Peníze z plzeňské městské pokladny pomohou prorodinné politice, půjdou i do sociální oblasti

Radní města Plzně projednali poskytnutí neinvestičních dotací z rozpočtu Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně v rámci programu Aktivity prorodinné politiky.

Jarní servisní akce AUTO CB

U sedmi žadatelů souhlasili s podporou v celkové výši 215 tisíc korun, konečné slovo budou mít v těchto případech zastupitelé. 

Nejvyšší odsouhlasená částka, a sice ve výši 70 tisíc korun, je určena občanskému sdružení Ponton na Terénní program COM.PASS. Při jeho realizaci terénní pracovník navazuje kontakt s dětmi a mládeží žijícími ve vyloučených lokalitách, seznamuje je s možnostmi aktivit, podporuje je při shánění brigád nebo práce, při zvládání školních povinností a podobně. 

Dalšími subjekty, jež by mohly podporu dostat, jsou: Mateřské centrum Plzeňské panenky, Centrum dětí a rodičů, Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy, MOTÝL, Dobrovolnická Regionální Agentura DoRA a Naděje. „Celková výše požadované dotace činila u těchto subjektů téměř 750 tisíc korun, vzhledem k nedostatku alokovaných finančních prostředků jsme mohli poskytnout necelou třetinu,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková. Doplnila, že rada schválila dotaci v celkové výši 25 tisíc korun dalším dvěma žadatelům, u nich už není třeba hlas zastupitelů. Jde o Mateřské centrum Barvínek a Centrum cvrček. Celkem osm žadatelů s žádostí neuspělo. 

Stejně tak Rada města Plzně projednala poskytnutí dotací z dotačního programu sociální služby a ostatní  služby a činnosti v sociální oblasti. Souhlasila s tím, aby mezi 11 subjektů byla rozdělena celková částka 440 tisíc korun (schválit dotaci ještě musí zastupitelé) a třem subjektům sama schválila částku 60 tisíc korun. 

„I zde jsme zaznamenali výrazně vyšší požadované částky, u žadatelů, jimž jsme nakonec odsouhlasili 440 tisíc korun, dělaly celkem 1,2 milionu korun,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Herinková. Připomněla, že rozhodující pro radní je v tomto případě doporučení Komise pro sociální věci a zdraví občanů Rady města Plzně, jež posuzovala a pečlivě probírala všechny žádosti. Nevyhověla 18 žadatelům, kteří chtěli dotaci téměř 1,5 milionu korun. 

S nejvyšší podporou radní souhlasili pro Společnost Tady a teď, která na podporu vzdělávání dostane 60 tisíc korun. „Služba Podpora vzdělávání je na území města poskytována už přes deset let a je jedinou, která cílí na oblast vzdělávání pro skupinu sociálně vyloučených rodin,“ uvedla náměstkyně Eva Herinková. Ročně je do služby zapojeno přes 180 klientů, kterým poskytuje pomoc 9 terénních pracovníků a zhruba 70 dobrovolníků, jež docházejí do rodin minimálně 1x týdně. Dobrovolníci se věnují dětem v mimoškolní přípravě, terénní aktivizační pracovníci pak pracují s rodiči dětí a jejich učiteli.

Dalšími podpořenými subjekty jsou Dobrovolnická Regionální Agentura DoRA, SNN v ČR – Spolek neslyšících Plzeň, TOTEM – regionální dobrovolnické centrum, Mateřské centrum Plzeňské panenky, Ponton, občanské sdružení, DOMOVINKA – sociální služby, Salesiánské středisko mládeže – dům dětí a mládeže Plzeň, Mamma Help – sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu, Možnosti tu jsou, Společnost Tady a teď, Svaz Důchodců ČR – Krajská rada Plzeňského kraje, Občanské sdružení Tak pojď s náma, Krystal a FESTINA LENTE. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka