Výstava v mázhausu se věnuje zachránkyni Loosových interiérů

Výstava je připravená k příležitosti 100. výročí od narození kunsthistoričky Věry Běhalové, která koncem 60. let 20. století prozkoumala a navrhla k památkové ochraně téměř všechny plzeňské interiéry od Adolfa Loose, čímž je prakticky zachránila.

Jarní servisní akce AUTO CB

Protože byla v kontaktu s řadou Loosových klientů či členů jejich rodin i jeho osobních přátel (např. malířem Oskarem Kokoschkou), položila nepominutelný základ Loosovských bádání a to nejen těch spjatých s Plzní (např. průlomová práceo Loosově vile Karma ve Švýcarsku, vydaná v emigraci).

Život Věry Běhalové podle spoluautora výstavy Davida Růžičky připomíná román. Ve studiu vysněné kunsthistorie jí nejdříve zabránila druhá světová válka a zavření vysokých škol v okupovaném Československu. Po roce 1948 byla z univerzity vyhozena pro svůj třídní původ. Posléze ji za pomoc katolickémuodboji odsoudili na sedm let, které si odkroutila v těch nejhorších ženských lágrech 50. let. Zde se jí zhoršilo beztak chatrné zdraví (trpěla vrozenou luxací kloubů, v jednom z lágrů dočasně ochrnula). Po propuštění se přes podřadná povolání nakonec v časepolitické oblevy kolem poloviny 60. let 20. století dostala k milovanému umění a získala práci v oboru "mimo Prahu" na tehdejším středisku památkové péče v Plzni. Zde se mohla také zabývat tématem plzeňských Loosových interiérů. Pověstným se stal také jejítehdejší automobil - velorex - zvaný "Oskárek", na který měla jako invalida nárok (na černobílém fotu z rodinného archivu Běhalových/Vodákových).

Po srpnové okupaci Československa v roce 1968 přišla normalizace a Věra Běhalová se rozhodla pro emigraci. Odešla do Vídně, kde konečně mohla dostudovat svůj milovaný obor, kunsthistorii, a zakončit studia doktorátem. Zveřejnila také v zahraničním tisku článeko plzeňských interiérech od Adolfa Loose, o nichž se takto dozevěděl i svět, vypracovala odbornou práci o Loosově vile Karma a vykonala mnoho další práce. Bylo jí přes 50 leta a vlastně tak potřetí v životě "začínala znovu".

Po sametové revoluci se podílela i na významné výstavě o Masarykově "dvorním architektu" Jože Plečnikovi, návrad do vlasti jí však už nebyl dopřán.

Letos v lednu (10. 1. 2022) získala Věra Běhalová Pečeť města Plzně in memoriam z rukou tehdy ještě primátora Plzně Martina Baxy, dnes ministra kultury. Pan ministr Baxa byl také tak laskav, že výstavě poskytl svoji záštitu.

Vernisáž výstavy se v mázhausu plzeňské radnice koná v pondělí 6. června od 16 hodin.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka