Patton Memorial Pilsen má další vzácný exponát

Patton Memorial Pilsen má stále co nabídnout. Jeho nejnovějším exponátem je od tohoto týdne plátno s motivem plzeňského znaku s podpisy všech amerických veteránů, kteří se zúčastnili letošních jubilejních oslav osvobození.

Cílená propagace v Plzni

Práce kurátorů muzea nicméně každoročně nezačíná ani nekončí se Slavnostmi svobody. Před začátkem letošní turistické sezóny obnovili třetinu expozice. Podíleli se i na přípravě výstavy věnované osvobození Plzně, kterou na své základně v německém Wiesbadenu zorganizovalo Americké velitelství pozemních sil v Evropě (USAREUR).

Plátno s podpisy třinácti amerických veteránů a motivem plzeňského znaku, který z jedné strany symbolicky doplňuje americká a z druhé česká státní vlajka, symboly každoročních oslav osvobození a dlouholetého přátelství, od nynějška v Patton Memorial Pilsen připomíná letošní výjimečné Slavnosti svobody. V muzeu získá čestné místo na stěně zdobené již desítky podpisů všech veteránů, kteří místo od roku 2005 navštívili. Plátno muzeu věnoval první náměstek primátora Martin Baxa, který jej dostal od Douga Lavioletta, předsedy americké nadace, jež každoročně uděluje úspěšným plzeňským studentům Stipendium generála Pattona. 

„Je to dar, který mě opravdu potěšil. S veterány se setkávám řadu let, přesto pro mne letošní Slavnosti svobody byly v mnohém výjimečné. Ten motiv s vyobrazením znaku a vlajek tvořící kombinaci města a obou blízkých národů je pro mě emotivní a trvalou vzpomínkou na 70. výročí osvobození. A myslím si, že je důležité, aby plátno viselo na takovém místě, kde si ho budou moci prohlédnout všichni, kterým svým způsobem patří,“ říká první náměstek primátora Martin Baxa. 

Návštěvníci Patton Memorial Pilsen si vzácný exponát budou moci prohlédnout již tento víkend. Nicméně určitě to není jediná z novinek, kterou muzeum svým stálým návštěvníkům nabízí. Práce kurátorů je celoroční, nezačíná ani nekončí se Slavnostmi svobody. Vedle běžného provozu muzea se podílí na celé řadě dalších aktivit. Letos v zimě pracovali především na obnově expozice. 

„Před letošními Slavnostmi svobody jsme obměnili třetinu exponátů. Máme co ukázat i těm, kteří už v muzeu byli. Doplnili jsme panely, které tvoří jakýsi historický katalog všech amerických jednotek, jež se podílely na osvobození jihozápadních Čech. Nechybí ani prezentace jednotek, které v regionu působily po konci války, od června do listopadu 1945,“ vypočítává novinky kurátor Patton Memorial Pilsen Milan Jíša. 

Další část expozice se věnuje osobnostem veteránů, kteří do Plzně pravidelně jezdili nebo stále jezdí. Tyto exponáty jsou velice osobní a dokáží vyvolat silné emoce, a to nejen u běžných návštěvníků. „Například letos jsme jako překvapení pro Jamese Duncana vystavili jeho osobní věci, které věnoval českému lidu a které my jsme prostřednictvím výpůjčky z Vojenského historického ústavu Praha – Žižkov získali pro Patton Memorial Pilsen. Stejně tak velice potěšená byla rodina Johna del Santo, který sice již zemřel, nicméně v muzeu na něj máme v rámci expozice trvalou vzpomínku,“ doplňuje Ivan Rollinger, druhý z kurátorů muzea.

Kurátoři muzea se neustále snaží rozšiřovat sbírky muzea, navíc rozvíjí spolupráci s nejrůznějšími institucemi. „Za velký úspěch považujeme, že se nám podařilo navázat spolupráci se sekcí vojenské historie na Velitelství americké armády v Evropě. Požádali nás o spolupráci při přípravě výstavy věnované osvobození Plzně. Zapůjčili jsme jim jeden z velice vzácných předmětů - ručně šitou 9metrovou americkou vlajku, která v roce 1945 visela na náměstí Republiky v blízkosti radnice,“ vysvětluje Milan Jíša.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka