České dráhy loni přepravily o 5 % cestujících víc, boduje linka mezi Plzní a Vary

V roce 2023 přepravily České dráhy 164,4 milionů cestujících, kteří ve spojích národního dopravce najezdili 8,068 miliardy kilometrů. Průměrná přepravní vzdálenost byla 49,1 kilometrů.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Zájem o cestování s největším osobním železničním dopravcem vzrostl o cca 5 %.

„Také v loňském roce rostl zájem o cestování v našich vlacích. Ve srovnání s rokem 2022 jsme přepravili o 7,3 milionů více zákazníků, kteří v našich spojích ujeli o 358 milionů kilometrů více. Nejrychleji rostl počet cestujících na mezistátních linkách a také tam, kde jsme nasadili v uplynulých letech nová vozidla nebo kde došlo k významnému zkrácení cestovních časů. Ke zlepšení ale nedochází pouze u vlaků dálkové a mezinárodní dopravy. Jsou mezi nimi i regionální vlaky. Takovým příkladem úspěšné linky jsou spěšné vlaky mezi Plzní a Karlovými Vary, pro které v příštích letech pořídíme další dvě elektrické jednotky pro zvládnutí rostoucího zájmu cestujících,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

„Vytížení většiny našich vlaků je už na předcovidové úrovni, a na některých linkách, hlavně těch mezinárodních, už dokonce přepravujeme více cestujících než v roce 2019. Celková čísla však nelze srovnávat s hodnotami roku 2019, neboť v mezidobí došlo ke změnám dopravců na některých linkách a provozních souborech. Šlo především o trasy, které zákazníci využívají pro cesty na kratší vzdálenosti. To ilustruje loňská průměrná cestovní vzdálenost, která je vyšší než v roce 2019,“ vysvětluje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.02.2024 08:08



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka