Během soboty zmizí pylony památníku Díky, Ameriko

V sobotu 23. dubna proběhnou práce na odstranění poškozených pylonů plzeňského památníku. Časový harmonogram: od 7 hodin příjezd techniky, dokončení příprav, kompletace jeřábu, řezání a odvoz pylonů. Umístnění obalů z nerezového plechu se předpokládá kolem 17. hodiny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Řezání pylonů se uskuteční po jednom kusu včetně nakládky na podvalník. Rychlost řezání je závislá na „hustotě“ žulového materiálu. Předpokládaný čas nakládky prvního pylonu je po 12. hodině. Jde o orientační časy.

Pylony, jež jsou v havarijním stavu a kolem nichž je prostor už několik týdnů oplocen a uzavřen, odřízne specializovaná firma. Až do umístění nových pylonů radnice důstojně zakryje prázdné místo obalem z nerezu, do horní desky nechá vypálit vysvětlující informace v českém a anglickém jazyce. 

„I navzdory technicky náročnému zákroku se podařilo najít takové řešení, že provoz na komunikacích Klatovská ani Americká neomezíme. Zabráno bude jen veřejné prostranství na chodníku a zpevněných plochách okolo památníku, a to jen na nezbytně nutnou dobu, průchod chodců bude zajištěn,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký. 

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře budou oba mnohatunové popraskané žulové kvádry odstraněny během jednoho dne. "Postup by měl být takový, že nejprve zajistí a zpevní pylon bandáží, aby se nerozpadl, poté jej ve spodní a horní třetině provrtá a do něj osadí speciální tyč, jež pylon stáhne. V horní části památníku bude umístěno oko, za něj bude zachycen jeřábem,“ přiblížil Pavel Šindelář. Ve výšce 38 centimetrů nad zemí pak bude pylon uříznut. Druhé oko pro úchyt mnohatunového kvádru bude navrtáno do středu pylonu. Po uříznutí a uchycení jeřáb přemístí pylon na korbu nákladního vozu, poté provede firma stejnou operaci i u druhého kvádru.  

Na torzo obou pylonů bude následně nasazen obal z nerezového plechu. „Vrchní deska by měla být šest centimetrů silná, na ni ještě přijde dvoucentimetrová kovová deska s vypáleným nápisem. Toto řešení vydrží do doby, než se podaří vybrat vhodný kámen pro nový památník a vysoutěžit zhotovitele,“ doplnil Pavel Grisník, vedoucí magistrátního odboru investic, který má řešení celé situace na starost. Na nahrazení poškozených pylonů novými se jednomyslně shodlo vedení města Plzně. Podle posudků statika i znalců z oblasti petrologie je stav památníku špatný, město proto nechalo zajistit jeho okolí tak, aby neohrozil zdraví a bezpečí občanů. Na přípravu a odstranění žulových pylonů město uvolnilo 705 tisíc korun z přebytku rozpočtu za rok 2015. 

Dalším krokem města by mělo být vypsání soutěže na dodavatele kamene, tedy materiálu pro nové pylony. Vzhledem k tomu, že v českých lomech se od dob druhé světové války těží pomocí odstřelu a výbuchy kámen poškozují, je pravděpodobné, že bude muset Plzeň zajistit dodávku bezvadného materiálu ze zahraničí. Po zajištění kamene by měla následovat soutěž na zhotovitele. 

V souvislosti s poškozením památníku se letos během květnových Slavností svobody uskuteční hlavní vzpomínkový akt věnovaný osvobození Plzně americkou armádou nově v lokalitě u pomníku generála G. S. Pattona pod plzeňským Velkým divadlem. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka