Do Plzně se ´vrací´ slavný rodák Ladislav Sutnar

Život a tvorbu významného plzeňského rodáka, všestranného průmyslového návrháře, grafického designéra, pedagoga a malíře Ladislava Sutnara mapuje rozsáhlý projekt Návrat Ladislava Sutnara, který je jednou ze stěžejních součástí Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jeho cílem je vrátit Plzeňanům jejich slavného rodáka a zároveň navrátit geniálnímu designérovi Ladislavu Sutnarovi jeho vlast a jeho rodné město. Sutnar byl bývalým režimem cíleně opomíjen a prakticky vymazán z kulturních dějin.

„Historie k Sutnarovi nebyla kvůli politickým zvratům příliš přívětivá. Přestože mu nejdříve Československá republika svěřila úkol vytvořit design několika světových výstav a „ dát ve světě republice tvář“, politické okolnosti nakonec vymazaly jeho existenci a úspěchy dosažené před rokem 1939. Nejdříve to byl nacistický režim, který Sutnara začal vymazávat z historie kvůli otevření Českého pavilonu na Světové výstavě v roce 1939, po roce 1948 v tom pokračoval i komunistický režim kvůli Sutnarovým protikomunistickým aktivitám,“ rekapituluje syn Ladislava Sutnara Radoslav.

Projekt Návrat Ladislava Sutnara koncipoval a vede doc. Josef Mištera, realizuje ho Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ve spolupráci se Západočeským muzeem, galerií města Plzně a společností Plzeň 2015.  „Jsem hrdý na to, že fakulta, kterou jsem v Plzni vybudoval, může nést jméno geniálního plzeňského rodáka. Název „Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art“ má jediná vysoká škola na světě – ta naše. Často říkám, že se mi plní v životě všechny mé sny:  vybudování fakulty, postavení budovy, Mezinárodní letní škola a podobně. Co se týče mého snu „sutnarovského“- splnily se mi i ty sny, které jsem neměl, a já jsem v Radovi Sutnarovi získal blízkého přítele. Zřejmě je to oboustranné, protože mne Rad rád žertem představuje: „…to je můj bratr -  ten, kterého jsem si přál…“ Díky našemu přátelskému vztahu i hluboké vzájemné důvěře bylo možné realizovat NÁVRAT LADISLAVA SUTNARA v celé jeho šíři a my společně opravujeme, co v dějinách (nejen) české kultury napáchala ta zlovolná doba,“ dodává děkan fakulty Mištera.  „ Dlužno říci, že bychom toho málo zmohli bez pochopení a iniciativy pana náměstka Martina Baxy a bez vedení Evropského hlavního města kultury, kteří si uvědomují historický formát našeho snažení,“ doplňuje Mištera.  


Ačkoliv u nás je dosud umělcovo jméno známé hlavně v profesních kruzích a mezi studenty designu, ve Spojených státech amerických se Sutnar po své emigraci proslavil a je dodnes vnímán jako jeden z nejvýraznějších poválečných designerů v Americe. Výrazně modernizoval design hraček, skla, porcelánu, kovů, textilií, výstavnictví a grafický design, založil obor design informací a je považován za předchůdce informačních řešení internetu. 

Projekt „Návrat Ladislava Sutnara“ zahrnuje celou řadu aktivit, jež postupně během roku 2015 zaplní Sutnarovou tvorbou centrum Plzně. V polovině března již začala v Galerii Ladislava Sutnara výstava Sutnarovy knižní tvorby, zanedlouho na ni naváže prezentace jeho užité tvorby v Západočeském muzeu v Plzni a posléze malby v Galerii města Plzně. Souběžně probíhající výstavy budou v červnu doplněné otevřením stálé expozice tvorby Ladislava Sutnara v Západočeském muzeu v Plzni. Projekt dále zahrnuje mezinárodní soutěžní studentskou výstavu, vydání několika knih a natočení dokumentu věnovaného dílu tohoto všestranného umělce. V plánu je výroba několika stovek kopií jeho slavné stavebnice a také instalace pomníku v centru města. Tyto aktivity se daří naplňovat za podpory města Plzně, projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury a pana Radoslava Sutnara. Díky jeho podpoře byla založena Galerie Ladislava Sutnara, Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara i prestižní Cena Ladislava Sutnara, pro kterou si už třikrát přijeli významné osobnosti a instituce z Evropy a

USA (např. The J. P. Getty Trust, Cooper-Hewitt National Design Museum, Steven Heller (USA), prof. Gyula Ernyey (Maďarsko), doc. Jiří Šetlík (ČR) a další).

„Naše rodina je nadšená a vděčná městu Plzni za zahrnutí Ladislava Sutnara mezi kulturní ikony oslav roku 2015,“ říká Radoslav Sutnar. Ten při své návštěvě Plzně v roce 2014 městu dokonce věnoval originál obrazu z cyklu Venuše. „Když už se blíží rok 2015, měli byste zde mít tu pravou Venuši ve skutečné velikosti. Proto vám s velkou radostí věnuji Venuši, jež se původně jmenovala Venuše s havraními vlasy. My jsme ji ale přejmenovali na Venuše/Plzeň je žena,“ pronesl tehdy při předávání obrazu jako symbol návratu svého otce do rodného města.

„Je důležité připomínat si Sutnarův odkaz v kontextu celého projektu nejen jako důležitou součást kulturního dědictví Plzně, ale především jako inspiraci pro další generaci umělců, kteří zde tvoří a pomáhají vtisknout Plzni novou značku kulturní metropole,” podotýká programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Sutnarův návrat do jeho rodného města má nejen symbolickou, ale i reálnou rovinu – v listopadu 2014 byly na Ústředním hřbitově v Plzni po 75 letech od jeho odchodu do USA pohřbeny ostatky Ladislava Sutnara a jeho ženy Františky. Autorem pomníku k čestnému hrobu je doc. Petr Vogel z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. „Pokoušel jsem se iniciovat v Plzni vznik muzea designu, které by neslo Sutnarovo jméno a ve kterém bychom vybudovali největší evropskou sbírku jeho děl. Sutnar by si to vzhledem k významu svého díla  zasloužil  a Plzeň by si to zasloužila také. Zatím vznikne v Západočeském muzeu stálá expozice průřezu dílem L. Sutnara – bude jediná v republice. Máme se od něj mnoho co učit, proto by jeho díla neměla ležet jen v depozitářích“  uzavírá Mištera.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka