Ekonom Sedláček i hudební legendy. Nejen to je listopadová Beseda

V půlce listopadu si v Měšťanské besedě doslova podají kliku dvě hudební legendy.

Cílená propagace v Plzni

14. listopadu zde vystoupí jeden z nejlepších jazzových klavíristů na světě Chick Corea,  který bude v Plzni vystupovat vůbec poprvé. Koncert bude výjimečný také tím, že ho tento špičkový hudebník odehraje na klavír sólově, odtud název Solo Piano. Chick Corea je čtvrtým nejvíce nominovaným umělcem v historii cen Grammy. Z 63 nominací jich 22 proměnil!

O den později, 15. listopadu, se po čtyřech letech vrátí do Velkého sálu Měšťanské besedy slavný americký saxofonista  Maceo Parker se svou nadupanou funky show. Dlouholetý spoluhráč Jamese Browna je pověstný svými strhujícími koncerty, které nenechají publikum v klidu a jsou obrovským zážitkem.

"Protože jsou to koncerty pro Plzeň mimořádné, rozhodli jsme se zvýhodnit vstupné pro ty fanoušky, kteří by k nám chtěli přijít na oba dva. Ti, kdo si koupí vstupenku na koncert Chicka Corey, dostanou slevu 20 % na vstupenku ke stání na Maceo Parkera“, říká Ivan Jáchim jednatel společnosti Měšťanská beseda Plzeň s.r.o. Slevu lze získat na předprodejním místě při nákupu vstupenky na Maceo Parkera, a to při současném zakoupení vstupenek na oba koncerty, nebo po předložení vstupenky na koncert Chicka Corey.


PROGRAM MĚŠŤANSKÉ BESEDY

listopad 2018

www.mestanska-beseda.cz

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2


12.11.19:00 Operetní revue

Jana Veberová & Táňa Vaněčková

Operetní revue sopranistky Jany Veberové je sestavena z klasických operet. Operetní žánr vyniká především humorem. Proto vězte, že se jistě nebudete nudit. Ve společnosti krále valčíků a mistra operety Johanna Strausse ml. a jiných operetních velikánů prožijete příjemně uvolněný večer.

Klavírní doprovod paní Táňa Vaněčková.

Program je hodinový bez přestávky.


14.11.19:30 Chick Corea: Solo Piano

Jednaz největších ikon současné hudby Chick Corea (22x Grammy) natočil své klavírní improvizace poprvé v roce 1971 a otevřel tím dveře – ve své době – zcela novému žánru sólového klavíru. V roce 2018 se pouští do svého posledního sólového dobrodružství, při kterém představí vedle svých vlastních kompozic, také práci svých klavírních hrdinů (B. Evans, T. Monk, …). V České republice vystupoval Chick Corea již několikrát, nicméně se svým sólovým recitálem se zde představí poprvé.

Americký klavírista a skladatel Chick Corea je prostě legenda. Čtvrtý nejvíce nominovaný umělec v historii Grammy Awards (63 nominací) se hudebně pohybuje od klasického jazzu až po avantgardu, od latinské hudby k jazzu-rockové fúzi, od dětských písní až ke komorním a symfonickým skladbám. V průběhu své hudební kariéry spolupracoval snad se všemi hudebníky, o kterých se dnes učí ve školách – počínaje třeba Lionelem Hamptonem přes Milese Davise a Johna McLaughlina k hlasové superstar Bobbymu McFerrinovi. Některá jeho hudební partnerství trvají desítky let – třeba ta s klavíristou Herbie Hancockem nebo vibrafonistou Gary Burtonem.

Coreova klasická alba jako například Now He Sings, Now He Sobs (s M. Vitoušem a R. Haynesem), Circle:Paris concert (A. Braxton, D. Holland a B. Altschul), Returnto Forever (J. Farrell, S. Clarke, A. Moreira a F. Purim), stejně jako Crystal Silence(s G. Burtonem) nebo My Spanish Heartinspirovaly celou řadu hudebníků. Jeho nejnovější album „ChineseButterfly“,je vyvrcholením padesátiletého hudebního vztahu s legendárním bubeníkem Stevem Gaddem - nepřetržitý hudební spěch, plný radosti a krásy.

Koncertně nikdy nebyl Chick produktivnější než v 21. století, ať už hraje na akustický klavír nebo elektrické klávesy, vystupuje sólově nebo vede několik hudebních formací – v  tomto desetiletí byl třikrát jmenován umělcem roku v anketě Down Beat Readers. Pro Plzeň bude sólový klavírní koncert tohoto geniálního hudebníka koncertem století!

Koncert se koná za podpory Plzeňského kraje a města Plzně.

Držitel vstupenky na koncert Chicka Corey: Solo Piano získává slevu 20 % na nákup vstupenky na koncert Maceo Parkera ke stání. Slevu lze uplatnit pouze na předprodejním místě (náměstí Republiky 41, Plzeň nebo Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň).

15.11.19:00 Vojta „Kiďák“ Tomáško

Vojta Tomáško známý pod přezdívkou „Kiďák“ představí svůj folkový recitál plný veselých i vážných písniček o lásce, přátelství, přírodě, víře i naději v lepší svět. Napsal více než tři sta písní. Mezi nejoblíbenější z nich patří Toulavej, Nebe plné koní, Rocky Mountains, Morava, Zelená košile ,Česačů bavlny bál, Náklaďák do L. A., Druhá míza, Středa, Armagedon a další. Jeho skladby si vybrali do svého repertoáru i interpreti, jako jsou Věra Martinová, vizovičtí Flereti, Roháči z Lokte, strakonický Šafrán a spousta dalších. Je držitelem celkem tří Port.

15.11. 20:00 Maceo Parker

Jeden z nejlepších saxofonistů na světě a bezprostřední showman. Maceo Parker je pověstný svými strhujícími koncerty, které nenechají nikoho v klidu a jsou obrovským zážitkem. Svůj podíl na tom má i šlapající kapela doprovázející vitálního a živelného sedmdesátníka. Svoji hudbu popisuje jako 98 % funku a 2% jazzu a živé hraní je pro něj doslova životní nutností.

Maceo Parker se proslavil hraním s Jamesem Brownem, jehož skladba Make ItFunky nechybí na žádném jeho koncertě. Hrál i po boku George Clintona, Red Hot Chilli Peppers nebo Prince, který ho nazýval učitelem. Když se v 90. letech vydal na sólovou dráhu, odehrál během roku i neuvěřitelných 250 koncertů, přičemž průměrná doba hraní na jevišti byla přes dvě a půl hodiny! V posledních letech sice Maceo počet svých show už zredukoval, ale o to cennější jeho koncert v Měšťanské besedě bude.

Koncert je k stání.

Koncert se koná za podpory města Plzně.

Slevu 20 % na vstupenku získáte na předprodejním místě (náměst íRepubliky 41, Plzeň nebo Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň), pokud předložíte nebo zároveň zakoupíte vstupenku nakoncert Chick Corea: Solo Piano.

19.11.19:00 David Deyl - Kouzelné melodie

Zveme Vás do kouzelného světa filmových pohádek a legend, písní které si dokáží získat srdce každého z nás a dovolí nám se na chvíli zastavit a zasnít.

V podání Davida Deyla za doprovodu klavíru, violoncella a flétny zazní půvabné melodie z filmů Beauty and the Beast, Hunchback of Notre Dame, The Prince of Egypt, Pocahontas, Hercules, Tarzan, Aladdin, Tangled, Pinocchio, Dumbo.

Nové aranže bravurně rozepsané Davidem Solařem jsou jako stvořené pro Davidův hlas a jeho classical crossover styl.

Pořadatel DADE music

19.11.19:00 TGM vzpomíná

Literárně hudební pořad vychází z knihy Karla Čapka Hovory s TGM. V zásadě se jedná o dramatizaci částí knihy a jejich spojení v nový celek. Pořad se totiž šířeji věnuje i osobnosti Charlotty Garrigue Masarykové, která přímo vstupuje do děje. Originálním způsobem zapojuje do dění na scéně postavu slavné české sopranistky Jarmily Novotné, kterou TGM podporoval v začátcích její světové slávy a s níž koncertoval Jan Masaryk. Pořad je realizován formou scénického čtení, které provede publikum Masarykovým životem, od jeho dětství, přes dramatickou válečnou dobu až k prezidentskému úřadu.

Jednotlivé pasáže jsou rozčleněny hudebními vstupy. Zazní hudba Bedřicha Smetany, árie z jeho oper a Masarykovy oblíbené národní písně.

Pořad je atraktivní i díky účinkujícím. Přivádí na jednu scénu významné osobnosti plzeňského divadelního života. V roli TGM vystoupí člen činohry DJKT Pavel Pavlovský (po roce 1989 její dlouholetý šéf), Charlottu Masarykovou ztvární Monika Švábová. Na klavír bude hrát dirigent Ivan Pařík (porevoluční šéf plzeňské opery, v pozdějších letech její šéfdirigent). V roli Jarmily Novotné vystoupí představitelka mladé umělecké generace – sólistka opery DJKT, sopranistka RadkaSehnoutková.

Pořad se koná v rámci letošního ročníku Plzeňského literárního festivalu, který pořádá Středisko západočeských spisovatelů.

Vstupné 150,-

SLEVA senior 65+ a student 100,-

SLEVA děti do 18 let 70,-

25.11.19:00 Petr Hapka a jeho potměšilí hosté

Koncert mapuje hudební tvorbu Petra Hapky. Připomene jeho ranou písňovou tvorbu pro Hanu Hegerovou, ale také jeho spolupráci s největším tvůrčím partnerem - Michalem Horáčkem. Zazní i filmové melodie.

V Plzni vystoupí Hana Holišová, Jan Maxián, Lenka Nová, Jana Lota a František Segrado.

Zpěváky doprovodí 5 členný orchestr sólistů v nastudování PetraMaláska.

26.11.19:00 Fešáci

Tradiční vánoční koncert legendy českého country. Opět zazní nejlepší Fešácké písně, Michalovy písně a samozřejmě i písně vánoční. Jako vždy se můžete těšit i na speciální hosta – bývalou zpěvačku Fešáků Hanu Mladou.

Tentokrát Fešáci zavzpomínají na 70. a 80. léta, kdy bylo o Vánocích ještě hodně sněhu a v rádiích zněl Karel Hála, Yveta Simonová, Waldemar Matuška, Václav Neckář, Jiří Schelinger ,Pavel Novák a samozřejmě i Karel Gott. Vzpomínat se ale bude i na skupiny Balet, Olympic či Katapult. Fešáci zahrají jejich písně ve vlastní „country úpravě“ a také v dobovém oblečení.

Navíc s Fešáky přijede jejich bývalá zpěvačka Hana Mladá a samozřejmě i moderátor Pavel BEZI Bezouška, hlavní dramaturg pražského Country radia.


30.11. 15:00 MHS – Country music

Skupina MHS - Mošnovo hudební sdružení vznikla v roce 1985 ve složení Petr Kratochvíl, Pavel Buršík a Jiří Švamberg. Kolem této trojice se vystřídalo několik muzikantů z Čech a Slovenska, ale základ zůstával stále stejný. Uskupení vystupovalo pravidelně na festivalu Porta, dvakrát hrálo v Plzni na jejím finále a slyšet jste ji mohli i na Dostavnících v Sokolově. Po rozpadu původní kapely v roce 1990 zakládá Petr Kratochvíl skupinu MHS - Momentální hudební sdružení, která hraje převážně převzaté skladby a poté vydává také tři CD s vlastní tvorbou. V roce 2010 se zakládající členové Mošnova hudebního sdružení rozhodli opět ke společnému vystupování.

Petr Kratochvíl - kytara

PavelBuršík - banjo

Jiří Švamberg - basová kytara

Zdeněk Jahoda - mandolína

pořádá Rada seniorů Plzeňského kraje

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

1.11.19:30 Ředitelská lóže

Tragikomický příběh o přátelství dvou starých a zapomenutých herců, kteří spolu dožívají v domě seniorů. K srdci si příliš nepřirostli, jeden z nich je dokonce nesnesitelně samolibý, ale nakonec mají jen jeden druhého a své divadelní zážitky a touhy. Oba čekají na zázrak – že přijde nabídka být ještě alespoň jednou najevišti a vychutnat si potlesk. Vzpomínají na své lásky, úspěchy i prohry, nenaplněné sny a na prchavý svět divadelního života. V hlavních rolích černé komedie vás pobaví Alois Švehlíka Stanislav Zindulka.

Autor: Arnošt Goldflam

Režie: Arnošt Goldflam

Hrají:  Alois Švehlík a Stanislav Zindulka

Délka představení: 1 hodina 20 minut bez přestávky

Představení není vhodné pro děti do 15 let

4.11. 19:00 Příbuzné si nevybíráme

Agentura Harlekýn

Vdíle E. Assouse se na oslavě sejdou tři bratři i se svými ženami. Přímo bombou je příchod mladé vyzývavé sekretářky jednoho z nich, která dokonale okoření rodinnou slavnost. Slečna vyvolá u přítomných mužů paniku. Z jejich nepřirozeně odmítavé reakce pojmou manželky podezření, že je jistě milenkou jednoho z nich. Dojde k překvapivým odhalením a rodinná idyla bere za své.

Autor netají, že muži bývají v podobných situacích většinou zbabělí a ženy spíše bezcitné a nemilosrdné. Jedovaté narážky a trefně mířené odpovědi místy připomínají tenisovou výměnu míčků.

Hrají: S. Skopal, M. Zahálka, V. Vydra nebo J. Čenský, L. Skopalová nebo J. Boušková, S. Postlerová nebo E. Režnarová, a další


14.11. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívatna slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

OSTATNÍ ŽÁNRY

8.11.19:00 DVTV - Sametový speciál Plzeň

DVTV jede opět za vámi! V rámci Sametových speciálů pořádaných vespolupráci se spolkem "Díky, že můžem" se tentokrát vydáváme do Plzně!

Jakse žije Čechům téměř třicet let po revoluci? Mají z čeho žít? Berou ve srovnání s evropskými zeměmi dost peněz? A jak zásadní byla pro ekonomický vývoj země kuponová privatizace? Kondice české ekonomiky - hlavní téma pro Plzeň!

Plzeňský Sametový speciál startuje 8. listopadu v 19 hodin. V Měšťanské besedě se můžete těšit na Emmu Smetana,která probere téma s ekonomem Tomášem Sedláčkema čtyřmi dalšími hosty. A dotazy budete klást i vy!

Sametový speciál DVTV a spolku Díky, že můžem nabízí tři diskuze vetřech různých městech. Odborníci, veřejnost i aktéři událostí roku 1989 dostávají prostor vyjádřit se k polistopadovému vývojiv naší společnosti. Celá série vyvrcholí 17. listopadu v Praze na Národní třídě v rámci Korza Národní, kde se budou moct přítomní vyjádřit k tématu občanské společnosti.

Běžné vstupné 350,- Kč.

Zvýhodněné vstupné pro studenty a seniory 250,- Kč.

Vstupenky za zvýhodněnou cenu lze zakoupit pouze v předprodejích popředložení platného dokladu, nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný.

Pořadatel Díky, že můžem, z. s.

23. 11.18:00 Taneční večer

Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

VSTUP ZDARMA

28.11.18:30 Přednáška Václava Cílka: Co se děje se světem II.

Každých několik desetiletí, obvykle jednou až dvakrát za století, probíhá v euro-americké civilizaci nějaká velká změna, po které platí poněkud jiná politická a zejména ekonomická pravidla a společnost se posune do nového pole stability. To ale zároveň znamená nějaký jiný kontext krajiny a životního prostředí. Na otázku, co se děje se světem, se autor pokusí odpovědět z několika propojených hledisek – Země samé, klimatu, surovin, energií i sociálních změn.

RNDr. Václav Cílek, CSc.je český geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel a popularizátor vědy. Ve své práci se zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací. Již od útlého věku ho fascinovala příroda a síly s ní spojené. Nějaký čas studoval anglicko-svahilskou střední školu v Tanzanii, po návratu do Československa nastoupil na hornickou průmyslovku v Příbrami, z níž pak na přání rodičů pokračoval na Karlovu univerzitu, kde úspěšně absolvoval přírodovědeckou fakultu, obor geologie. Po sametové revoluci se stal členem znovu vzniklého Geologickéhoústavu Akademie věd, který od roku 2004 sám vede.

Kromě již zmíněných oborů geologie a klimatologie se věnuje řadě dalších odborných činností, ve svých knihách častokrát píšei o filosofii, teologii či výtvarném umění. Mimo jiného také překládá taoistické a zenové texty. Vede také kurzy věnující se vývoji české krajiny na tuzemských i amerických univerzitách.

Zasvou činnost obdržel řadu ocenění, mezi nimiž nechybí ani Cena ministra životního prostředí za výrazný přínos k popularizaci české vědy.

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

6.11. 2018 19.00 Vietnam ze severu na jih

přednáší Magda Radostová

Poznejte zemi, o které jste možná slyšeli, ale také mnohé nevěděli. Přijďte a dozvíte se, kdo jsou Hmongové, kde najdete Sapu, Ninh Binh nebo Halong Bay. Zážitkem jsou i nedělní trhy s různými etniky - Květinový Hmongové, Černí Hmongové nebo Červení Dzaové. V historických městech Hue a Hoi An nás čeká císařská pevnost, zakázané purpurové město, hrobky a pagody. Těšte se na chutné národní speciality a poznejte to, co zatím zůstává mnohým turistům skryto!

Vstupné 100,- v předprodeji / 120,- v den konání.

20.11. 2018 19:00 Madeira ostrov věčného jara

přednáší Tomáš Hájek, průvodce CK Periscope Skandinávie

Portugalský ostrov Madeira rozhodně stojí za to navštívit v jakoukoliv roční dobu. Ostrov je stále zelený, často plný různých květů a nabízí rozeklaný terén se spoustou nádherných výhledů, pohodové pěší túry podél zavlažovacích kanálků nebo i náročnější výšlapy v hornatém vnitrozemí. Vše dotváří skvělé přímořské klima, výborné místní jídlo a příjemní Portugalci. Tomáš Hájek Vás zve na ostrov věčného jara!

Pořadatel Periscope Skandinávie s.r.o.

Vstupné100,- v předprodeji / 120,- v den konání.

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5

4.11. 14:30 a 16:00 Pepo tak už dost (Divadelní společnost M+M)

Pohádka o tom, že i lenoch se dá napravit.

Vhodnépro děti 3+

10.11. 14:30 Hravá sobota: Zpátky do pravěku

Už jsme se s Hravou sobotou podívali leckam, ale takhle daleko ještě ne. Ale nebojte se, jako vždy si to užijeme - se spoustou soutěží , písniček, tanečků... no zkrátka zvesela.

Vhodnépro děti 3+

11.11.14:30 a 16:00 Skřítek Pořádníček (Divadlo Meluzína)

Děti,máte doma nepořádek? Tak si dejte pozor, aby vám ho neuklidil skřítek Pořádníček! Ten totiž uklízí trochu jinak, než jak by se vám líbilo... V našem vyprávění s veselými písničkami ale nakonec všechno dobře dopadne.

Vhodnépro děti 3+

18.11. 14:30 a 16:00 Loupežníci a zvířátka (Divadlo Dráček)

Pohádka o zvířátkách, která utečou od zlého sedláka a v lese potkají loupežníky.

Vhodnépro děti 3+

25.11. 14:30 a 16:00 Čertovská pohádka (Divadlo Rolnička)

Jak vlastně vypadá „správný“ čert? Viděl ho někdy někdo? A v čertovské pohádce by čert asi měl hrát, ale v našem divadle žádný čert není. Proto se nikdo bát nemusí. Ale aby pohádka mohla být čertovská, je potřeba si čerta vyrobit. Třeba - z obyčejného koštěte. Koštěte se přece nikdo nebojí. A když se takové koště postaví do stojánku štětinami nahoru, připevní se mu rohy, oči, uši, ruce, nohy, ocas a tak dále, máme čerta !Jenomže nic neumí. Neví, jak čerti dělají, co vůbec dělají, všechno se musí naučit. Třeba zpívat čertovskou písničku!

Ale hlavně že ho máme a může začít „Čertovská pohádka“ o ustrašeném čertovi, který nedokázal splnit, co se od něj čekalo, a nakonec se sám sebe začal bát....

Vhodnépro děti 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1.11. 201817:00 Úsměvy smutných mužů (zvýhodněné vstupné pro seniory)

19.11. 2018 17:00

ZEMĚ/ ROK: CZ / 2018

REŽIE: Daniel Svátek
HRAJÍ: David Švehlík, Jaroslav Dušek, Ondřej Malý, Ivan Franěk, Marika Šoposká, Táňa Medvecká, Alois Švehlík, Petra Nesvačilová, Rosťa Novák st., Marika Procházková, Jiří Maryško či SimonaBabčáková

Čtyři úspěšní chlápci v nejlepších letech, teda asi kdysi úspěšní...Než se začali věnovat něčemu zcela odlišnému. Spisovatel Josef, sportovec Honza, učitel Tomáš a úředník Milan. Co je spojuje? Chlast. A nutno dodat, že na začátku příběhu ve velkém stylu. Jsou to opravdoví mistři. Zdánlivá maličkost - jedna jediná sklenička, její obsah, dělí tyhle čtyři pány, ale i mnoho jim podobných, od většiny ostatních. Vzdát se jí, byl pro ně donedávna neřešitelný problém.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč – 1. 11. 2018.

1.11. 201819:15 Bohemian Rhapsody
2. 11. 2018 18:00, 20:45
5.11. 2018 19:15
7. 11. 2018 19:15
9. 11. 2018 18:00
26.11. 2018 19:15


ZEMĚ/ ROK: VB, USA / 2018
REŽIE: Bryan Singer, DexterFletcher
HRAJÍ: Rami Malek, Joseph Mazzello, Gwilym Lee, Ben Hardy, AllenLeech
ZNĚNÍ: anglicky s českými titulky

Jediné, co je pozoruhodnější než jejich muzika, je jeho příběh. Bohemian Rhapsody popisuje hudební dráhu i nekontrolovatelnou životní spirálu Freddieho Mercuryho. Snímek je rámcován založením skupiny Queen v roce 1971 až po památný koncert Live Aid v roce 1985.

3.11. 2018 14:30 Když draka bolí hlava
ZEMĚ/ ROK: ČR/ 2018
REŽIE: Dušan Rapoš
HRAJÍ: Charlotta Gottová, Karel Gott, Miroslav Šimůnek, Ján Koleník, Kamila Magálová, Zuzana Mauréry, Kateřina Brožová
DOBATRVÁNÍ:  99 min

Barborka s Tomíkem tráví prázdniny u babičky a dědy v kovárně pod Dračí skálou, kde ze všech sil pracuje i netradiční pomocník dvouhlavý dráček Čmoudík. Jednou, když se děti chystají přespat v jeskyni společně s dráčkem, objeví na zdi jeskyně starou mapu a Čmoudík, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, začíná vyprávět napínavý příběh o vzniku království Draka, velké lásce princezny Adélky a prince Janka, o letité kletbě a strašlivém Drakovi, o zlém skřítkovi Blivajzovi, ale i o tajemství Pomněnkové louky, ztraceném dračím vejci a párku klokanů. Zajímá Vás, kdy draci tančí hip hop, jak se slaví vánoce v dračí jeskyni, jakou kouzelnou moc má stolet nemytý dračí zub a hlavně proč draka bolí hlava?

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně. Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme zapochopení.

3.11. 2018 17:00 Zrodila se hvězda
30. 11. 2018 18:00


ZEMĚ/ ROK: USA / 2018

REŽIE: Bradley Cooper
HRAJÍ: BradleyCooper, Lady Gaga
ZNĚNÍ: v původním znění s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 136 min

Hlavní roli v dechberoucím romantickém dramatu „Zrodila se hvězda“ hrají Bradley Cooper a Stefani Germanotta, kterou celý svět lépe zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga. Pro čtyřnásobného držitele nominace na Oscara Bradley Coopera („Americký sniper“, „Špinavý trik“, „Terapieláskou“) je tento film jeho režijním debutem. Cooper ve filmu zároveň hraje hvězdu country Jacksona Mainea, který objeví neznámou talentovanou zpěvačku Ally (Stefani Germanotta/ LadyGaga). Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Ale když Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií a o to více se potýká se sými vnitřními démony.

4.11. 2018 15:45 Veselá vdova

Cyklus: záznam z Metropolitní opery

Autor:Franz Lehár

Režie: Susan Stroman

Dirigent: Andrew Davis

Účinkují:Renée Fleming (Hana), Kelli O´Hara (Valencie), Nathan Gunn(Danilo), Alek Shrader (Camille de Rosillon), Thomas Allen (BaronZeta)

Nastudování anglicky s anglickými a českými titulky

Předpokládaná délka přenosu 2 hodiny a 49 minut vč. 1 přestávky

Broadwayská režisérka a choreografka Susan Stroman, která inscenovala například muzikály Crazy for You, Contact nebo The Producers, jež získaly ocenění Tony Award, bude v Metropolitní opeře debutovat rozkošnickou inscenací Lehárovy nestárnoucí operety Veselá vdova. Zpívat se bude v novém anglickém překladu Jeremyho Samse. Lehárovo nejznámější dílo patří mezi divácké hity už od své premiéry v roce 1905. Kdo by neznal píseň o Vilje, „U Maxima jsem znám“ anebo „Ženy, ženy“. Renée Fleming si svůj rozsáhlý repertoár, čítající jen v Metropolitní opeře na 22 rolí, rozšíří o ovdovělou pařížskou milionářku Hanu. Za dirigentským pultem stane Andrew Davis a na jevišti dále Nathan Gunn v roli Hannina milence Danila, Alek Shrader coby mladý šlechtic Camille de Rosillon, Thomas Allen jako intrikánský baron Zeta a broadwayská sopranistka Kelli O’Hara ve svém metropolitním debutu jako baronova manželka, koketa Valencie.

8.11. 2018 19:15 Zlatý podraz

ZEMĚ/ ROK: ČR / 2018
REŽIE: Radim Špaček
HRAJÍ: Filip Březina, Zdeněk Piškula, Patricia Volny, Jan Hartl, AlenaMihulová, Ondřej Malý, Stanislav Majer, Simona Lewandowská, Jiří Roskot, Josef Abrhám a další.
DOBA TRVÁNÍ: 106 min

Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženěvě. Michell je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoholet rozdělila železná opona.

12.11. 201819:15 Po čem muži touží
ZEMĚ/ ROK: CZ/ 2018

REŽIE: Rudolf Havlík
HRAJÍ: Anna Polívková, Jiří Langmajer, Matěj Hádej, Táňa Pauhofová, Jiří Havelka, Lenka Vlasáková, Sara Sandeva, Lucie Polišenská, Andrea Hoffmannová, Oldřich Navrátil, Naďa Konvalinková, Dominika Myslivcová
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Charismatický cynik Karel Král (Jiří Langmajer), trochu šovinista a sarkastický sympaťák, na kterého ženy letí, je šéfredaktorem časopisu Playboy. Jednoho dne jeho nezávazný způsob života utrží hned několik ran. Dostane výpověď kvůli průšvihům a poklesu prodejnosti časopisu, bývalá manželka a dcera (Andrea Hoffmannová a Sara Sandeva) ho opět naštvou, neznámá žena mu nabourá auto a na jeho místo je dosazena pohledná mladá šéfredaktorka Leona (Táňa Pauhofová). Karel vyřeší problémy po chlapsku - společně s nejlepším kamarádem Čestmírem (Matěj Hádek) se opije a v dobrodružné noci si přeje, aby se stal ženou, protože „ženský to mají v životě mnohem jednodušší a on je na tom kvůli nim bídně.“ Ráno Karel zjistí, že následkem noční alkoholické „jízdy“ a zásahem vědmy Zoltany (Pavla Tomicová) se stal ženou (Anna Polívková). Ovšem pouze fyzicky. Karel se jako Karla musí vyrovnat nejen s novým vzhledem, ale hlavně se naučit fungovat v ženském těle a zjistit, zda to mají ženy opravdu snazší?

14.11. 2018 20:00 Coldplay: A Head Full Of Dreams

Coldplay zahrají v Kině Beseda 14. listopadu 2018! Hvězdná britská čtveřice v unikátním snímku A Head Full Of Dreams vypráví svůj výjimečný příběh. Režisér Mat Whitecross, který je s Coldplay od úplných začátků, zmapoval cestu kapely z londýnskýchbarů až na největší pódia celého světa.

Napůl dokument s exkluzivními archivními záběry střídají sestřihy z posledního veleúspěšného turné A Head Full Of Dreams (které se Česku vyhlo). Nenechte si ujít večer, který se nebude opakovat. V předprodeji od 19. října 2018!

15.11. 2018 16:45 Jan Palach
ZEMĚ/ ROK: CZ / 2018

REŽIE: Robert Sedláček
HRAJÍ: ViktorZavadil, Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová,Michal Balcar, Karel Jirák, Jan Vondráček
DOBA TRVÁNÍ: 125 min

Film pozoruje posledních několik měsíců života Jana Palacha. Pozoruje jej na základě dostupných faktických pramenů a zároveň přemýšlí, co tomu mladému muži táhlo hlavou. Jan Palach nikomu z blízkých o svém rozhodnutí dopředu neřekl. Ani nenaznačil, že by byl něčeho takového schopen. Ve filmu prochází vztahem se svou přítelkyní Helenkou, bouřlivým kolejním životem roku1968, soužitím s mámou doma ve Všetatech, zažije studentské brigády v Kazachstánu a Francii, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Stejně jako se od podzimu 68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Ještě to ráno si Jan vzal od mámy svačinu, na koleji vtipkoval se spolubydlícím a před odchodem do města se vysprchoval. Kamera po celý film sleduje Janovu tvář a snaží se zachytit okamžiky rozhodnutí…

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.


15.11. 201819:15 David Hockney v Královské akademii umění
REŽIE: Phil Grabsky
DOBA TRVÁNÍ: 85 min

David Hockney je považován za nejpopulárnějšího vizuálního umělce ve Velké Británii. Jeho výstavy jsou senzací v Londýně, New Yorku i Paříži a přitahují do galerií milióny návštěvníků. Film se zaměřuje na Hockneyho výstavy konané v letech 2012 a 2016v Royal Academy of Arts v Londýně.

Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let a pro studenty do 26 let: 230 Kč

Zvýhodněné vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme zapochopení.

16. 11. 201818:00 Jack staví dům

ZEMĚ/ ROK: Dánsko / 2018
REŽIE: Lars von Trier
HRAJÍ :Matt Dillon, Bruno Ganz, Uma Thurman, Riley Keough, Sofie Grabol, Siobhan Fallon Hogan
DOBA TRVÁNÍ: 155 min

Pro sériového vraha Jacka je každé zabití uměleckým dílem. Svétemné mistrovství se snaží během let vybrousit k dokonalosti. I přes jeho vysokou inteligenci se policie pomalu přibližuje, zatímco Jack víc a víc riskuje na cestě k dokonalé vraždě. Ponurý, chytrý i groteskně humorný snímek nás zavádí do USA 70. let. V hlavních rolích se objeví Matt Dillon a Bruno Ganz, ve filmu účinkují také Uma Thurman či Riley Keough. Kontroverzní génius Lars von Trier jej poprvé představil na festivalu v Cannes.

19.11. 2018 19:15 Dogman
ZEMĚ/ ROK: Itálie, Francie / 2018
REŽIE: Matteo Garrone
HRAJÍ :Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria
ZNĚNÍ: italsky s českými titulky

DOBA TRVÁNÍ: 102 min

Na chudém předměstí mezi metropolí a divočinou platí jen zákon nejsilnějšího. Marcello (Marcello Fonte) zde dělí svůj čas mezi práci v skromném salónu pro psy a láskyplnou péči o dceru (Alida Baldari Calabria). Bohužel do jeho života zasahuje i neurvalý Simoncino (Edoardo Pesce), bývalý boxer a surovec, který terorizuje celé okolí. Drobného a citlivého Marcella k němu poutá nejednoznačný a ponižující vztah. Ve snaze vrátit svému životu důstojnost naplánuje zoufalou pomstu a jeho akce vede k nečekanému výsledku.

Režisér filmu Matteo Garrone o svém přístupu k filmu prozradil: „Dogman není filmem pouze o pomstě, i když pomsta (možná bylo by lepší napsat vykoupení) v něm hraje důležitou roli. Stejně tak to není ani variace na téma věčného boje slabšího se silnějším. Jeto film, který nás staví před něco, co se týká nás všech: před důsledky vlastních rozhodnutí, která činíme každý den, abychom přežili.“

Na filmovém festivalu v Cannes získal představitel hlavní role Marcello Fonte cenu pro nejlepšího herce.

Mládeži do 15 let nepřístupný.

22.11. 2018 19:15 Ten, kdo tě miloval

ZEMĚ/ ROK: ČR / 2018
REŽIE: Jan Pachl
HRAJÍ: Soňa Norisová, Pavel Řezníček, Hynek Čermák, Eva Holubová, Lukáš Vaculík, Václav Postránecký
Námět,  knižnípředloha a spolupráce na scénáři: Marie Poledňáková
DOBA TRVÁNÍ: 90 min

Komediálně laděná rodinná detektivka s předvánoční atmosférou ze známého lázeňského města, z Karlových Varů.

Hlavním vypravěčem příběhu by sice správně měl být kpt. Kalina (Pavel Řezníček) - neúplatný policista, milující manžel, skvělý otec a báječný syn v jedné osobě, kdyby se ovšemi ironií osudu hned na začátku filmu nepřesunul při nehodě do metafyzické podoby. Takto jsou jeho možnosti zasahovat do děje jen velmi omezené. Proto se jako duch musí spokojit s tím, že vyšetřování podivných okolností posledního případu přeberoujeho dvě děti a žena Vanda (Soňa Norisová). Stanou se amatérskými detektivy. Naštěstí mají ve svém kriminalistickémtýmu také babičku a tchýni v jedné osobě (Eva Holubová) a jednoho životně nepraktického praktického lékaře (Hynek Čermák)…

23.11. 201818:00 Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

ZEMĚ/ ROK: VB, USA / 2018
REŽIE: David Yates

SCÉNÁŘ:J. K. Rowling
HRAJÍ: Eddie Redmayne, Katherine Waterston ,Johnny Depp, Jude Law, Dan Fogler, Ezra Miller, Zoë Kravitz
DOBA TRVÁNÍ: 134 min

Na konci prvního filmu KOKUSA (Kouzelnícký kongres USA) zajme s pomocí Mloka Scamandera (Eddie Redmayne) mocného černokněžníka Gellerta Grindelwalda (Johnny Depp). Grindelwald ale splnil svou hrozbu, že uteče z vazby, a začal shromažďovat své stoupence, z nichž většina vůbec nic netušila o jeho skutečných cílech: připravit vládu čistokrevných čarodějů nad všemi nemagickými bytostmi. Ve snaze zmařit Grindelwaldovy plány, Albus Brumbál(Jude Law) získá svého bývalého studenta Mloka Scamandera, který souhlasí s tím, že pomůže, aniž by si uvědomoval, jakému nebezpečí se tím vystavuje. Bitevní linie jsou vytyčeny a vestále více znesvářeném světě čarodějů je podrobena zkoušce láska a loajalita, dokonce i mezi nejvěrnějšími přáteli a rodinou.

24.11. 2018 14:30 Louskáček a čtyři říše
ZEMĚ/ ROK: USA / 2018
REŽIE: Lasse Hallström, Joe Johnston
HRAJÍ: Keira Knightley, Mackenzie Foy, Helen Mirren, Morgan Freeman, Ellie Bamber
ZNĚNÍ: český dabing

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší aregenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. Ve filmu hrají Keira Knightley jako Cukrová vílaa baletka Misty Copeland.

Vánoční film Louskáček a čtyři říše od Studia Disney režíruje Lasse Hallström na motivy klasické pohádky od E. T. A. Hoffmanna.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme zapochopení.

24.11. 2018 17:00 Toman

ZEMĚ/ ROK: CZ / 2018

REŽIE: Ondřej Trojan
HRAJÍ: Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Kristýna Boková, Stanislav Majer,Marek Taclík, Roman Luknár, Lukáš Latinák, Táňa Pauhofová
DOBA TRVÁNÍ: 145 min

Filmové drama režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu na pozadí doby, která dodnes ovlivňuje naše životy.

Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho. Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká.

Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo.

25.11. 2018 15:45 Nabucco 

Cyklus: záznam z Metropolitní opery

Hudební ředitel Metropolitní opery J. Levine řídí Nabucca – Verdiho rané drama z dávného Babylonu. Titulní postavu ztvární  P.Domingo, L. Monastyrska se představí v náročné roli Abigail, Nabuccovy neústupné dcery.

Autor: Giuseppe Verdi

Režie: Elijah Moshinsky

Dirigent: James Levine

Nastudování italsky s anglickými a českými titulky

Předpokládaná délka: 2h 43min (1 přestávka)

Účinkují: Liudmyla Monastyrska (Abigail), Jamie Barton (Fenena), Russell Thomas(Ismael), Plácido Domingo (Nabucco), Dmitrij Beloselskij (Zachariáš)

Hudební ředitel Metropolitní opery James Levine bude řídit Nabucca –Verdiho rané drama z dávného Babylonu. Titulní postavu ztvární Plácido Domingo, který tím obohatí svůj repertoár o další roli. Liudmyla Monastyrska se představí v náročné roli Abigail, Nabuccovy neústupné dcery, Jamie Barton bude zpívat Fenenu, Russell Thomas Ismaele a Dmitrij Beloselskij kněze Zachariáše, což je role, s níž v Met v roce 2011 debutoval.


29.11. 2018 17:00 Hovory s TGM
ZEMĚ/ ROK: ČR / 2018
REŽIE: Jakub Červenka
HRAJÍ: JanBudař, Martin Huba
DOBA TRVÁNÍ: 80 min

Jan Budař jako Karel Čapek a Martin Huba jako T. G. Masaryk excelují v příběhu jednoho z nejslavnějších rozhovorů naší historie. Filmové „Hovory s TGM“ přinášejí na plátna kin nečekané napětí, emoce a střet dvou významných mužů.

Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Jejich kniha, která vznikala celý rok, je konečně hotová. Karel Čapek proto vyhledá v zámecké zahradě prezidenta Masaryka a chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí stále mladé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné.

Čapek nemůže nechat celou situaci bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené a dramatické debaty. Debaty o světě, o politice i politicích, o Češích, i do osobní debaty o lásce, o ženách a zradách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek odhaluje schopnost intrik a hovoříi o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě.

Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka