Alfa hraje premiéru Cesty do středu Země (sopouchem Milešovky)

První premiéra sezóny nabízí divákům možnost prožít spolu se skupinou dětí dobrodružství ve světě prehistorických příšer. Svět spisovatele Julesa Vernea i režiséra Karla Zemana ožije díky zajímavé technice live – puppet video animace, která kombinuje loutkové divadlo a film.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Zjednodušeně jde o to, že loutkáři vodí loutky ve filmovém záběru pod kamerou a divák tak vidí výsledný obraz jak ve skutečnosti, tak na plátně. Tato technika dovoluje použití filmových triků a pro Vernův (Zemanův) svět prehistorických monster je ideální,“ říká Jakub Hora, ředitel Divadla Alfa. 

Autor předlohy Šimon Olivětín už pro Divadlo Alfa napsal hru Kocourkov sobě, která měla premiéru v roce 2004. V novince Cesta do středu Země pošle skupinu plzeňských dětí na výlet na Milešovku, nejvyšší horu Českého středohoří. Poté, co vchod do jeskyně, kterou zkoumají, zasype kamení a hledají cestu ven, dostávají se hloub do středu Země. Postupně poznávají svět prehistorických příšer, který se (jaká náhoda!) vyskytuje i v učebnicích. „Šimon Olivětín, vlastním jménem René Levínský, takřka souběžně s Cestou do středu Země spolupracoval jako autor s pražským Národním divadlem a režisérem Janem Fričem na titulu Dotkni se vesmíru a pokračuj,“ upozorňuje dramaturgyně Petra Kosová.

Inscenace Cesta do středu Země je dílem týmu v čele s režisérem Tomášem Procházkou (spolupracoval úzce se souborem Buchty a loutky) a scénografem Robertem Smolíkem (držitel řady ocenění a vedoucí katedry scénografie KALD DAMU). Oba pracují i pod hlavičkou umělecké skupiny Handa Gote research & development. Hudbu do představení složil vnuk slavného plzeňského rodáka a divadelníka E. F. Buriana Jan Burian ml.

V Cestě do středu Země hrají: Radka Mašková, Martina Hartmannová, Josef Jelínek, Petr Vydarený a Bob Holý. 

Premiéry sezóny 2016/17

Na sezónu 2016/17 připravilo Divadlo ALFA celkem čtyři premiéry. Po Cestě do středu Země (sopouchem Milešovky) ožijí v prosinci na jevišti Kosprd a Telecí, dva malí hrdinové oblíbené knihy spisovatelky Evy Papouškové. Na únor se chystá premiéra výjimečného díla českého realismu – Gazdina roba Gabriely Preissové. Poslední premiérou sezóny bude v červnu pohádka O třech silácích.

Premiéra:      Šimon Olivětín:

Cesta do středu Země (sopouchem Milešovky)

Neuvěřitelná pouť čtyř plzeňských skautů po cestách téměř zapomenutých.

režie: Tomáš Procházka

výprava: Robert Smolík

hudba: Jan Burian ml.

dramaturgie: Petra Kosová

premiéra pro školy v pondělí 10. října v 9:00

slavnostní večerní premiéra v pátek 14. října v 18:00

Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2016 17:10



4 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka