Štědrovečerní menu starých Šumaváků - vánočka se švestkovou omáčkou

Vánočka politá švestkovou omáčkou zapíjená kávou z cikorky nebo čajem. To je jídlo, které před více než sto lety nechybělo na štědrovečerním stole obyvatel Šumavy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jíst se začínalo, když se rozsvítily první hvězdy na obloze.

Na Štědrý den se lidé postili, ti chudší, kterých byla na území dnešního národního parku většina, měli k obědu zapraženou polévku. Peklo se také cukroví, do kterého se místo tuku přidával lůj. Sedláci a lid v Pošumaví se měli lépe. K obědu se podával černý kuba a k večeři byl křehký štrúdl, rybí polévka a kapr na černo.  S obdobím Vánoc byla na Šumavě spjatá hlavně štědrovečerní švestková omáčka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka