Plzeň si připomněla hudebního velikána Bedřicha Smetanu

Město Plzeň uctilo památku světoznámého skladatele Bedřicha Smetany položením květin k virtuosově pomníku v Kopeckého sadech v úterý 2. března, v den 197. výročí jeho narození.

Cílená propagace v Plzni

Kvůli nepříznivé epidemické situaci nebyla vzpomínka spojena s tradičním pietním aktem, jenž obvykle symbolicky zahajuje hudební festival Smetanovské dny. Tato kulturní akce se každoročně koná na počest a připomenutí skladatelova téměř tříletého pobytu v Plzni. Letošní 41. ročník Smetanovských dnů se však kvůli koronavirové pandemii neuskuteční. 

„Plzeň nezapomíná na hudebního génia, který zde rozvíjel své hudební nadání i prožil studentská léta. Jeho odkaz si město pravidelně připomíná v rámci festivalu Smetanovské dny také prostřednictvím takzvaných Plzeňských sympozií k 19. století. Bohužel nepříznivý vývoj epidemické situace nedovoluje, aby se letos tato významná plzeňská akce mohla konat. Věřím, že příští ročník se uskuteční podle plánu a milovníci hudby si budou moci konečně festivalové koncerty vychutnat,“ uvedl primátor Martin Baxa. Dodal, že i loňský 40. ročník narušila mimořádná opatření kvůli pandemii koronaviru a festival musel být přerušen. 

Bedřich Smetana pobýval v Plzni v letech 1840 až 1843, v Plzni strávil na gymnáziu studentská léta a živě se zapojil i do plzeňského společenského života. „Zde také složil několik známých klavírních skladeb (zejména tanečních), například Jiřinkovou a Louisinu polku či polku Ze studentského života, které již ve své době dosáhly značné popularity. Osobnost Bedřicha Smetany si v Plzni připomínáme nejen prostřednictvím ojedinělého festivalu Smetanovské dny, ale rovněž podporou Mezinárodní smetanovské klavírní soutěže, která se bohužel letos také nemůže uskutečnit,“ připomněla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková. Doplnila, že proslulý komponista věnoval své lásce Kateřině Kolářové, klatovské rodačce a později i své první manželce, známou skladbu Vzpomínka na Plzeň, kterou napsal v 19 letech a jejíž počáteční takty se staly známou znělkou plzeňského rozhlasu.

Letošní Smetanovské dny se uskuteční pouze v rámci zahajovacího koncertu Plzeňské filharmonie, který se bude vysílat na regionální TV ZAK 4. března 2021 od 19 hodin. Zazní cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany pod taktovkou dirigenta Chuheie Iwasakiho. Koncert bude doplněn krátkým průvodním slovem a bude následně ke zhlédnutí i na YouTube kanálu Plzeňské filharmonie.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka