6 tipů pro lepší vzduch ve vašem domově

Život ve větších městech a moderních domovech s sebou přináší hodně výhod. Ale bohužel i jednu velkou nevýhodu. Nemůžete se těšit z čistého vzduchu ve svém domově. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak si můžete užívat mnohem čistější ovzduší, zbavit se bakterií a alergenů. Přinášíme vám hned šest způsobů, jak toho můžete snadno dosáhnout i u sebe doma.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pořádně větrejte

Tento tip je skvělý hlavně pro jedince, kteří žijí na vesnici nebo v malém městě. Velká města jsou plná smogu, takže větrání vám příliš čistého vzduchu nepřinese. Větrat i přesto musíte, protože cirkulace vzduchu je důležitá pro naše zdraví. Nenechte se proto odradit místem, kde žijete. Bez ohledu na své okolí větrejte bohatě, abyste měli doma čerstvý vzduch a málo oxidu uhličitého.

Utírání prachu je důležitější, než si myslíte

Úklid není ta nejpříjemnější činnost v domácnosti. Jde ovšem o velmi důležitou věc, když chcete mít doma čistý vzduch. Pravidelné utírání prachu způsobí, že se zbavíte prachu, pylu a bakterií. To pomůže hlavně alergikům a astmatikům. Vytvořte si rutinu, podle které budete uklízet. To vám pomůže nejen s čistotou vašeho domova, ale také s čistým vzduchem. Váš týden může vypadat např.:

  • pondělí – vysát a vytřít podlahy,
  • úterý – uklidit koupelnu,
  • středa – utřít prach,
  • čtvrtek – vyprat prádlo (a v pátek volno).

Vyměňte si ložní prádlo

Dalším bodem při pravidelné péči o domácnost je převlékání postele. Nechcete vědět, kolik prachu, bakterií a roztočů se nachází ve vaší posteli po pár nocích spánku. Podle odborníků na úklid byste měli ložní prádlo vyměnit jednou za dva týdny a vyprat ho na 60 stupňů. Tím se zbavíte patogenů a prachu. Nezapomeňte také vysát matrace, ve kterých se skrývá hodně nečistot, které se neustále dostávají do vzduchu.

Vyperte záclony

Jednou za 3 měsíce si vzpomeňte také na záclony. Každý den se v nich hromadí obrovské množství prachu, které se při každém pohybu dostává do vzduchu. Nemusíte je prát každý týden, ale jednou za pár měsíců si zaslouží trochu lásky. Na internetu navíc najdete nespočet metod, jak je vybělit přírodním způsobem. Nejen, že osvěžíte svůj vzduch, ale váš domov bude i krásnější.

Spolehněte se na pomocníka

V případě, že máte doma alergika nebo astmatika, vyplatí se vám investovat do kvalitního přístroje. Čističky vzduchu nejsou v dnešní době drahé a vyčistí až 100 % škodlivých látek ze vzduchu. Navíc je najdete v nádherných designech, takže bude skvěle vypadat v interiéru. Není nic lepšího, než si pořídit efektivní přístroj, který vám ušetří starosti a ještě krásně vypadá.

Pravidelně vysávejte a vytírejte podlahy

Podlahy, stejně jako ostatní části domova, jsou plné prachu, nečistot a bakterií. Při chůzi se přitom nečistoty dostávají do vzduchu i na vaši pokožku, pokud chodíte bez ponožek. Kvalitní vysavače a mopy vám ušetří hodně práce. Vysávají téměř samy a některé z nich mají i funkci mokrého vysávání. Prach a nečistoty zmizí během chvilky a vy budete mít jistotu, že máte doma čisto.

Zdroj obrázku: DimaBerlin / Stock.adobe.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka