Plzeň si v úterý připomene 75. výročí operace Anthropoid a Canonbury

Město Plzeň si v letošním roce připomene 75. výročí dvou speciálních operací v Protektorátu Čechy a Morava za 2. světové války, Canonbury a Anthropoid.


Tři pamětní desky na počest odbojářům z Plzně, manželům Bejblovým a rodinám Králových, Hrdličkových a Kučerových, kteří pomáhali parašutistům právě v operaci Anthropoid, odhalí v úterý 25. dubna spolek Rota Nazdar, Iniciativa „Anthropoid 1942 – 2017“ a město Plzeň. Na události roku 1941 a 1942 se bude v Plzni vzpomínat také při besedě v úterý 25. dubna.
 
„Nově odhalené pamětní desky na domech v Čechově ulici 34, kde žili manželé Bejblovi, na Klatovské třídě 78, společné adrese rodin Hrdličkových a Králových, a v Resslově ulici 4, který byl domovem rodiny Kučerových, mají připomínat především statečnost, odvahu a hrdinství. Všichni zmínění byli za napomáhání parašutistům výsadků Anthropoid, Silver A a Out Distance popraveni v koncentračním táboře Mauthausen 24. října 1942,“ přiblížil Martin Baxa, první náměstek primátora.
 
V Plzni je nejvíce známou adresa Pod Záhorskem 1, kde v činžovním domě žila rodina policejního inspektora Václava Krále, která 30. prosince 1941 a poté ještě několikrát do spáchání atentátu v květnu následujícího roku poskytla útočiště parašutistům Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi z výsadku Anthropoid, než v květnu 1942 provedli v Praze atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. „Spojení s Prahou jim následující den zprostředkoval Králův kolega od policie Jan Bejbl,“ připomíná na události té doby historik Vlastislav Janík. Hrdinský čin Králových připomíná od roku 1997 pamětní deska na domě Pod Záhorskem 1. V červnu 2014 k ní přibyl reliéf s podobou Václava Krále umístěný ve zdi u vstupní branky a v říjnu téhož roku tu byly instalovány busty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.

Kvůli akci Canonbury, jejímž cílem bylo vyřadit nebo alespoň významně omezit provoz jedné z největších muničních továren ve střední Evropě, plzeňskou Škodovku, se do Plzně Gabčík s Kubišem vrátili 17. dubna v doprovodu dvojice parašutistů Adolfa Opálky a Josefa Valčíka. O šest dnů později, 23. dubna, doplnil jejich řady Karel Čurda. „Všichni se tentýž večer sešli u Králových a plánovali detaily celé akce.  Během jejich pobytu v Plzni se střídali v bytech rodiny Králových na Roudné, Vojtěcha Kučery v Resslově ulici 4, Jana Bejbla v Čechově ulici 34 a na adrese Klatovská 78 u Aloisie Hrdličkové a Františka Krále,“ doplnil Vlastislav Janík.
 
Celá operace ale skončila neúspěchem. Akce Canonbury byla předznamenáním konce všech blízkých podporovatelů parašutistů v Plzni jak z výsadku Anthropoid, Silver A i Out Distance. „Důvodem byl Karel Čurda, který se 16. června přihlásil na řídící služebně gestapa v Praze a postupně prozradil všechny, kteří mu v době jeho ilegální činnosti pomohli,“ poznamenává Vlastislav Janík. Den po zradě Karla Čurdy byli všichni zatčeni a na základě verdiktu stanného soudu odsouzeni k trestu smrti. Zavražděni byli v koncentračním táboře Mathausen 24. října 1942.

Na události roku 1941 a 1942 se bude vzpomínat také při besedě, kterou připravuje město Plzeň společně s Iniciativou „Anthropoid 1942-2017“, na úterý 25. dubna od 19:15 hodin v budově Kopeckého sadech 11 (vedle Měšťanské besedy) Magistrátu města Plzně. Účast přislíbili historici Jaroslav Čvančara, Vlastislav Janík, Vojtěch Šustka a plzeňští pamětníci.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 24.04.2017 12:12



0 +
 
Auto CB - Nová Škoda Kodiaq

Hlavní zprávy

 

Auto CB - Nová Škoda Kodiaq