Plzeňská hvězdárna zve na páteční pozorování komety

Komety patří mezi velmi zajímavá a tělesa, která se jen občas a nepravidelně objevují na obloze. Velmi jasných komet je během století jen několik, a tak je jejich pozorování poměrně velkou vzácností. V těchto dnech se nad severní polokoulí objevila jasnější kometa s názvem C/2014 Q2 (Lovejoy), kterou, pokud dovolí počasí, bude možné pozorovat.

Cílená propagace v Plzni

Hvězdárna a planetárium Plzeň připravila přístrojovou techniku pro její pozorování, které proběhne za jasné oblohy na stanovišti v Plzni na Sylvánu.

Na večerní obloze se v posledních dnech objevila poměrně jasná kometa C/2014 Q2 (Lovejoy). Ta byla objevena již 17. 8. 2014, ale nacházela se na jižní obloze, takže z našeho území viditelná nebyla. To se ale díky její trajektorii změnilo, a tak se od počátku letošního roku kometa dostala dost vysoko nad obzor, aby mohla být dobře pozorovatelná. Navíc narostla i její jasnost, takže by měla být na dostatečně tmavé obloze viditelná i pouhým okem. Bohužel jejímu sledování zatím bránila hlavně zatažená obloha.
Kometa byla zpočátku roku nízko nad jižním obzorem, ale protože má značný vlastní pohyb, rychle stoupá. Na naši oblohu se dostala ze souhvězdí Lodní záď, odkud vystoupila nad obzor a při tom prošla souhvězdími Holubice, Zajíce a Eridanu. „V těchto dnech se nachází již poměrně vysoko nad obzorem v souhvězdí Býka. Prolétá západně okolo výrazné otevřené hvězdokupy Hyády,“ říká ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň Lumír Honzík a doplňuje: „A právě v tomto souhvězdí v těchto dnech by její jas měl dosáhnout svého maxima. To znamená, že by měla být v dosahu pouhého oka na kvalitní temné obloze. Zcela určitě bude v dosahu obyčejného malého triedru.“

Po polovině ledna se kometa bude sice blížit ke Slunci, ale zároveň se bude vzdalovat od Země, a proto bude na obloze poněkud slábnout. Do perihelu své dráhy (nejblíž ke Slunci) se kometa dostane v pátek 30. ledna. Na obloze se bude v tomto období pohybovat přes souhvězdí Berana a Trojúhelníku. Pak už se ale kometa začne vzdalovat nejen od Země, ale i od Slunce, a proto začne slábnout rychleji. Přesto podmínky pro její pozorování budou slušné, neboť kometa vystoupá během února do oblasti cirkumpolárních souhvězdí. Přejde přes Andromedu do Persea a v březnu se dostane do Kasiopeji. To už ale velmi zeslabí a ztratí se z dosahu menších pozorovacích přístrojů.

Pokud dovolí počasí, neměli bychom proto s jejím sledováním příliš váhat. Je dobré si vyhledat pozorovací stanoviště s co nejvíce temnou oblohou, nejlépe mimo město. Při pozorování pomůže již i malý turistický dalekohled. Vhodný je připevnit jej na stativ, abychom zabránili chvění obrazu. V nouzi lze ruku s dalekohledem opřít o pevnou překážku (například o strom, či střechu automobilu). Večerní pozorování již nebude rušit Měsíc, nacházející se nyní ve fázi po poslední čtvrti. Podmínky začínají být slušné, záleží ještě na počasí. Jasná obloha je totiž naprostou nutností.

A právě proto připravila organizace Hvězdárna a planetárium Plzeň na tyto dny několik pozorovacích akcí pro širokou veřejnost. Všechna pozorování se mohou uskutečnit jen za jasné oblohy na stanovišti Plzeň – Sylván (za rozhlednou), kde jsou poměrně dobré pozorovací podmínky. Pozorování je připraveno na pátek 16. ledna od 18 hod. do 20 hod., druhé v pondělí 19. ledna od 18:30 hod. do 20:30 hod. Vhodné pozorovací přístroje na stanovišti budou zajištěny. „Kromě pozorování komety C/2014 Q2 (Lovejoy) budou ukázána i nejvýraznější souhvězdí zimní oblohy a některé výraznější astronomické objekty, které budou v dosahu našich dalekohledů,“ informuje odborný pracovník Hvězdárny a planetária Plzeň Ondřej Trnka a dodává: „Případným návštěvníkům lze doporučit teplé oblečení a dobrou obuv.“

Informace o pozorování naleznete na naší internetové stránce: www.hvezdarnaplzen.cz, kolonce kalendář, kde asi 1-2 hodiny před plánovaným začátkem pozorování bude pomocí tzv. informačního semaforu signalizováno, zda se pozorování uskuteční. Pokud svítí zelená barva, pozorování se uskuteční. Červená znamená zrušené pozorování (z důvodů počasí) a oranžová barva znamená, že ještě o výjezdu dosud není rozhodnuto (např. při proměnlivém počasí). Informaci o výjezdu lze získat také přímo na pracovišti Hvězdárny a planetária Plzeň na tel.: 377 388 400 zhruba hodinu před začátkem pozorovací akce.

Pozorovací stanoviště:

Plzeň - Sylván, u rozhledny, ul. Pod Sylvánem
Termíny a časy pozorovací akce:

pátek   16. ledna 18:00 – 20:00 hod.
pondělí  19. ledna  18:30 – 20:30 hod.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka