Květnová Verdisáž se v pátek a sobotu ponese v duchu flamenca a doprovodí festival Mediterránea

Multikulturní prostor iAtelier.cz otevře v pátek 13. května od 19:00 hodin výstavu Romana Muchky - Flamenco po česku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstava je časosběrný reportážní dokument mapující fenomén flamenca v Čechách, vznikla ve spolupráci s Centrem španělské kultury a vzdělávání a tentokrát bude obohacena o fotografie španělských tanečníků. 

Dal by se najít nespočet odpovedí na otázku: “Co je vlastne flamenco?” a byly by značně různorodé. Nicméne základ tvoří neoddělitelná trojice - flamenkový zpěv, flamenková kytara a tanec. Lidé se často mylně domnívají, že flamenco je jediný tanec, který vznikl z folkloru jihošpanělských cikánů. Ve skutečnosti je flamenco soubor desítek tanců odlišných tématem, náladou, rytmem, při jejichž vzniku sice hrála cikánská kultura významnou roli, nicméně flamenco jako takové se formovalo na území Španělska zhruba od 18. století mísením kultury cikánů (gitanos) s kulturou arabskou, židovskou i křesťanskou. Flamenco tak zůstává otevřeným uměleckým stylem, které si zachovává svoji tvá i náměty, jen se mění a obohacuje s časem.

“K fotografování flamenka mě před lety přivedla moje partnerka, když se tento tanec začala učit. Na jednom z workshopů jsem jí udělal pár fotek a jak už to tak bývá, po chvíli pozorování jsem mu propadl i já”.

Výstava Flamenco po česku bude v prostorách iAtelier.cz v Perlové ulici 68/7 k vidění pouze dva dny, a to od pátku 13. května od 19:00 hodin do soboty 14. května do 18:00 hodin.

 „Hlavní myšlenkou Verdisáží, které v našem ateliéru pořádáme vždy jednou měsíčně, je nejen podpořit místní umělce v jejich tvorbě, ale také umožnit představit jejich díla širší veřejnosti, která si jen obtížně hledá cestu do galerií a tradičních výstavních síní. Originalita tohoto projektu spočívá v záměru zkoncentrovat vystavení uměleckých děl pouze do dvou dnů- vernisáže a dernisáže,“ vysvětluje nezvyklý formát výstavy její autor i organizátor v jedné osobě Roman Muchka.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka