Plzeň ovládá festival japonské kultury

Festival japonské kultury v rámci projektu Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 ovládá v těchto dnech město Plzeň.


Výběr z programu 1. 6. – 8. 6.:

1. 6. – 7. 7. 2015  Galerie Jiřího Trnky   Šo – Mistři současné kaligrafie                                                                                                               

Reprezentativní výstava padesátí oceněných mistrů současné japonské kaligrafie. 

Kaligrafie (šodó, neboli „cesta písma“) je v kulturách východní Asie už od starověku uctívána jako prazdroj umění. Dodnes je provozována jako samostatná výtvarná disciplina nadřazená malířství. V Japonsku působí tisíce škol a miliony kaligrafů, z této neuvěřitelně široké základny se pak generují účastníci oblastních i celostátních soutěžních přehlídek. A právě z nositelů nejprestižnějších cen z těchto soutěží vybíral hlavní sekretář sekce tokijské Association for the International Development of Calligraphic Culture pan Okada Shinkichi adepty pro výstavu v plzeňské Galerii Jiřího Trnky. 

4. 6. – 7. 6. 2015  Měšťanská beseda 

Malý sál, Atrium a Zahrada s hudebním pavilonem    

Mezinárodní výstava bonsají a suiseki                                                                    

18. mezinárodní výstava ČBA a 5. středoevropské trienále

To nejlepší z umění bonsají a suiseki z České republiky, Maďarska, Německa, Slovenska, Polska, Belgie a Rakouska – ve spolupráci s Českou bonsajovou asociací. 

Hlavní hosté: Masashi Hirao (Japonsko), Marc Noelanders (Belgie), Enrique Castano (Mexiko)

Součástí výstavy bude i soutěž mladých talentů, filmové projekce, dílny a ukázky tvarování bonsají, přednášky a komentované prohlídky.

Program:

Neděle 7.7.

9:00 – 16:00  Masashi Hirao (Japonsko) a Marc Noelanders (Belgie) – společná dílna 

12:00 – 13:00  suiseki dia show

13:00 – 17:00  ukázky tvarování: René Alber (Německo), Rafal Wodzicki (Polsko), Luboš Šebek  (ČR)

Během celé výstavy bude zajištěna poradenská služba a prodej všeho potřebného pro pěstování bonsají.

Doprovodný program:

1. 6. – 10. 6. 2015  Zahrada Měšťanské besedy a Atrium František Svátek – Vodní kinetické objekty

Tvorba Františka Svátka je vědomě či nevědomě dokonalou materializací zenového a taoistického myšlení. Zvonkohry rozhoupávané větrem, otáčivé lampy nebo rozličné zahradní vodní mobily a další kinetické trojrozměrné objekty mají svůj počátek na Dálném východě, především v Japonsku a Číně. Kinetické objekty Františka Svátka jsou vyjádřením harmonie mezi kulturou a naturou, lidským a božským, nebem a zemí. Je lhostejné, zda je jako médium použita voda či vzduch. Vyprázdnění naplňuje, ohnutí napřimuje. Těžké je základem lehkého, měkké vítězí nad tvrdým a nekonečná proměnlivost situací a věcí zaručuje rovnováhu našeho světa i našich životů. Harmonie a uměřenost je odnepaměti také jedním z atributů krásy.  

Japonsko na desce Shogi a deskové hry s japonskou tematikou z Kavenu 5. 6. – 7. 6. 2015 Měšťanská beseda – Společenský sál Otevřená dílna pro děti, studenty i dospělé

Festival nejpopulárnější japonské stolní hry shogi a dalších deskových her s japonskou tematikou z klubu Kavenu a sdružení Goada 

Shogi je strategická hra podobná šachům, ale je její zajímavější a agresivnější verzí.  Základem hry je opětovné vkládání zajatých kamenů zpět na hrací desku, což přináší situace bohaté na strategii a řadí shogi mezi nejlepší deskové hry na světě. Hra shogi je stará více než 1 300 let. Dříve byla určena jako „logické cvičení“ především pro generály a císaře – není náhodou, že slova „šógi“ a „šógun“ začínají stejným znakem. Název „šógi“ by se tak dal volně přeložit jako „hra velitelů“.

Díky nové verzi s orientačními šipkami, která odstraňuje prvotní bariéru nesrozumitelnosti japonského značení, začíná být hra shogi velmi oblíbená i v České republice. Otevřenou dílnu pro všechny věkové kategorie povedou zkušení lektoři Filip Marek a Pavlína Smržová, pod jejichž vedením jsou účastníci schopni pochopit pravidla hry během pěti minut. Shogi v České republice provozují již čtvrtým rokem a jsou též zakladateli České Asociace Shogi, z. s. Na festivalu se účastníci setkají i s dalšími deskovými hrami inspirovanými Japonskem ze sbírek a archivu klubu Kavenu a sdružení Goada.

Kavenu je nejvýznamnější klub deskových her v Plzni a zároveň obchůdek a půjčovna nabízející přes 1 000 stolních her ke hře na místě či k zapůjčení domů. Členové klubu každému zájemci rádi poradí s výběrem vhodné hry.  Goada je občanské sdružení, které pořádá osvětové akce s deskovými hrami a jeden z největších festivalů deskových her v západních Čechách – Goliáš a David. Spolupořádá též soutěže autorů deskových her a řadu doplňkových aktivit pro děti i celé rodiny. 

www.goada.cz, www.kavenu.eu

Kromě shogi si zájemci všech věkových kategorií budou moci zahrát téměř dvě desítky dalších her s japonskou tematikou. Mnohé hry bude možné také zakoupit.

Rakugo – japonské vypravěčské divadlo  Irifunetei Sentatsu – vypravěč Kotatsu – shamisen

8. 6. 2015 19:00  Měšťanská beseda – Divadélko JoNáš 

Irifunetei Sentatsu je jedním z mistrů klasického vypravěčského žánru rakugo (doslova „padající“, resp. „pádná slova“), umění monologů, jejichž historie sahá až k potulným buddhistickým mnichům v 8. a 9. století. Při představení divadla rakugo mistr vsedě na polštáři na jevišti sám odehraje celý, často i velmi spletitý příběh s minimem rekvizit, s vějířem a šátkem. Jejich mistrné využití spolu s nápaditou náznakovou akcí činí vyprávění velice přesvědčivým a srozumitelným.

Irifunetei Sentatsu, držitel několika japonských národních ocenění v žánru rakugo, v rámci Japan Festu 2015 představí v české premiéře dvě vyprávění – Soud horského skřeta tengu (Tengu sabaki) a Myš (Nezumi). Hrou na tradiční japonský strunný nástroj shamisen doprovodí vystoupení jeho žák Kotatsu. Vyprávění budou doprovozeny českým překladem japanloga Petra Holého.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 07.06.2015 07:12



0 +
 
Auto CB - Nová Škoda Kodiaq

Hlavní zprávy

 

Auto CB - Nová Škoda Kodiaq