Divadlo Alfa uvádí v premiéře Pohádku o zlaté rybce

Zlatá rybka, která mluví a plní přání, je hlavní hrdinkou nové loutkové inscenace Divadla ALFA. Podle klasické lidové pohádky napsala hru pro nejmenší diváky dramaturgyně Alfy Petra Kosová.

Cílená propagace v Plzni

Režisérem představení je umělecký šéf divadla Tomsa Legierski a krásné dřevěné loutky i scénu navrhla hostující scénografka Bára Hubená. Večerní premiéra příběhu o tom, že „kdo chce víc, víc a víc, nemá nakonec nic“ se odehraje v pátek 24. února od 18 hodin.

Klasickou pohádku „O zlaté rybě“ ohledávali tvůrci ze všech světových stran – zkoumali mnoho verzí v nejrůznějších kulturách. Do Čech se pohádka pravděpodobně dostala díky básni Alexandra Sergejeviče Puškina Pohádka o rybáři a rybě (1833). Svoji verzi této ruské pohádky mají i slavní bratři Grimmové, v ní navíc babku ponoukají Nepokoj s Nespokojeností. Asi nejznámější je v tuzemsku verze Jana Wericha, má název O rybáři a jeho ženě (1960) a rybář s rybářkou v ní žijí v láhvi od octa. 

Tvůrci a herci z Alfy respektují základní, nevidí ale pohádku černobíle. Nechtěli inscenovat temný příběh nesnesitelné zlé babky a zcela podřízeného smutného dědka. Zajímal je příběh dvou lidí, kteří se mají rádi: dědek je rád na světě, miluje moře a nepotřebuje nic víc než rybaření a svoji babku. Babka z bídy a hladu hudruje a je trochu chamtivá, ale nakonec je s dědkem vcelku šťastná. Ale jen do chvíle, než dědek vyloví zlatou rybu a ta jim nabídne, že jim splní přání. V tu chvíli babku ovládne temnější strana její povahy… „Chtěl jsem happy end, proto příběh končí dobře, tedy odpuštěním,“ říká režisér Tomsa Legierski.

V inscenaci nebudou chybět písničky, pod kterými jsou podepsáni další členové souboru Divadla ALFA. Autorem hudby je herec, režisér a skladatel Petr Vydarený, texty napsala herečka Blanka Josephová Luňáková. „Písně nejsou žádná vycpávka, prozrazují rozpoložení hlavních hrdinů, pomáhají prokreslovat postavy. Blančiny texty jsou poetické a nepopisné a skladatel Petr Vydarený se rozhodl opřít o nejdokonalejší nástroj – lidský hlas. Víc neprozradíme,“ uvedla dramaturgyně Petra Kosová.

Herecké opory komorně obsazeného kusu jsou tři: dlouholetý člen ansámblu Alfy Martin Sádlo Bartůšek, nová členka týmu Kristýna Franková (ovšem velmi zkušená herečka, v divadelních kruzích je známá především z projektů pražského Divadla Minor) a technik Aleš Kolovrat, který kouzlí se zlatou rybou pod vodní hladinou.

Inscenace vznikla za podpory Ministerstva kultury České republiky. Je určena dětem od 3 let, mateřským školám a žákům prvního stupně základních škol. Pro učitele, kteří s dětmi představení navštíví, připravilo divadlo pracovní listy. Rodiče s dětmi mohou 

„Pohádku o zlaté rybce“ zhlédnout v rámci sobotních odpoledních představení 25. 2. (na tento termín je již vyprodáno) nebo 18. 3. od 15 hodin.

Večerní představení Alfy

Divadlo ALFA hraje především dopoledne pro školy a školky. Veřejnost zve na pravidelné sobotní odpolední pohádky a přibližně jednou za měsíc i na večerní představení. V pondělí 6. března od 19 hodin budou mít diváci jedinečnou příležitost vidět oceňovanou inscenaci Alfy „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou“, která vznikla podle skutečného životního příběhu rodáka z Holýšova na Plzeňsku. Pod dobrodružným putováním mladíka z malé obce na západě Čech, který se prodírá válečnou střední Evropou, je podepsán kolektiv v čele s Petrou Kosovou a Tomsou Legierským. Inscenace měla premiéru v prosinci 2020, hrála se na českých i zahraničních festivalech a získala několik významných ocenění. 

Na 24. dubna od 19 hodin chystá Alfa večerní představení česko-polské inscenace „SNOWBALL“. Napínavý příběh ze světa hráčů počítačových her, youtuberů a účelově manipulovaných informací měl premiéru v listopadu 2022.

Vstupenky do Divadla ALFA je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla, otevírací doba: 

PO - PÁ 8:00 - 15:30 

Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka