Plzeň pravidelně mění olověné rozvody v bytových domech, využívá na to dotaci

Plzeň od roku 2007 pravidelně provádí výměnu olověných rozvodů ve svých bytových domech, cílem je zkvalitnění bytového fondu. Díky úpravám potrubí se daří snižovat obsah olova v pitné vodě.

Cílená propagace v Plzni

Město přitom využívá dotace z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, které poskytuje právnickým i fyzickým osobám na jednu bytovou jednotku podporu ve výši až 20 tisíc korun. Dosud tak Plzeň zrekonstruovala rozvody vody v patnácti bytových domech, od státu získala na dotacích zhruba 2,77 milionu korun, ze svého rozpočtu dala 5,73 milionu korun. 

„V letošním roce jsme dokončili modernizaci úpravny vody za více než miliardu korun, takže voda, která z ní odchází do domácností, patří mezi nejlepší v republice. Pro udržení kvality jsou ale nutné právě i rozvody v domech, jejichž postupná kompletní výměna je tak nezbytná,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký. 

Podle Davida Šloufa, radního pro oblast správy městských nemovitostí, byla pro letošní rok podána žádost o dotaci na dva bytové domy. „Konkrétně se jedná o domy na adrese Petákova 7 a 9. Aktuálně město obdrželo od ministerstva takzvaný registrační list, kterým nám byla přiznána dotace ve výši 220 tisíc korun. Výměna rozvodů v těchto domech bude probíhat prostřednictvím městského správce, kterým je společnost Obytná zóna Sylván,“ vysvětlil David Šlouf. Na základě zpracované projektové dokumentace a kontrolního rozpočtu budou během června osloveni uchazeči o tuto zakázku, následně proběhne výběrové řízení na zhotovitele, vlastní výměna rozvodů by měla začít v srpnu a skončit v září letošního roku. 

„Vzhledem k tomu, že výměna rozvodů je uskutečňována především ve staré zástavbě, je často technicky náročné ji provést. Zpravidla totiž musí být při výměně stoupaček také alespoň částečně zrekonstruováno sociální zařízení v bytech,“ řekl Jan Souček z bytového odboru magistrátu. Znamená to, že firma musí nahradit obklady a také některé části vybavení, jako jsou například vana, záchodová mísa a baterie. Při rekonstrukci město nechává automaticky osazovat takzvané podružné vodoměry, aby bylo možné spravedlivěji provádět rozúčtování nákladů na vodu podle skutečné spotřeby jednotlivých domácností. Výměnu olověných rozvodů potřebuje město zajistit v následujících letech ještě u zhruba deseti svých bytových domů. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka