Jsou tepelná čerpadla univerzálním řešením pro všechny domy?

Vývoj tepelných čerpadel kopíruje trend ve výstavbě nízkoenergetických budov a domů s malou tepelnou ztrátou. Jak však vybrat tepelné čerpadlo pro starší dům?

Jarní servisní akce AUTO CB

Tepelné čerpadlo nepřináší úsporu jen novostavbám

Nová tepelná čerpadla se obvykle vyrábějí o výkonech od 5 do 14 kW. Je to logické, vývoj nových jednotek stojí mnoho peněz a každý výrobce hledí do budoucnosti. Co si však mají počít majitelé starších domů, kteří si plánují s ohledem na rostoucí ceny energií pořídit tepelné čerpadlo? Dříve postavené domy, kterých je nejen v České republice, ale i po celé Evropě většina, mají zpravidla vyšší tepelnou ztrátu. Volba tepelného čerpadla, kterým lze ušetřit až 2/3 nákladů na vytápění, je i u těchto domů správná cesta.

Vyplatí se pro vyšší výkon investovat do dvou čerpadel?

V poslední době se setkáváme s názorem, že tepelná čerpadla výkonnější než 16 kW nemají smysl, protože jsou spojena snižší účinností. Tímto lichým argumentem si společnosti, resp. jejich obchodní zástupci, pomáhají ze situace, kdy pro starší či větší objekty svyšší tepelnou ztrátou nemají vhodné tepelné čerpadlo. Je to trochu ve stylu “když ne já, tak nikdo”. Serióznější dodavatelé nabídnou kaskádu dvou slabších tepelných čerpadel. A zde si můžeme položit zdánlivě nelogickou otázku: „Je jedna více než dvě?“ Kaskáda dvou méně výkonných tepelných čerpadel přinese sice potřebný výkon, ale pořizovací náklady budou poměrně vysoké a návratnost investice dlouhá. Ekonomicky správné řešení představuje pořízení jednoho tepelného čerpadla s potřebným výkonem za přiměřenou cenu a návratností vhorizontu 4–6 let.

Slibovaná účinnost se může od reality lišit

Zavádějící je i argument nižší účinnosti. Při porovnávání parametrů jednotlivých tepelných čerpadel je nutné brát v úvahu podmínky, za kterých bylo deklarovaných parametrů dosaženo. Je sice pěkné, že SCOP některých tepelných čerpadel je deklarované více než 5, ale pro dům s obvykle malou tepelnou ztrátou. SCOP je parametr, který udává poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií (elektrickým příkonem) za topné období. Co se stane, když takové tepelné čerpadlo bude navržené na dům s podstatně vyšší tepelnou ztrátou? SCOP výrazně klesne. A i v tomto případě bude z pohledu provozních nákladů vhodnější výkonnější tepelné čerpadlo, které má o několik desetinek nižší SCOP, ale při mnohem vyšším výkonu.

V AC Heating vyrobíme tepelná čerpadla pro každý dům

Naše čerpadla řady Convert AW se vyrábějí ve výkonové řadě 6–28 kW. Vyhovíme tak majitelům všech typů obytných budov v České republice, včetně těch starších s vyšší tepelnou ztrátou. U těchto domů lze na výměnu kotle na tuhá paliva za tepelné čerpadlo čerpat kotlíkovou dotaci a získat až 127 500 Kč. Vyřešíme i rozsáhlejší projekty pro využití tepelných čerpadel v bytových domech a velkých objektech, např. školách či administrativních centrech. Také v těchto případech se jako nejvýhodnější řešení nabízí využití tepelných čerpadel s velkým výkonem.

Při výběru tepelného čerpadla se držte zdravého rozumu. Nenechte se zviklat neopodstatněnými tvrzeními různých dodavatelů. Požadujte důkazy pro všechna tvrzení o jejich účinnosti. Nezapomínejte si všímat podmínek, při kterých byly udávané parametry změřeny. A na závěr trochu nadsázky. Přece byste nechtěli mít v autě dva slabé motory, když můžete mít jeden výkonnější a zároveň levnější.

Obraťte se na nás, doporučíme vám, jaké tepelné čerpadlo je pro vás nejvýhodnější:

Za tým AC Heating

Ing. Václav Ježek, Ph.D.

info@ac-heating.cz

www.ac-heating.cz

FACEBOOK

Autor: AC Heating - tepelná čerpadla Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka