Květnová Měšťanská beseda: Tomáš Liška, Václav Neckář i balet v kině

V polovině měsíce (15. 5.) vystoupí v Měšťanské besedě Tomáš Liška s projektem Invisible World Quartet.

Cílená propagace v Plzni

Jedná se naprosto ojedinělý počin v české hudbě. Vyzrálá autorská hudba Tomáše Lišky mísí prvky jazzu, komorní hudby a worldmusic z jihomořských a jihovýchodních částí kontinentu.

Hudba průzračně čistá a jasně přehledná vychází ze silných melodií a nechává ze sebe plynout bohatou paletu nálad. Kapela vystupovala na jazzových a world music festivalech v Evropě, Africe a Japonsku.

Tomáš Liška (kontrabas) hledá na svých hudebních cestách po celém světě zajímavé interakce nástrojů a kultur a potkává hudebníky, které zve ke spolupráci: Efe Turumtay (housle) pochází z Istanbulu, Nikola Zarić (akordeon) ze Srbska a Kamil Slezák (bicí) z Moravy. Jeho album Invisible Faces patří mezi nejlepší alba loňského roku, o čemž svědčí nominace na cenu Anděl. 

Květnový program v Kině Beseda odstartuje černá komedie Ztratili jsme Stalina (2. 5.), díky níž můžete sledovat, co vše se rozpoutalo po Stalinově smrti. V polovině května máte možnost vidět skvělého Benedicta Cumberbatche v roli Hamleta (14. 5.).

Z českých novinek Kino Beseda promítne Hastrmana (4. a 24. 5.) s Karlem Dobrým v hlavní roli či svéráznou roadmovie Tlumočník (10. 5.), v níž Jiří Menzel bere na výlet syna esesáka, který nechal zastřelit jeho rodiče.

Ze zahraničních novinek můžete v květnu zhlédnout například love story Potvora (9. 5.), podobenství o hledání lepšího světa Měsíc Jupitera (10. 5.) nebo příběh o silném poutu mezi matkou a synem podle autobiografie slavného spisovatele Romaina Garyho Příslib úsvitu (21. 5.).

Milovníci baletu by si měli včas koupit vstupenky na romantický balet Giselle (13. 5.), v němž se jedné z hlavních rolí ujal Sergej Polunin. Skutečnou lahůdkou bude promítání americké klasiky Kočka na rozpálené plechové střeše (28. 5.) – ve vzrušujícím revivalu si zahrály filmové hvězdy Sienna Miller, Jack O’Connell a Colm Meany.

Kompletní filmovou nabídku Kina Beseda najdete na  www.kino-beseda.cz

PROGRAM

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

2.5.19:00Po siréně swing!

Májový "Po siréně swing!" bude opět potěšením pro posluchače i tanečníky na hudbu, jež vládla první polovině minulého století - swingu. O hity Glenna Millera, Duke Ellingtona a mnohých dalších velikánů se postará orchestr Pilsner Jazz Banda jeho host, tentokrát skvělá a desetiletími prověřená kapela Memory Jazz Band. Bude-li přát počasí, bude se swingovat v zahradě Měšťanské besedy, v případě nepřízně počasí je připraven sál.

V každém případě se začíná o hodinu dříve, než bylo dosud zvykem: od 19:00 se hraje, od 18:00 bude nachystaná Lenka Sekaninová s kurzem swingového tančení, který je přístupný všem majitelům vstupenek na tančírnu.

Akce se koná na zahradě Měšťanské besedy. V případě nepříznivého počasí se přesouvá do interiéru!

12.5. 19:00 Plzeňský festival stepu: Galavečer

Již pátý ročník Plzeňského festivalu stepu je tady! Uvidíte to nejlepší, co nabízí současný step. Na Galavečeru stepu se představí skupiny nejen od nás, ale i ze zahraničí - Polska, Švýcarska, Ukrajiny či Německa. Hostem festivalu bude Daniel Borak a Liba Borak ze švýcarského Winterthuru.
Pořadatel Spolek K.R.O.K.

15.5.19:30 Václav Neckář & Bacily

Václav Neckář se svou kapelou připravili koncertní program postavený na základech třídeskového kompletu s názvem Příběhy, Písně aBalady. Na tomto, ve své době nejrozsáhlejším nahrávacím projektu u nás v dramaturgii Michaela Prostějovského, se největší měrou podíleli hudební skladatelé Ota Petřina, Honza Neckář a textaři Ladislav Kantor a Zdeněk Rytíř. Písně z tohoto projektu Václava Neckáře provázejí už od 80. let a některé dokonce mnohem déle.

Koncertn íprogram bude doplněn dalšími písněmi, bez kterých si fanoušci Václava Neckáře nedovedou jeho koncerty představit. Například z alb Tomu, kdo nás má rád, Planetárium, Podej mi ruku…, My tospolu táhnem dál, ale i z nejnovějších CD Dobrý časy a Mezi svými. Zavzpomínáme mimo jiné i na úplné začátky Vaškova působení v divadle Rokoko a na éru Golden Kids.

BACILY2017 hrají ve staronovém složení:

Jan Neckář – klávesy + el.violoncello

Peter Mahrik – el.kytara + akustické kytary

Josef Kůstka – el.kytara + el.housle

Miloš Rábl – baskytara + el.contrabas

Jaroslav Petrásek – bicí nástroje

15.5. 20:00 Tomáš Liška & Invisible World Quartet (CZ/SRB/TUR)

„Neviditelný svět” Tomáše Lišky je naprosto ojedinělým počinem v české hudbě. Vyzrálá autorská hudba mísí prvky jazzu, komorní hudbya world music z jihomořských a jihovýchodních částí kontinentu. Hudba průzračně čistá a jasně přehledná vychází ze silných melodií a  nechává ze sebe plynout bohatou paletu nálad. Kapela vystupovala na jazzových a world music festivalech v Evropě, Africe a Japonsku. Tomáš Liška (kontrabas) hledá na svých hudebních cestách po celém světě zajímavé interakce nástrojů a kultur a potkává hudebníky, které zve ke spolupráci: Efe Turumtay (housle) pochází z Istanbulu, Nikola Zarić (akordeon) ze Srbska a Kamil Slezák (bicí) z Moravy. Jeho album „Invisible Faces“ patří  mezi nejlepší alba loňského roku, o čemž svědčí nominace na cenu Anděl.

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

13.5. 20:30 LiStOVáNí.cz:  Byl jsem při tom (Jerzy Kosiński)

Světoznámý příběh duševně a citově retardovaného Davida Záhrabníka, který až do zralého věku nepoznal skutečný svět jinak než z televize a který je po smrti svého dobrodince do něj sice vržen rovnýma nohama, šťastnou náhodou se však dostane ihned do nejvyšších kruhů, kde každou jeho prostoduchou myšlenku díky obyčejnému nepochopení interpretují jako geniální ekonomický či politický vhled. A protože neprosazuje ničí zájmy (ani ty svoje),  stává se z něj nečekaně hvězda, okolo které všichni krouží a každý si do ní promítá své vlastní přání a touhy. Příběh, který nezestárne v žádné době.  Příběh, který vás rozesměje a u kterého vás i zamrazí.

Účinkují:Tomáš Drápela, Věra Hollá a Pavel Oubram

V překladu Jana Jiráka vydalo nakladatelství Dokořán v r. 2010.

14.5. 19:30 Takový žertík

Divadlo Na Jezerce

O tom, že o rozchodech se nemá žertovat, vás přesvědčí hra francouzských autorů Jeana Della a Gérarda Sibleyrase – Un petit jeu sans conséquence – doslova Malá hra bez následků. Hra se stala ve Francii událostí roku 2003. Její premiérová inscenace získala v Paříži devět nominací na prestižní divadelní cenu MOLIERE – a hra získala cenu za nejlepší francouzsky psanou hru roku 2003.

Divadelní společnost Jana Hrušínského tuto hru v režii Lukáše Hlavici uvedla v roce 2004 v české premiéře. Najdete tu vše, co ke kvalitní komedii patří – vtipné dialogy, přesně pointované situace, jemné gagy i uměřeně komickou stylizaci postav. Takový žertík však nabízí ještě něco navíc – za komediálním veselím se skrývá trpká příchuť provázející věčný kolotoč hledání, opouštění, ztrácení a znovuhledání vysněného partnera či partnerky.

Hrají: Miluše Šplechtová, Jan Hrušínský, Martina Menšíková, Zdeněk Hruška, Patrik Rudolf Stärz, Patrik František Staněk

Režie: Lukáš Hlavica

16.5.19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

25.5. – 1. 6. FESTIVAL HUMORU KOMEDY FEST

OSTATNÍ ŽÁNRY

18.5.18:00 Taneční večer

Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

VSTUP ZDARMA

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=96&theme=13

9.5. 19:00 Rok v jihovýchodní Asii

Přednáší: Jan Toloch

Dokončili jsme studia a vyrazili objevovat svět. Projeli jsme sedm zemí, učili Asiaty na školách anglicky (ale marně). Pili jsme whisky na thajské svatbě, ztroskotali na lodi, navštívili domov kambodžského mnicha, bez újmy na zdraví se proplétali mezi záplavou motorek ve Vietnamu a mnohem více!

JanToloch

Absolvent FSV UK, od mládí náruživě cestuje, je vášnivý couchsurfer a objevitel tradičních způsobů života. V Brně spoluzaložil projekt Feel Local, který cizincům představuje českou kulturu, gastronomii a oblíbené místní podniky.

15.5.19:00 Ladakh – země vysokých sedel aneb proč nenosit čepici přes uši?

Země vysokých sedel, která se často také nazývá Malý Tibet, je vyprahlá horská oblast s minimem srážek. V létě dosahují teploty 30 °C a v zimě méně než -20 °C. Ladakh byl otevřen pro turisty v 80. letech minulého století a je z klimatických důvodů přístupný pouze čtyři měsíce v roce. Rozhodli jsme se strávit v této úžasné krajině tři týdny a poznat jak bohatou a odlišnou kulturu, tak i opuštěná údolí a horská sedla. Navštívili jsme oblast jednoho z nejstarších klášterů v Lamayuru, ze kterého jsme podnikli několikadenní trek opuštěnou skalnatou krajinou s výhledem na nedaleký Karákorám. Prohlédli jsme si okolí jezera Tso Moriri s výhledem na sedmitisícové vrcholy do blízkého Tibetu. V závěru expedice jsme vystoupili na jeden z nejvyšších vrcholů Ladakhu, horu Stok Kangri vysokou 6153 m.

Přednáší: Jan Netrval, Pavel Karban, Miroslav Herian, Pavel Srovnal

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5

6.5. 14:30; 16:00 O Smolíčkovi (Agentura KK)

Veselá pohádka Vlastimila Pešky, na známé motivy, pro děti předškolního a mladšího školního věku.

Vhodnépro děti 3+

12.5. 201814:30 Králíček Petr

KINO BESEDA

ZEMĚ/ ROK: USA / 2018

REŽIE: Will Gluck
HRAJÍ: Králíček Petr - Jan Dolanský, Hupka - Tatiana Vilhelmová, Dupka - Iva Pazderková ad.

DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Rebelský králíček Petr žije veselý bezstarostný život spolu s ostatními zvířátky na farmě. Nový majitel statku se však o svůj životní prostor dělit nemíní – a už vůbec ne se zvířaty. A tak začíná bizarní válka o teritorium – mezi ním a obyvateli zahrady.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme zapochopení.

13.5. 14:30; 16:00 O bolavém zoubku (Divadlo Dráček)

Pepík jedl moc bonbónů, nečistil si zuby a přepadl ho kazizub. Jak si s tím poradí, uvidíte v nedělní pohádce.

Vhodnépro děti 3+

19.5. 14:30 Hravá sobota na divokém západě

Kovbojové! Indiáni! Všichni sem! Atrium Měšťanské Besedy se tuhle sobotu promění na divoký západ. Vyzkoušíme si střelbu z luku nebo rýžování zlata. Jako vždy s veselými písničkami a spoustou zábavy.

Vhodnépro děti 3+

20.5. 14:30; 16:00 Nezbedné pohádky (Divadlo Andromeda)

V první pohádce se děti setkají s Karkulkou, Kmotrou Liškou a dobráckým Strýčkem Vlkem, který je schopen z hladu sníst i gramofonové desky, ale babičky nebo Karkulky by se ani nedotkl.

Nezbedná kůzlátka v druhé pohádce dělají své hodné babičce samou starost. Dokonce se rozhodnou jít na nepřístupný Strašidelný film o Pirátu černém vlku a pak se bojí jít sama přes les domů. Ale i s nimi to nakonec dobře dopadne.

Vhodnépro děti 3+

27.5.14:30; 16.00 O kohoutkovi a slepičce (Malé divadélko Praha)

Pořad pod společným názvem obsahuje dvě pohádky. Kdo by neznal klasickou pohádku O kohoutkovi a slepičce, kterak se slepička snaží zachránit chamtivého kohoutka. Není právě lakomost a chamtivost hlavním tématem nejen příběhu, ale i dnešního světa? Dá se vůbec z tohoto příběhu udělat legrace? Dá sepoučit? Na to ať zkusí odpovědět naše představení.

Druhá Krabičková pohádka má jednoduchý příběh, ve kterém vystupuje král Krabicius, princezna Krabička, babice Krabice a drak Krabičák.

Pohádka slouží jako cvičení na výslovnost. Děti jsou přímo spolutvůrci představení.

Vhodnépro děti 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

2.5. 2018 19:15 Ztratili jsme Stalina

ZEMĚ/ ROK: VB, FRA/ 2017

REŽIE: Armando Iannucci
HRAJÍ: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Paddy Considine, Rupert Friend, Andrea Riseborough

DOBA TRVÁNÍ: 106 min

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Nato, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet.Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin ,a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb.

Černá komedie Ztratili jsme Stalina dokonale zesměšňuje šílený komunistický režim a nejabsurdnější na tom je, že téměř vše v tomto filmu je založeno na skutečných událostech. Podle ruského ministerstva kultury snímek režiséra Armanda Iannucciho uráží sovětskou historii a zakázali jej promítat v kinech. Ve zbytku světa film sbírá kladné recenze i díky skvělému obsazení včele se Stevem Buscemim (Chruščov), Jasonem Isaacsem (maršál Žukov) a monty pythonovcem Michaelem Palinem (Molotov).

3.5. 201819:15 Tři billboardy kousek za Ebbingem
ZEMĚ/ ROK: USA / 2017
REŽIE: Martin McDonagh
HRAJÍ: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Abbie Cornish, Lucas Hedges

DOBA TRVÁNÍ: 115 min

Tři billboardy kousek za Ebbingem je temné komediální drama držitele ceny Akademie Martina McDonagha (V Bruggách). Když ani po několika měsících není vypátrán pachatel vraždy její dcery, udělá Mildred Hayesová (Oscarem oceněná Frances Mc Dormand) odvážný krok a pronajme si tři billboardy, které vedou směrem k jejímu městu a které obsahují kontroverzní zprávu určenou Williamu Willoughbymu (na cenu Akademie nominovaný Woody Harrelson), váženému policejnímu šéfovi. Když se do věci vloží jeho zástupce Dixon (Sam Rockwell), nevyzrálý maminčin chlapeček se zálibou v násilí, bitva mezi Mildred a ebbingskou rukou zákona se rozhoří naplno.

4.5 2018 18:00 Hastrman
24. 5. 2018 17:00

ZEMĚ/ ROK: ČR/ 2018

REŽIE :Ondřej Havelka

SCÉNÁŘ: Ondřej Havelka, Petr Hudský
HRAJÍ: Karel Dobrý, Simona Zmrzlá, Jan Kolařík, Jiří Maryško, David Novotný, Norbert Lichý ad.

DOBA TRVÁNÍ: 100 min

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní.

Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. Z počátku 19. století se děj na moment přesune do současnosti, kde příběh jedné lásky ,jedné vášně a jedné krajiny končí. Film vznikl na motivy románu Miloše Urbana oceněného Magnesií Literou.

9.5. 2018 19:15 Potvora

ZEMĚ/ ROK: DNK/ 2017

REŽIE: Christian Tafdrup
HRAJÍ: Anders Juul, Amanda Collin, Rasmus Hammerich, Sidse Mickelborg, Vibeke Hastrup ad.

DOBA TRVÁNÍ: 86 min

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky.

10.5. 201817:00 Tlumočník

ZEMĚ/ ROK: SVK, CZE, RAK / 2018

REŽIE: Martin Šulík
HRAJÍ: Jiří Menzel, Peter Simonischek, Zuzana Mauréry, Réka Derzsi, Anna Rakovská, Eva Kramerová…

DOBA TRVÁNÍ: 113 min

Hlavními hrdiny svérázné roadmovie jsou dva staří páni, kteří cestuj ínapříč Slovenskem, aby poznali pravdu o vlastní minulosti. Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a postupně si skládají mozaikovitý obraz světa, který se navenek mění, ale v hloubce ukrývá nevyřešené konflikty. Díky poznání života toho druhého, začínají chápat vlastní činy a přehodnocují i svou identitu.

Oscarový režisér a herec JiříMenzel vytvořil v Tlumočníkovi titulní úlohu asketického Aliho. Jeho partnera na cestě za poznáním, rakouského učitele, milovníka života se slabostí proženy a alkohol, si s chutí zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek, jehož proslavila role ve filmu Toni Erdmann, nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film 2016.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

10.5. 2018 19:15 Měsíc Jupitera

ZEMĚ/ ROK: HUN / 2018

REŽIE: Kornél Mundruczó
HRAJÍ: Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi, Mónika Balsai, a další…

DOBA TRVÁNÍ: 123 min

Napínavý thriller z blízké budoucnosti vypráví příběh uprchlíka, kterýpo zásahu policejní kulkou k vlastnímu překvapení zjišťuje, že umí létat. Nepravděpodobný superhrdina v lidech probouzí strach i touhu po penězích, a v podmanivých kulisách Budapešti se začíná schylovat k přestřelkám a automobilovým honičkám .Dynamická kamera i překvapivý způsob vyprávění dodávají univerzálnímu podobenství o dobru, zlu, víře a ztrátě iluzí velmi současný rozměr. Miláček festivalu v Cannes, režisér Kornél Mundruczó, vizuálně působivým opusem potvrzuje svoji vizionářskou pověst.

11.5. 201818:00 Dvě nevěsty a jedna svatba

ZEMĚ/ ROK: CZ / 2018

REŽIE: Tomáš Svoboda
HRAJÍ: Anna Polívková, Jan Dolanský, Ester Geislerová, Eva Holubová, Bohumil Klepl, Oldřich Navrátil...

DOBA TRVÁNÍ: 89 minut

Marie (Anna Polívková) je typická městská singl. Pracuje sice jako úspěšná televizní moderátorka, ale ve vztazích má dar přitahovat samé blbce. Naopak její sestra Karolína (EsterGeislerová) už toho pravého našla a plánuje svatbu.

A tak Marie přijíždí za rodinou na návštěvu do rodné vesničky. Doma potkává svou dávnou lásku, Jiřího (Jaroslav Plesl). Během pár okamžiků je jasné, že jejich city nejsou minulostí. Ale celá věc má jeden háček. Právě Jiří je snoubencem její sestry.

13.5. 2018 15:45 Giselle

Bolšojbalet 2017/2018

Hudba: AdolpheAdam

Choreografie: Yuri Grigorovich

Délka představení: 2h 20min

"Esenceromantismu"
"Legenda o nešťastné lásce" 

GISELLE v hlavní roli se Sergejem Poluninem a Světlanou Zacharovou

Balet Giselle fascinuje protikladem prvního jednání ve světě lidí a druhého bílého jednání v nadpozemském světě víl. Kouzlem baletu je choreografie říše víl, vytvoření dokonalé iluze nadpozemských bytostí. Duše dívky Giselle působí dojmem nehmotné bytosti, stínu vznášejícího se nad zemí. Zobrazení romantického ideálu ženy bylo důvodem, proč tanečnice začaly používat střevíce se zpevněnou špičkou, aby při tanci na špičkách mohly vytvořit dojem nehmotnosti.

14.5. 2018 18:00Hamlet

Režie: Lyndsey Turner

Hrají: Benedict Cumberbatch a další

délka: zhruba 3 hodiny včetně přestávky

Populární představitel Sherlocka Benedict Cumberbatch (nominovaný na Oscara za film Kód Enigmy, vítěz ceny Olivier za hru Frankenstein) se ukáže v titulní roli Shakespearovy mistrovské tragédie. Dychtivě očekávanou hru, která byla vyprodaná během několika hodin už rok před svou premiérou, režíruje Lyndsey Turner, držitelka ceny Olivier za drama Chimerica.

Zatímco se země připravuje na válku, její vládnoucí rodina se rozpadá. Princ Hamlet je nucený pomstít smrt svého otce, tento úkol ho však ochromuje. Jeho běsnění proti nemožnosti složité situace, v níž se nachází, ohrožuje jeho zdravý rozum i bezpečnost státu.

Představení v produkci Sonia Friedman Productions z jeviště londýnského kulturního centra Barbican.


16.5. 2018 19:15 Až na dno
ZEMĚ/ ROK: USA / GER / FRA / ESP, 2018

REŽIE: Wim Wenders
HRAJÍ: JamesMcAvoy, Alicia Vikander, Alexander Siddig, Celyn Jones

DOBA TRVÁNÍ: 111 min

Když se v Normandii během pobytu u moře britský tajný agent James náhodně na pláži setká s podmořskou bioložkou Danielle, jejich cesty se na chvíli spojí a vytvoří se mezi nimi silné pouto. Čas jejich sblížení je však limitován právě a pouze jen na těchto pár dnů na poklidném francouzském pobřeží. Po nich přichází čas odloučení s nejistotou možného příštího setkání. John odjíždí do východní Afriky na nebezpečnou misi namířenou proti islamistickým teroristům. Danielle vyplouvá na výzkumné lodi opačným směrem a připravuje se na riskantní sestup na dno Grónského moře.

Jamesse ocitá v zajetí džihádistů, kteří jej drží v nelidských podmínkách. Danielle se zase stává dobrovolným vězněm omezeného prostoru výzkumné lodi a podmořské ponorky. Oba sice ve zcela odlišných ale něčím si i zvláštně podobných situacích čerpají sílu ze vzpomínek na prožité společné chvíle a v nich zrozeného citu. James i Danielle se ocitají v temných hlubinách, kde je těžko někdo dokáže najít a zachránit.

V jasně určeném ohraničení společného času i neurčité lhůtě doby odloučení obou hrdinů režisér Wim Wenders ve svém osobitém stylu propojuje intimní milostný vztah se světovými událostmi. Předlohu k filmu napsal oceňovaný spisovatel Jonathan M. Ledgard.

17.5. 2018 19:15 S láskou Vincent
ZEMĚ/ ROK: VB, Polsko / 2017
REŽIE: Dorota Kobiela & Hugh Welchman
HRAJÍ: Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Saoirse Ronan ad.
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

Projek tneskrývá velké ambice, koneckonců producenti filmu z Breakthru Film získali v roce 2008 prestižního Oscara za Krátký animovanýfilm Peter & the Wolf (Péťa a vlk) věnovaný hudbě Sergeje Prokofjeva.

21.5. 2018 19:15 Příslib úsvitu
ZEMĚ/ ROK: FRA / 2017

REŽIE: Eric Barbier
HRAJÍ: Charlotte Gainsbourg, Pierre Niney, Jean-Pierre Darroussin, Finnegan Oldfield, Didier Bourdon

DOBA TRVÁNÍ: 130 min

Malý Roman Kacew vyrůstá v meziválečném Polsku na pokraji chudoby. Jeho matka Nina je houževnatá, cílevědomá žena, která si umí zjednat respekt. Pro svého syna chce jen to nejlepší. Jednou z něj bude dekorovaný voják, francouzský ambasador a slavný spisovatel, říká svým sousedům. Roman se rozhodne žít její sny a naplnit každý příslib, který jí kdy dal. Jejich pouto nepřeruší první lásky k ženám, válka, ani dlouhé odloučení. A Roman se postupně stává Romainem Garym, mužem, jehož knihy se zařadí mezi mistrovská díla francouzské literatury.

23.5. 2018 19:15 Neznámý voják
ZEMĚ/ ROK: FIN, BEL / 2017

REŽIE: Aku Louhimies
HRAJÍ: Eero Aho, Aku Hirviniemi, Jussi Vatanen, Joonas Saartamo, Johannes Holopainen ad.

DOBA TRVÁNÍ: 135 min

Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. Vr oce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem.

Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti.

Winston Churchill ocenil odvahu finských vojáků v průběhu Zimní války ve svém projevu: „Osamocené Finsko ukazuje, čeho jsou schopni svobodní muži.“

24.5. 2018 19:15 Tiché místo
ZEMĚ/ ROK: USA / 2018

REŽIE: John Krasinski
HRAJÍ: EmilyBlunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe
DOBA TRVÁNÍ: 90 min

Ticho nejen léčí, ale ve filmu Tiché místo je navíc jedinou možností, jak přežít další den. Herec John Krasinski se pustil do režie mimořádného snímku, který žánrově pluje mezi thrillerem, dramatem a hororem a ve všech svých polohách dokazuje, co všechnoje člověk schopen vymyslet a obětovat, aby i v nelidskýchpodmínkách zachránil svou rodinu.

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt )Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží.  A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou.

28.5. 2018 18:00 Kočka na rozpálené plechové střeše

Režie: Benedict Andrews

Hrají: Sienna Miller, Jack O’Connell, Colm Meany, Hayley Squires, BrianGleeson

délka:160 minut

záznam

Mistrovský kus klasika amerického moderního dramatu 20. století Tennessee Williamse v produkci divadla Young Vic se v létě 2017 hrál v divadle Apollo na londýnském West Endu. Ve „vzrušujícím revivalu“ (New York Times) si zahrály filmové hvězdy Sienna Miller (Casanova, Interview, Ztracené město Z), Jack O’Connell (71, Nezlomný, Smrtihlav) a Colm Meany (Prokletý klub, Jak se Harry stal stromem). Režie se chopil Benedict Andrews, jenž své porozumění pro dílo Williamse prokázal už v úspěšné inscenaci Tramvaj do stanice Touha.

Jedné parné noci v Mississippi se jedna jižanská rodina schází nasvé bavlníkové plantáži, aby oslavila narozeniny Velkého taťky. Spalující vedro je skoro tak tíživé jako lži, které si říkají. Brick a Maggie přešlapují kolem tajemství a sexuálního napětí, které hrozí zničit jejich bezdětné manželství. V sázce je ale budoucnost celé rodiny a nikdo zatím neví, která verz epravdy platí – a která nakonec vyhraje?

Představení zachycené živě na kamery NT Live bude v Kině Beseda přenášeno ze záznamu.

30.5. 2018 19:15 Gauguin

ZEMĚ/ ROK: FRA / 2018

REŽIE: Edouard Deluc
HRAJÍ: Vincent Cassel, Ian McCamy, Malik Zidi, Marc Barbé, Samuel Jouy, Pua-TaiHikutini

DOBA TRVÁNÍ: 102 min

Nekompromisní vizionář Paul Gauguin opouští Paříž, rodinu i přátele a vroce 1891 se usazuje na exotickém ostrově Tahiti, aby zde načerpal inspiraci pro své obrazy v divoké a neposkvrněné přírodě. Zdánlivý ráj se ale mění v místo samoty a chudoby, na němž Paul zápolí s podlomeným zdravím, odmítnutím i pochybami .Poznává zde ale takové domorodou krásku Tehuru, která se stává jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, přitom ale meditativní sondou do duše vášnivého a problematického génia.Dominuje jí naprosto strhující, intenzivní výkon VincentaCassela.

31.5. 2018 17:00 Batalives_Baťovské životy

ZEMĚ/ ROK: CZ / 2018

REŽIE: Karolína Zalabáková
DOBA TRVÁNÍ: 75 min

Všichni žijeme v jednom městě, jen na jiném konci světa

Pět hrdinů v pěti zemích na různých kontinentech ukáže život v pěti městech, jejichž vznik a historie jsou společné a jsou spojeny se jménem Baťa. Na Zlín pohlédneme očima Věry Dudíkové, která šila boty ve 44. budově bývalého baťovského areálu. V indickém Batanagaru u Kalkaty žije mladík Šona. Toto město se demoluje kvůli novému golfovému resortu. Lidé z Batanagaru neví, co budou dělat, kde budou bydlet a jestli najdou novou práci. Sympatický důchodce Henrik z nizozemského Batadorpu vzpomíná na celoživotní práci v baťovské fabrice, kde se seznámil i se svou ženou. Partě teenagerů z chorvatského Borova (původně Bata-Borovo) baťovský odkaz vůbec nic neříká a zajímá je především, jak z rodného města vypadnout pryč. Nejzajímavějším hrdinou pro české diváky bude nejspíše mladík z brazilského města Bataypora. Ten se totiž zamiloval do České republiky a chce se sem odstěhovat, pochopit naši kulturu, vidět sníh a líbat se s blondýnama…

Jan Antonín. Ten méně známý Baťa. Byl nominován na Nobelovu cenu míru a letos slaví 120 výročí, narodil se 7. března 1898. Mladší ze dvou bratrů převzal obuvnické impérium v roce 1932 abyl to právě on, kdo myšlenky Tomáše Bati na celosvětový rozmach a na samostatná Baťovská města realizoval. „Malých Zlínů“ s typickými cihlovými domky pro dělníky v Baťových továrnách vystavěl zhruba 50. Díky válce, poválečným sporům o firmu Baťa a komunistickému převratu, se Jan Antonín Baťa usadil v Brazílii. Tady se účastnil industrializace celé země, dal vzniknout čtyřem Baťovským městům a díky své činnosti byl v roce 1957 nominován na Nobelovu cenu míru. Zemřel v roce 1965 v den otevření mostu přes řeku Paraná, který prosazoval a inicioval.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

31.5. 2018 19:15 Psí Ostrov

ZEMĚ/ ROK: USA, GER / 2018

REŽIE: Wes Anderson
HRAJÍ: (hlasy) Bryan Cranston, Koyu Rankin, Edward Norton, Bob Balaban, Bill Murray

DOBA TRVÁNÍ: 101 min

Japonské souostroví, za dvacet let od dnešních dnů. Psí chřipka dosáhla epidemických rozměrů, její ohnisko leží ve městě Megasaki. Hrozí, že přeskočí z psích nositelů na člověka. Starosta Kobayashi vyzývá k okamžité karanténě. Tedy k vyhoštění a izolaci všech toulavých i domácích psů. Oficiálním dekretem se psí exilovou kolonií se stává nedaleký ostrov sloužící zatím jako skládka odpadků. Stává se z něj Psí ostrov.

O šest měsíců později na této opuštěné skládce nouzově přistává jednomotorový, miniaturní letoun Junior-Turbo Prop. Smečka pěti hladových a divokých psů v jeho troskách objeví dvanáctiletého pilota. Je to Atari, sirotek, jehož pěstounem je právě starosta Kobayashi. Atari s pomocí svých nových psích přátel začne hledat svého ztraceného psa Flíčka a při tom postupně odhalí spiknutí, jehož cílem je likvidace všech psů z města Megasaki.

 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka