Květnová Beseda: Záznam Depeche Mode, pocta Emě Destinnové a spousta další kultury

Květnový program je opět nabitý zajímavými akcemi. Královna zpěvu Ema Destinnová – to je název hudebně-literárního projektu věnovanému umělkyni, která jako první česká operní pěvkyně dosáhla světového věhlasu.

Cílená propagace v Plzni

Před více než rokem ho společně připravily operní pěvkyně a mezzosopranistka Andrea Tögel Kalivodová, klavíristka Ladislava Vondráčková a herečka Barbora Šporclová Kodetová. V Měšťanské besedě se odehraje ve středu 17. května.

Den poté, ve čtvrtek 18. května, je na programu nejnovější komedie pražského Divadla Palace s názvem Terapie aneb Láska je fata morgana. Její autor Christopher Durang napsal hru jako satiru na módu současných třicátníků až čtyřicátníků svěřovat veškeré své osobní problémy „odborníkům“, například psychiatrům a různým terapeutům.

Oblíbený textař a básník Michal Horáček  zavzpomíná 24. května v Besedě na 30letou spolupráci s Petrem Hapkou. V novém pořadu Na cestě 2017 připomíná s pětičlenným orchestrem Petra Maláska a třemi rozličnými zpěváky své společné dílo se skladatelem  Petrem Hapkou, ale představuje i novější projekty.  Široké spektrum písní, které letos na koncertech zazní, zazpívají zástupci tří generací – Ondřej Ruml, Lenka Nová a František Segrado.

Květnový program Kina Beseda odstartuje záznam parádního koncertu Depeche Mode z Berlína (4. 5.)! Dále se můžete těšit na Kissáky (5. 5.), Lemmyho (26.5.) či Ozzyho (12.5). Hned čtyřikrát můžete v květnu vyrazit do Kina Beseda na novinku Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. První díl trilogie Zahradnictví: Rodinný přítel promítáme 8., 17., 25. a 31. května a v hlavních rolích uvidíte Aňu Geislerovou, Kláru Melíškovou či Ondřeje Sokola. Druhou lahůdku si Kino Beseda nachystalo na druhou polovinu května. 19. a 22. května si na své přijdou hlavně všichni fanoušci ságy o vetřelcích. Ridley Scott se vrací do vesmíru, který stvořil ve svém kultovní sérii Vetřelec. Novinka Vetřelec: Covenant je novou kapitolou, ve které posádka vesmírné lodi Covenant směřuje na vzdálenou planetu na druhé straně galaxie, která se zdá být neobjeveným rájem.

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

11. 5. 19:30 Miki Ryvola a přátelé
Miki Ryvola, Pavel Zajíc a Pavel Jim Drengubák (členové skupiny Nezmaři) v pořadu hrají nejhezčí písně bratrů Wabiho a Mikiho Ryvoly. Zazní písničky, které se už dávno staly klasikou jako Bedna o Whisky, Tereza, Mrtvej vlak, Září a další, ale i swingové melodie, které byly základem tvorby "Ryvolovek".
Host koncertu: Míša Leicht

13. 5. 19:00 Plzeňský festival stepu: Galavečer
Stepařský Galavečer nabízí ukázky toho nejlepšího ze současného stepu - Mistra světa ve stepu Daniela Leveillé ze Švýcarska, stepařská studia z Mnichova, Prahy, Bratislavy, Brna, Hradce Králové a Plzně. Určitě se můžete těšit i na moderátory večera, kterými budou již tradičně Roman Vojtek a Bronislav Kotiš.
Pořadatel Spolek K.R.O.K.

17. 5.  19:30 Královna zpěvu Ema Destinnová s Andreou Tögel Kalivodovou
Hudebně-literární pořad Královna zpěvu Ema Destinnová přibližuje komponovanou formou život a úspěchy slavné české pěvkyně Emy Destinnové. Světově proslulá mezzosopranistka Andrea Tögel Kalivodová zazpívá v doprovodu klavíristky Ladislavy Vondráčkové árie z oper Antonína Dvořáka (Rusalka), Bedřicha Smetany (Tajemství) nebo Georgese Bizeta (Carmen). Těšit se můžete i na písně Petra Iljiče Čajkovského nebo nádherné Dvořákovy Biblické písně. Hudbu proloží mluvené slovo v podání Barbory Šporclové Kodetové, která vám zprostředkuje vzpomínky Marie Martínkové, společnice Emy Destinnové.

Andrea Tögel Kalivodová
V současné době působí jako sólistka Národního divadla Praha a rovněž se věnuje koncertní činnosti a vystupuje po celé Evropě, Americe, Japonsku i v dalších zemích.

Ladislava Vondráčková – klavír
Od roku 2008 působí na pražské AMU jako docent na oddělení klavírní spolupráce. Realizovala několik nahrávek pro ČT a Český rozhlas. Spolupracovala se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Absolvovala řadu koncertů v cyklech České filharmonie, FOK a na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově.

Barbora Šporclová Kodetová – mluvené slovo
Barbora Kodetová pochází z herecké rodiny. Při studiích na Pražské konzervatoři působila v činohře Národního divadla. Hrála v divadelním spolku Kašpar a ve Viole, poté v divadle v Mladé Boleslavi a v roce 2000 se vrátila do Prahy (Švandovo divadlo, Činoherní klub, Kašpar, Divadlo Na Jezerce). Vedle divadelních rolí je známá i z filmů a seriálů.

23. 5. 19:30 Pohlazení po duši s Vlaďkou Bauerovou
Na květnovém koncertu Vlaďky Bauerové, skvělé plzeňské jazzové zpěvačky, zazní výběr z její dosavadní tvorby, slavné jazzové písně i šansony za doprovodu klavíru.

24. 5. 19:30 Michal Horáček Na cestě 2017
Po úspěchu alb Český kalendář (nejprodávanější CD roku 2014 v ČR) a Segrado (vévodilo žebříčku prodejů v roce 2015) a dvou souvisejících hojně navštívených turné přichází textař, básník a producent Michal Horáček s dalším koncertním projektem. Ten mapuje především písně, které během třicetileté spolupráce vytvořili se skladatelem Petrem Hapkou.

A protože jsou písně z dílny Hapka & Horáček produktem „s doživotní zárukou“, které prověřil čas, je představení postaveno tak, aby bylo pro návštěvníky výjimečným zážitkem. Pořadem provází sám Michal Horáček, který reflektuje aktuální události, přidává i nadčasové úvahy a chybět samozřejmě nebudou ani jeho básně.

Široké spektrum písní, které jsou na koncertech představovány, vyžaduje více hlasů, a Michal Horáček proto ke spolupráci pozval hned tři interprety, kteří zastupují různé generace a charaktery – jsou jimi Ondřej Ruml, Lenka Nová a František Segrado, doprovázení pětičlenným orchestrem instrumentalistů-sólistů.

Kapela hraje ve složení Petr Malásek (klavír), Josef Štěpánek (kytary), Jan Tengler (kontrabas), Petra Malíšková (violoncello) a vždy jeden ze čtveřice špičkových českých bubeníků Bady Zbořil, Miloš Dvořáček, Dano Šoltis či Jiří Slavíček.

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

2. 5. 19:30 Kutloch aneb I muži mají své dny
Studio Dva
Velmi komická černá komedie plná ironie o těžkém údělu muže v současném světě.
Doba je v krizi, svět je v krizi, vztahy jsou v krizi, ale pozor – i muži jsou v krizi! Postupně přicházejí o svá poslední výsadní práva a o pozice neohrožených vládců vesmíru. Jedno z posledních míst mužského sebevědomí a sebeurčení se nachází v kotelně pod supermarketem Happycentrum. Zde se každou sobotu scházejí čtyři stateční muži, aby se schovali před svými shoppingujícími manželkami. Na pár hodin se stávají opět pravými chlapy – kouří, pijí pivo a koukají se na fotbal. Podaří se jim uhájit tento ostrůvek svobody? A jsou tu opravdu ještě sami sebou, nebo se tu jen zbaběle schovávají před faktem, že svůj boj o důstojné místo ve společnosti už prohráli?
Hrají: Bob Klepl / Mojmír Maděrič, Kryštof Hádek / Václav Jílek, Michal Slaný / Petr Bláha, Filip Blažek / Roman Štabrňák
Režie: Jan Jirků

10. 5. 19:30 Caveman
Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

18. 5. 19:30 Terapie
Nová premiéra Divadla Palace
V hodně veselé psychiatrické ordinaci se potkávají neuroticky´ žárlivy´ psychiatr, excentrická psycholožka, bisexuální namachrovany´ pacient s tendencí plakat a emocionálně narušená pacientka s potřebou lásky. K tomu ještě připočtěte šílenou tchy´ni na telefonu a je jasné, že tahle komedie vás rozesměje až k slzám.
Kamil si poprvé v životě podá seznamovací inzerát. Květa poprvé v životě na seznamovací inzerát odpoví. Když se to dozví Květin psychiatr, ztropí žárlivou scénu. To Kamilova psycholožka seznamování podporuje, pouze zapomněla, že je Kamil už několik let zadany´. Kdo z tohoto propletence ztřeštěny´ch situací a poblázněny´ch postav nakonec najde štěstí v náručí toho pravého? A kdo je vlastně v téhle bláznivé komedii zraly´ na terapii?

Vzhledem k velkému počtu vulgárních slov, která jsou nezbytnou součástí dialogů hry, není představení vhodné pro diváky mladší 15 let a diváky zvláště citlivé na tento způsob vyjadřování.

Hrají: Vanda Hybnerová, Miroslav Etzler, Martin Pechlát, Vojtěch Záveský / Ladislav Hampl, Sandra Černodrinská / Kristýna Leichtová

22. 5. 19:00 Táta
Celosvětově úspěšná divadelní komedie aneb “humorná zpověď novopečeného otce” Budete plakat smíchy i dojetím. Být tátou je úžasné! Být dobrým tátou ale vyžaduje hodně odvahy, odhodlání a zručnosti. Herec a táta Roman Pomajbo vás seznámí s pohledem moderního muže na těhotenství, porod a plínky.
Představení není vhodné pro děti do 15 let

30. 5. – 2. 6. Komedyfest

OSTATNÍ ŽÁNRY

12. 5. 18:00 Taneční večer
K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).
Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP.
VSTUP ZDARMA

AKCE PRO DĚTI
http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5
7. 5. 14:30 a 16:00 Vodnická pohádka (Divadelní společnost M+M)
Pohádka o tom, že není důležité, jak kdo vypadá, jestli je černý, žlutý nebo bílý, ale jaký je to kamarád a jaké má srdíčko. Děti poznají, že přátelství je největší štěstí nejen mezi vodníky.
Vhodné pro děti od 3+

14. 5. 14:30 Pohádky z klubíčka (Divadýlko Kuba)
Příběh vznikl propojením a úpravou známých pohádek, bajek a anekdot. Potkáte se v něm se zajícem, liškou, ježkem, medvědem, vránou a myší, uslyšíte známé melodie a říkanky.
Vhodné pro děti 3+
20. 5. 14:30 Hravá sobota: Vodní svět
Tentokrát se vydáme po stopách obyvatel vodní říše. Začneme u těch nejmenších a možná se dostaneme až do oceánu za velrybou. Kdo ví? Přidáte se k nám? Plavky ale klidně nechte doma, všechno zvládneme "suchou nohou".
Vhodné pro děti 3+

21. 5. 14:30 O lesních skřítcích (Divadlo Dráček)
Pohádka o skřítcích, kteří chrání les před každým, kdo odhazuje odpadky a ničí přírodu.
 Vhodné pro děti 3+

28. 5. 14:30 Slepičí pohádka (Nána divadélko)
Jarní příběh slepiček a zlobivé kozy na jednom malém dvorku, kde se dějí nemalé zázraky života. Že slepičky mohou být zlé a závistivé, ale i dobré a výjimečné, že láska umí hory přenášet a každému se dostane odměny po zásluze, o tom vypráví tato pohádka plná živých písniček
 Vhodné pro děti od 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

3. 5. 2017   19:15  I dva jsou rodina 
Francie / Velká Británie, 2016, 118 min
Režie: Hugo Gélin
Hrají: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Gloria Colston

Vtipný a nonšalantní Samuel (Omar Sy) si užívá bezstarostný život na francouzské Riviéře. Jednoho dne ho však navštíví víkendový flirt Kristin (Clémence Poésy) a oznámí mu, že dítě, které drží v náručí, je jeho. Předá mu holčičku a uteče. Samuel vyráží s malou Glorií do Londýna, kde Kristin marně hledá. Nakonec mu nezbývá nic jiného, než si najít práci a ve velkoměstě se usadit. Samuel se okouzlujícím způsobem pouští do výchovy malé Glorie. Během následujících osmi let se ukáže, že je nejen milující, ale i hodně netradiční táta. S humorem se vypořádává s nástrahami každodenního života osamělého Francouze v Londýně. Rodinná idylka se však záhy změní, když se před jejich dveřmi zničehonic objeví Kristin….
Komedie I DVA JSOU RODINA s Omarem Sy v hlavní roli chytí za srdce mnoho diváků po celém světě stejně jako NEDOTKNUTELNÍ, v nichž tento herec zazářil.

4. 5. 2017  19:15   Renoir
Pierre-Auguste Renoir je obdivován především pro své impresionistické malby Paříže. Tyto obrazy jsou oblíbené po celém světě, avšak Renoira tento styl unavil a vydal se jiným směrem. Tento úžasný film - založený na pozoruhodné sbírce 181 Renoirs z Nadace Barnes ve Filadelfii - zkoumá jeho nový směr. Film zkoumá především Renoirova pozdní díla, proč jsou některými obdivována a jinými zatracována. Co možná překvapí mnohé je, že mezi umělci, kteří byli inspirování Renoirovými novými díly, byli i dva giganti 20. století - Picasso a Matisse. Tento film je novou biografií tohoto významného umělce, ale víc než to, odhaluje Renoira jako spojníka mezi starým a novým uměním.

Uváděno v anglickém originále s doprovodnými českými titulky.

4. 5. 2017 21:00  DEPECHE MODE live in Berlin
USA, 2014, 130 min
Režie: Anton Corbijn
Hrají: David Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher, Johanna Wokalek

Záznam koncertu jednoho z nejúspěšnějších turné odehraného pro 2,5 milionu fanoušků ve 32 zemích světa, zvěčněné tím nejžádanějším režisérem Antonem Corbijnem.
"Pouhých dvacet minut po začátku, když se rozezněly mohutné akordy Black Celebration, Dave
Gahan roztrhal svoji potem nasáklou vestu a ukázal své potetované tělo. Při glam-rockové "hymně"
Personal Jesus se točí jako derviš a pózuje jak Mesiáš. Ale do Mesiáše, má skutečný Dave daleko."
Stephen Dalton Hollywood reportér.

S jejich temnou, perverzní a sexem nabitou hudbou, s více než 100 miliony prodaných desek, zůstávají Depeche Mode pravděpodobně největší kultovní kapelou na světě a zárukou vyprodaných kinosálů.

5. 5. 2017 18:00  Kiss Rocks Vegas
Gene Simmons a jeho legendární Kiss zvou své fanoušky na exkluzivní projekci záznamu koncertu z Las Vegas. Zažijte i vy v Kině Beseda tuto dechberoucí show na vlastní kůži. Cena vstupného 80 Kč!
24 kamer vám ukáže celou show s detaily, které v halách nemůžete postřehnout. Nenechte si ujít záznam tohoto jedinečného koncertu! Shromážděte se společně s dalšími fanoušky, zpívejte dohromady známé hitovky „Rock and Roll All Night, povstaňte a roztančete Kino Beseda! Zažijte Vegas u nás! Součástí projekce je exkluzivní stopáž promítaná pouze v kinech.

8. 5. 2017 19:15  Zahradnictví: Rodinný přítel
17. 5. 2017 19:15
25. 5. 2017 19:15
31. 5. 2017 19:15

Rodinný přítel je první z filmů trilogie Zahradnictví, rodinné ságy, kterou Jan Hřebejk s Petrem Jarchovským považují za své "životní dílo".
Tři mladé ženy (Aňa Geislerová, Gabriela Míčová a Klára Melíšková) a jejich dvě děti (Samuel Budiman a Josefína Marková) čekají během německé okupace na návrat svých vězněných mužů a otců (Martin Finger a Jiří Macháček). Válkou vynucenému rodinnému společenství mezitím obětavě pomáhá rodinný přítel, lékař Jiří (Ondřej Sokol).
"Tento film je příběhem lásky, která nesměla být naplněna. Vypráví o věrnosti, touze, vině a lásce, o odchodech a návratech, o rodině, rodičích a dětech. Jde o rodinný portrét viděný pohledem žen, které osud svedl dohromady. Je intimním příběhem lásky, o které všichni vědí a všichni musí pomlčet," prozradil autor scénáře Petr Jarchovský, který cítil dluh vůči mamince, jejíž postava se neobjevila ve filmu Pelíšky, a tak o ní vypráví ve třech filmech Zahradnictví.    

10. 5. 2017 19:15  Místo u moře
ZEMĚ/ ROK: USA/ 2016, 137 min
REŽIE: Chris McKay
HRAJÍ: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Lucas Hedges, Gretchen Mol, C. J. Wilson

Po smrti svého staršího bratra Joea (Kyle Chandler) zjišťuje Lee Chandler (Casey Affleck) s velkým překvapením, že byl svým bratrem ustanoven jako jediný opatrovník synovce Patricka (Lucas Hedges). Lee opouští své současné zaměstnání a naplněn obavami se vrací do vesnice Manchester-by-the-Sea, aby zde pečoval o temperamentního šestnáctiletého Patricka. Je také nucen se vyrovnat se svou minulostí, která ho odloučila jak od manželky Randi (Michelle Williams), tak od komunity, ve které se narodil a dospíval. Lee a Patrick, které spojuje pouto jediného člověka, jenž celou rodinu udržoval pohromadě, se oba snaží smířit s životem ve světě bez Joea.

11. 5. 2017  19:15  Masaryk
CZ, SK/ 2016, 106 minut
REŽIE: Julius Ševčík
HRAJÍ: Karel Roden, Oldřich Kaiser, Arly Jover, Hanns Zischler, Eva Herzigová, Jiří Vyorálek,

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue.
Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě!
Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa.
Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky...
Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země.
Historické drama Masaryk natočil podle scénáře Alexe Königsmarka a Petra Kolečka režisér Julius Ševčík (Normal, Restart). Titulní postavu Masaryka bravurně ztvárnil démonický herec mnoha velkých rolí, Karel Roden (Fotograf, Habermannův mlýn).

12. 5. 2017 18:00  Bůh ti žehnej Ozzy Osbourne
ZEMĚ / ROK: VB / 2011, 96 min
REŽIE: Mike Fleiss, Mike Piscitelli
HRAJÍ: Ozzy Osbourne, Tommy Lee, Paul McCartney, Henry Rollins, Kelly Osbourne, Bill Ward

Autoři filmu strávili více jak dva roky na cestách s Ozzy Osbournem. Skoro všichni přežili...
Unikátní celovečerní portrét rockové legendy Ozzy Osbourna.

13. 5. 2017 14:30  Špunti na vodě
ZEMĚ / ROK: Česko/ 2017, 83 min
REŽIE: Jiří Chlumský
HRAJÍ: Hynek Čermák, Anna Polívková, Tatiana Vilhelmová, Jiří Langmajer, Pavel Liška, Jana Kvantiková

Rodiče bratrů Igora (Jiří Langmajer) a Davida (Hynek Čermák) chystají zlatou svatbu. Z Kanady přilétá jejich bratranec Ondra (Pavel Liška), povahou tak trochu dobrodruh. Bratry napadne, že nejlepší by bylo vyrazit za rodiči na kánoích po řece jen ve třech, tak, jako za starých časů. Jenže od dob společných spanilých jízd se leccos změnilo. Třeba to, že Igor a David jsou ženatí a mají děti.
Uvítací večeře pro Ondru, který přijíždí se svou mladou přítelkyní Zlaticou, se nezadržitelně mění v katastrofu.
Zlatica, která touží po dítěti, se dozvídá, že Ondra má dceru, o které se jí nezmínil. Igor své ženě Nele (Tatiana Vilhelmová) a jejich dvojčatům výměnou za pánskou jízdu slíbil rodinnou dovolenou, na kterou kvůli práci nemůže odjet. Davidova manželka Alice (Anna Polívková) si sice nemůže vynachválit manželovu péči o jejich čtyři děti, jenže jinak je její svérázný muž v domácnosti naprosto nepoužitelný.
A tak, když slavnostní tabule mizí pod nánosem sazí z komína, který David opět zapomněl opravit, všem ženám dojde trpělivost. Zanechávají pány napospas malým ratolestem a vyrážejí na kolech na dámskou jízdu.
Tátové se ale nevzdávají a rozhodnou se vydat na vodu v kánoích i se všemi dětmi.  A tak nyní již deseti-členná expedice vyplouvá na dvoudenní plavbu vstříc dobrodružstvím a spoustě humorných zážitků…
Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč
Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek nám. Republiky 41
a Měšťanské besedy. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

15. 5. 2017 19:15  La La Land
USA/ 2016, 127 minut
REŽIE: Damien Chazelle
HRAJÍ: Ryan Gosling, Emma Stone, J. K. Simmons, John Legend

Dva snílci jen taktak vycházejí s penězi v honbě za svými sny ve městě známém pohřbíváním nadějí a lámáním srdcí z nešťastné lásky. Zatímco MIA (Emma Stone), začínající herečka, servíruje při konkurzech latté filmovým hvězdám, SEBASTIAN (Ryan Gosling), zanícený jazzový hudebník, si sotva vydělává na živobytí hraním na piano na večírcích v ošuntělých barech.
Po několika náhodných setkáních to začne mezi Sebastianem a Miou jiskřit a přitahuje je i jejich společná touha dělat to, co mají rádi. Nevyhnutelně následuje romantická smršť, kdy se rozhodnou bydlet společně a naprosto propojí své životy tím, že vzájemně přiživují své ambice a podporují své narůstající sebevědomí. Ale s rostoucími úspěchy jsou konfrontováni s rozhodnutími, která začínají narušovat křehkou strukturu jejich milostného vztahu, a hrozí, že jejich sny, které se tak usilovně snažili vzájemně podporovat, se stanou příčinou jejich rozchodu.
Chazelle svým jedinečným stylem přivedl na plátna kin film LA LA LAND, ve kterém vzdává hold starému Hollywoodu svěžím a současným pohledem, který jistě osloví mladé i dříve narozené diváky.

Snímek ovládl předávání Zlatých Glóbů, kdy proměnil všech svých sedm nominací. Stal se nejen nejlepším filmem v kategorii komedie nebo muzikál, ale ceny za práci na něm získali i herci v hlavních rolích Ryan Gosling a Emma Stoneová a ocenění si odnesl i jeho režisér a autor scénáře Damien Chazelle.

18. 5. 2017  19:15  Malby moderních zahrad od Moneta po Matisse
Claude Monet byl zanícený zahradník a pravděpodobně nejdůležitější malíř zahrad v historii umění, ale nebyl jediný. Velcí umělci jako Van Gogh, Bonnard, Sorolla, Sargent, Pissarro a Matisse, všichni hleděli na zahradu jako silný subjekt ovlivňující jejich díla. Tito velcí umělci, spolu s mnoha dalšími slavnými jmény, jsou zahrnutí v inovativní a rozsáhlé expozici londýnské The Royal Academy of Arts. Na výstavních stěnách mohou diváci obdivovat zázrak a krásu zahrad jako Giverny a Seebüll. Tento film podniká magickou cestu, aby diváci zjistili, jak odlišní od sebe současníci Moneta byli. Film zkoumá odlišné motivy, abstraktní barevnosti, ozdobné i utopické nápady Monetových současníků. Filmem provází vášniví kurátoři, umělci i nadšenci. Tato pozoruhodná sbírka impresionistů, post-impresionistů a avantgardních umělců z počátku dvacátého století odhalí vzestup moderní zahrady v populární kultuře a zahradu jako fascinující prvek moderního umění. Jak již řekl sám Monet, "Vedle malby a zahradničení, nejsem dobrý v ničem". Pro milovníky umění a milovníky zahrad je tento film přímo ideální!
Uváděno v anglickém originále s doprovodnými českými titulky.

19. 5. 2017 18:00  Super Duper Alice Cooper
ZEMĚ / ROK: KAN/2014, 98 min
REŽIE: Sam Dunn, Reginald Harkema, Scot McFadyen
HRAJÍ: Alice Cooper, Iggy Pop, Elton John, Dee Snider, John Lydon, Pamela Des Barres

Předtím než na pódia přišel Marylin Manson, předtím než na plátna přišel Freddie Kruger, svět hrůzy ovládal Alice Cooper.
Unikátně filmařsky zpracovaný portrét Vincenta Furniera, syna faráře, který se změnil v noční můru všech rodičů – Alice Coopera. Portrét mistra hororových show s funkční gilotinou a spoustou krve na pódiu. Příběh rockové ikony, který vypráví Alice Cooper osobně.

19. 5. 2017 20:00  Vetřelec: Covenant
22. 5. 2017 19:15
ŽÁNR: scifi
ZEMĚ / ROK: USA/ 2017
REŽIE: Ridley Scott
HRAJÍ: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride ad.

Ridley Scott se vrací do vesmíru, který stvořil ve svém kultovní sérii Vetřelec. Vetřelec: Covenant je novou kapitolou, ve které posádka vesmírné lodi Covenant směřuje na vzdálenou planetu na druhé straně galaxie, která se zdá být neobjeveným rájem. Ve skutečnosti ale skrývá nebezpečí, které si nikdo z členů posádky nedokázal představit.

24. 5. 2017 19:15  Na mléčné dráze
ZEMĚ / ROK: Srbsko, Velká Británie, USA/ 2016, 125 min
REŽIE: Emir Kusturica
HRAJÍ: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sergej Trifunović, Zoran Cvijanovic, Sloboda Micalovic ad.
V původním srbském znění s českými titulky

Klikař Kosťa (Emir Kusturica), který za války převáží na oslu mléko přes frontovou linii, se zamiluje do krásné Italky (Monica Bellucciová). Zakázaná láska jim uprostřed války přinese řadu nečekaných a nebezpečných dobrodružství. Nejnovější snímek dvojnásobného držitele Zlaté palmy Emira Kusturici, jenž oplývá energií, humorem i romantickou melancholií, byl oceněn na MFF v Benátkách.

26. 5. 2017 18:00  Lemmy
USA, 2010, 110 minut
režie: Greg Olliver & Wes Orshoski
hrají: Lemmy, Alice Cooper, David Grohl, Kirk Hammett, James Hetfield, Ice-T, Ozzy Osbourne a další

Chlastem a drogami poháněná kariéra zpěváka s chraplavým hlasem se více jak čtyři desetiletí protíná s mnoha mezníky v dějinách rockové hudby. Viděl Beatles v Cavern Club, jezdil jako roadie s Jimim Hendrixem, důvěrně radil Sidu Viciousovi a hrál v rockových kapelách Merseybeat a Psychadelic předtím, než spojením punkových a metalových prvků s kapelou MOTÖRHEAD inspiroval vznik trash metalu. Na své cestě se stal věčnou inspirací takovým legendám, jako Dave Grohl, Slash, Metallica - ty všechny ve filmu uvidíme, spolu s Ozzym Osbournem, Alice Cooperem a mnoha dalšími...
Po dobu tří let sledovala kamera tohoto neklidného rockového válečníka na cestě z jeho zaneřáděného hollywoodského bytu na evropské stadiony. Zachycuje Lemmyho při klidných, sebeodhalujících chvílích doma, při jam sessions s Davem Grohlem i jako rockového hrdinu, řidiče válečného tanku. Odhalí muže, který je osobitější, filozofující a má větší smysl pro humor, než by většina lidí očekávala...

27. 5. 16:45 Hrdina naší doby
"Dej mi všechno, ale stále to nestačí." Příběh o velkolepém hrdinovi Pechorinovi je převzat z M. J. Lermontovova literárního mistrovského díla. Je Pechorin skutečným hrdinou? Nebo je to člověk jako každý jiný? Tato zcela nová produkce choreografa Jurije Possokhova je tragicko-poetická cesta, kterou lze vidět pouze v Bolšoji, kam vás přeneseme s Kinem Beseda.

Hudba: Ilya Demutsky
Choreografie: Jurij Possokhov
Délka představení: 2 h 45 minut

29. 5. 2017  17:00  Masaryk
CZ, SK/ 2016, 106 minut
REŽIE: Julius Ševčík
HRAJÍ: Karel Roden, Oldřich Kaiser, Arly Jover, Hanns Zischler, Eva Herzigová, Jiří Vyorálek,

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue.
Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě!
Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa.
Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky...
Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země.
Historické drama Masaryk natočil podle scénáře Alexe Königsmarka a Petra Kolečka režisér Julius Ševčík (Normal, Restart). Titulní postavu Masaryka bravurně ztvárnil démonický herec mnoha velkých rolí, Karel Roden (Fotograf, Habermannův mlýn).

Zvýhodněné vstupné pro seniory – 69 Kč.

29. 5. 2017 19.15  Úkryt v ZOO
ZEMĚ / ROK: USA, 2017, 127 min
REŽIE: Niki Caro
HRAJÍ: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl, Iddo Goldberg, Shira Haas ad.

Druhá světová válka nabízí mnoho podobně paradoxních příběhů, jako je ten o uprchlících
z varšavského ghetta, kteří našli útočiště ve výbězích tamní zoologické zahrady. Šílený a nebezpečný plán se zrodil v hlavě manželky jejího ředitele. Výsledkem bylo přes 300 zachráněných lidských životů. Úkryt v zoo, drama podle skutečné události s Jessicou Chastain (držitelka Zlatého glóbu) v hlavní roli, se z velké části natáčel v České republice. I proto v něm diváci objeví řadu známých tváří a budou mít pocit, že se varšavské zoo nápadně podobá Průmyslovému paláci v Praze Holešovicích.

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka