Andělé se v loňském roce činili. Dobrovolníci budou třeba na Festival světla i další akce

Klub strážných andělů, tedy dobrovolnický program v kultuře organizace Plzeň 2015, navázal na svou činnost spojenou s titulem Evropské hlavní město kultury a i nadále podporuje místní akce.

Cílená propagace v Plzni

Aktuálně se shání dobrovolníci pro třetí ročník festivalu světla BLIK BLIK, který proběhne v polovině března.

V roce 2016 zůstalo na 60 dobrovolníků věrných svému poslání a pokračovali v aktivách Klubu strážných andělů. Podpořili přes 30 plzeňských akcí, včetně velkých několikadenních festivalů, darovali téměř 1000 hodin svého volného času a významně tak přispěli k organizaci kulturních akcí.

„Dobrovolnictví v Klubu strážných andělů je pro mě pomoc městu, setkávání s lidmi, rozšíření obzorů,“ říká jedna z dobrovolnic Olga Kadrnožková. „Blíže poznáváme kulturní akce a přispíváme k jejich organizaci, někdy máme pocit, že dost podstatně (smích), využíváme tak smysluplně náš volný čas a poznáváme nové lidi, nová místa. Bavíme se,“ dodávají manželé Sobotovi.

Dobrovolnický program Plzeň 2015 má svou domovskou scénu v DEPO2015, kde dobrovolníci pomáhají s vernisážemi, doprovodným programem výstav, konferencemi, semináři a hudebními, tanečními či divadelními představeními. „Jsou milou a nepostradatelnou součástí velkých akcí jako Festival světla BLIK BLIK, Letní barokní festival, Sousedské procházky či Evropský den sousedů,“ vysvětluje Eva Kraftová z organizace Plzeň 2015. 

I nadále funguje spolupráce s dalšími plzeňskými organizacemi a institucemi a jimi pořádaným programem. Dobrovolníci Plzeň 2015, přezdívaní Andělé, v roce 2016 podpořili také tucet partnerských akcí - oblíbený festival českého filmu Finále, prestižní mezinárodní festival současného tance Aerowaves Spring Forward, tradiční plzeňské Slavnosti svobody, atraktivní Den architektury, stále oblíbenější Noc literatury a vzdělávací akci pro žáky základních škol Evropský den jazyků. Významně přispěli také k letošní novince Otevřené ateliéry – Plzeň tvořivá a přítomni byli také na akcích spolku Pěstuj prostor, Francouzské aliance nebo na hudební Plzeňské noci.

Koordinátorka Eva Kraftová doplňuje: „V roce 2017 plánujeme udržet aktivity dobrovolnického programu v obdobném rozsahu a těšíme se na nové podněty a možnosti spolupráce. Kromě aktivit spojených s organizací Plzeň 2015 a kreativní zónou DEPO2015 spolupracujeme se Studijní vědeckou knihovnou Plzeňského kraje, Západočeským muzeem a nově se také chystáme podpořit například festival Jeden svět organizace Člověk v tísni. Jsme otevřeni novým podnětům ze stran pořadatelů kulturních akcí i ze strany veřejnosti a také stále přibíráme nové členy.“ 

Do Klubu strážných andělů je možné se přidat kdykoliv. Zájemci se mohou hlásit na e-mailové adrese andele@plzen2015.cz nebo na telefonním čísle 607 057 152. Po informační schůzce, která představí rámec dobrovolnictví a praktické kroky, které je třeba k účasti na jednotlivých akcích učinit, následuje prohlídka prostor DEPO2015 a dobrovolník se stane registrovaným členem Klubu strážných andělů. Poté záleží už jen na jeho časových možnostech a zájmu, do kterých akcí se zapojí. 

„Srdečně děkuji všem stávajícím i bývalým dobrovolníkům za jejich čas, invenci, pozitivní vyzařování, ochotu a trpělivost. Je opravdu radostí s tak pestrou partou lidí spolupracovat... Doufám, že jejich řady se budou i nadále rozrůstat a že budeme všichni navzájem obohaceni řadou nových setkání a zážitků,“ uzavírá Eva Kraftová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka