

IONIQ, inspirovaný koncepčním vozem i-oniq, po sobě zanechává odkaz inovativního a průkopnického modelu. Studie i-oniq debutovala na Ženevském autosalonu 2012 a posloužila jako vzor pro model IONIQ. Její ladný a skulpturální design se stal inspirací pro pozdější sériově vyráběný model IONIQ.

IONIQ byl ihned po své premiéře v roce 2016 oceňován za svůj design. Díky němu se odlišoval od ostatních automobilů na silnicích, ale také těžil z vynikajících aerodynamických vlastností, čímž navázal na první plody vývoje značky Hyundai v oblasti elektromobility. Plynulé křivky a ladné tvary umožnily modelu IONIQ dosáhnout součinitele aerodynamického odporu vzduchu cx = 0,24. Tehdy nejlepší hodnota součinitele aerodynamického odporu vzduchu ve své třídě přispěla významnou měrou k mimořádné hospodárnosti.

IONIQ byl průkopníkem nejen adaptací designového stylu značky Hyundai, založeného na fluidních, skulpturálních tvarech, ale také v oblasti techniky. Byl to první automobil na světě zkonstruovaný od začátku pro tři varianty elektrifikovaného pohonu. K dispozici byly hybridní, plug-in hybridní a čistě elektrické verze. Vynikající hospodárnost modelu IONIQ připravila půdu pro další pokrok ve vývoji elektrifikovaných modelů napříč produktovou řadou značky Hyundai. IONIQ byl kromě pokroku v oblastech hospodárnosti a designu oceňován také za své provozní vlastnosti a zážitky z jízdy. Komplexní bezpečnostní výbava zajistila modelu IONIQ po celou dobu výroby pětihvězdičkové hodnocení Euro NCAP, které potvrzovalo nejvyšší úroveň ochrany ve své třídě u všech tří variant pohonu.

Průkopník cesty k autonomní jízdě

Hyundai po úspěšné účasti na zkušebních jízdách v ulicích Las Vegas vystavil v roce 2017 autonomní model IONIQ ve své expozici na mezinárodním autosalonu v Ženevě. Autonomní IONIQ byl vybaven technologií LiDAR. Její uložení za předním nárazníkem přitom zachovalo elegantní design vozu. Vyspělé systémy pro autonomní jízdu byly záměrně co nejjednodušší díky integraci funkcí používaných již sériově vyráběným modelem včetně předního radarového senzoru chytrého tempomatu SCC (Smart Cruise Control) a kamer asistenta pro jízdu v jízdním pruhu LKA (Lane Keeping Assist).

Vyspělé technologie autonomního modelu IONIQ umožňovaly bezpečné zvládání i těch nejnáročnějších situací včetně velkého výskytu chodců, semaforů, značek „Stop, dej přednost v jízdě“, zúžených úseků a uzavírek silnic.

Dlouhá řada ocenění pro model IONIQ

IONIQ byl průkopníkem, který stanovil ve svém segmentu nová měřítka nejvyšší úrovní bezpečnosti, výhodným poměrem ceny a výkonu a mimořádnou hospodárností. To nemohlo uniknout pozornosti porot nejrůznějších anket a dalších institucí.  IONIQ byl po svém uvedení na trh v roce 2016 oceňován za svůj design. V této oblasti získal prestižní ocenění Red Dot Design Award a dvě ocenění Good Design Award v řadě. Další ocenění následovala v letech 2017 až 2019. V letech 2017 a 2019 tento model dominoval žebříčku ADAC Ecotest a kromě toho získal ocenění Green NCAP Score a Women’s World Car of the Year. To vše potvrzovalo, že je IONIQ výrazným průkopníkem elektrifikované mobility.

IONIQ po ukončení výroby zanechává odkaz oceňovaného modelu, který získal tituly „Vůz roku“ v Norsku, Švédsku a Francii, jakož i nejvyšší ocenění v anketě Ženský světový vůz roku (Women’s World Car of the Year Supreme Award) v letech 2017 a 2018. Uvedenými oceněními modelu IONIQ také začala historie úspěchů a inovací elektrifikovaných vozů Hyundai.

Historie hodná pokračování

IONIQ byl skutečnou průkopnickou silou v oblasti elektrifikované mobility, což potvrzují uplynulé roky s mnoha oceněními a významnými partnerstvími. Inovace a pokrok, které přinesl tento model, vytvořily půdu pro novou generaci elektromobilů Hyundai, jež navazuje na odkaz modelu IONIQ nejvyšší úrovní bezpečnosti, výhodným poměrem ceny a výkonu, mimořádnou hospodárností a skvělým designem. Přestože IONIQ nebude mít žádného přímého nástupce, jeho duch bude žít v nabídce společnosti Hyundai dál, a to v produktové řadě elektromobilů značky IONIQ.

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka