Co si myslí obchodníci o novém zákoně regulujícím prodejní dobu o svátcích?

Zajímá vás, jak se staví obchodníci a provozovatelé služeb k omezení prodeje v obchodech nad 200 m2 během svátečních dnů? Zeptali jsme se za vás několika z nich.

Jarní servisní akce AUTO CB

REGIONPLZEN.CZ se ptá: "Jaký je postoj vaší společnosti k novému zákonu regulujícímu prodej o svátcích?"

MAKRO Cash & Carry ČR, Romana Nýdrle, ředitelka korporátní komunikace
, www.makro.cz

Zákon regulující prodej o svátcích respektujeme. Musíme avšak dodat, že jsme jeho zavedení nepodporovali a usilovali o vyloučení velkoobchodu z této regulace.

Zákazníky velkoobchodu MAKRO jsou výlučně podnikatelé, v drtivé většině jde o majitele restaurací, kaváren, penzionů a malých obchodů do 200 m2. Všichni tito zákazníci mají o svátcích otevřeno a velmi často nás využívali právě v těchto dnech pro nákup čerstvých potravin. Zároveň oceňovali flexibilitu, kdy si mohli nakoupit na základě okamžité potřeby a neriskovat možné ztráty či naopak výpadky ve zboží. V současnosti jsou nuceni se předzásobovat, což zvyšuje jejich obchodní riziko a ztrácejí možnost si okamžitě dokoupit zboží, které jim o svátcích dojde.

Zaznamenáváme četné dotazy našich zákazníků-podnikatelů, kteří vyjadřují nad regulací velkoobchodu překvapení a nespokojenost; vnímají ji jako překážku v podnikání.

Česká pošta - Ing. Matyáš Vitík, tiskový mluvčí, www.ceskaposta.cz

Česká pošta samozřejmě respektuje zákony České republiky. Pokud nákupní centra nebudou mít otevřeno ze zákonných důvodů, Česká pošta se přizpůsobí. Pro zákazníky uvádíme otevírací doby 28. 10. na poštách v Plzeňském kraji:

Plzeň 9 (Olympia Černice) - 9:00-21:00 hod.
Plzeň 24 (Globus Chotíkov) - zavřeno
Plzeň 28 (OC Rokycanská) - 9:00-20:00 hod.
Ostatní pošty zavřeno.

U Lidušky - Iveta Churavá, majitelka obchodu, www.obchodulidusky.cz

Jsme menší obchod se zdravou výživou a farmářskými potravinami v Plzni na Roudné. Ctíme všechny svátky, vždy máme zavřeno. Našim zákazníkům se maximálně snažíme vyjít vstříc v každém předsvátečním období, abychom jim zajistili vše, co potřebují. Za celou dobu naší existence jsme se nesetkali s jedinou negativní reakcí. Všem přejeme, aby si páteční sváteční den užili v klidu a pohodě. Věříme, že čas strávený na akcích spojených s oslavami nebo na rodinné procházce nám všem poslouží více než další plné nákupní košíky.

Lidl - Zuzana Holá, tisková mluvčí,www.lidl.cz

Naše společnost samozřejmě respektuje platnou legislativu. Prodejny Lidl již mívaly v některé svátky v roce zavřeno - obvykle na 1. svátek vánoční, na Nový rok a na Velikonoční pondělí. V některé dny, například 24. nebo 31. prosince, pak byla otevírací doba kratší. Nyní tedy budou všechny prodejny Lidl dle nového zákona v příslušné dny uzavřeny. 

Majitel sítě obchodů v Plzeňském kraji, který nechce být jmenován
(redakce jméno zná)

Nový zákon je pro nás velkým zklamáním, díky jeho nepropracovanosti a chybějícímu výkladu musíme čelit nemalým ztrátám. Provozujeme několik obchodů v různých nákupních centrech a všechny naše prodejny jsou menší než 200 m2. Tudíž nemáme povinnost se zákonem řídit. Bohužel však svoboda volby je jen zdánlivá. Majitelé obchodních center nám diktují téměř vše a určují mj. i prodejní dobu. Z jejich strany máme také příkaz mít otevřeno během nadcházejícího svátku, možná i proto, abychom nemohli uplatňovat slevu na nájemném. V pátek budeme tudíž prodávat, či pouze spíše zoufale čekat na zákazníky, kteří si do centra, kde je zavřen hlavní hypermarket i většina okolních obchodů, cestu jen stěží najdou. Zavřít bez sankcí nemůžeme, mít otevřeno beze ztráty také ne - musíme zaplatit energie a plat prodavaček. Možná k nám zavítají poslanci či senátoři, kteří se nám tak budou snažit kompenzovat chybějící výklad zákona...

P.S. Soukromě jsme plně pro, aby byly obchody o svátcích zavřené. Ale prosíme zavřít opravdu VŠECHNY s výjimkou pohotovostních lékáren, čerpacích stanic a podobně důležitých prodejen.

BILLA - Lucie Borovičková, PR Manager, www.billa.cz

Společnost BILLA vždy plně respektuje platnou legislativu.

Společnost BILLA je na základě platné legislativy povinna uzavřít všechny své prodejny nad 200 m2 s výjimkou těch, které jsou umístěné v místech zvýšené koncentrace lidí na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích. V případě našich prodejen můžeme nechat otevřené prodejny BILLA na Letišti Václava Havla a na pražském Hlavním nádraží.

Jako vstřícný krok vůči našim zákazníkům jsme se rozhodli 27. října prodloužit otevírací dobu na většině prodejně min. do 22 h. Tím naši zákazníci získají více času, aby si pohodlně nakoupili na sváteční den.

Zákazníky o těchto skutečnostech informujeme na všech prodejnách BILLA a také na našich webových stránkách.

Zákazníkům zůstanou otevřeny všechny prodejny BILLA stop&shop na čerpacích stanicích Shell. Jejich velikosti jsou pod 200 m2, jich se tedy zákon netýká. Jejich přehled lze také najít na webových stránkách naší společnosti.

PetCenter CZ - Ladislav Kažimír, provozní ředitel Pet Center, www.petcenter.cz

Plzni máme 6 prodejen, které jsou všechny do 200 m2 prodejní plochy (jako i většina našich 115 prodejen v ČR). Všechny bychom tedy mohli mít otevřené. Bohužel zákon nutí zavírat supermarkety, a ty proto nebudou otevírat ani prodejny, které mají v prodejní pasáži (Kaufland, Lidl, Tesco, Albert).  Zákazníci v Plzni můžou potřeby pro zvířátka nakoupit v našich prodejnách Plzeň Plaza, Plzeň Tesco Rokycanská.

T-Mobile - Martina Kemrová, Senior manažerka firemní komunikace,www.t-mobile.cz

Zákon nepovažujeme za velký problém; jsme přesvědčeni, že naši zákazníci si nás najdou během standardních otevíracích hodin.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka