Letní barokní festival opět láká na zajímavá místa spojená s dobou baroka

Již 8. ročník tradičního Letního barokního festivalu nabízí také letos zajímavý program, který spojuje téma baroka. Až do září budou na mnoha místech Plzeňského kraje probíhat netradiční akce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ty prostřednictvím hudby, autentického divadla, kostýmovaných prohlídek ale i ochutnávek a řemeslných workshopů představí období baroka. Ochutnejte baroko, jak jej neznáte, a to všemi svými smysly do hloubky a krásy, takové je motto festivalu Plzeňského kraje.

„Koncept Západočeského baroka představuje už řadu let laické i odborné veřejnosti mnoho významných barokních lokalit prostřednictvím netradičních akcí. Vytvořit atmosféru barokní doby a nechat návštěvníky ochutnat všemi smysly toto výjimečné období historie, to je každoroční výzvou pro Plzeňský kraj. Zmínku si zaslouží například Muzeum Českého lesa v Tachově, které se promění ve válečné ležení doby baroka nebo Baroko na bylinkovém panství Rochlov či Barokní den pro rodiny s dětmi v Manětíně. Akcí je opravdu velká řada a potrvají do září,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Program pokračuje celé prázdniny

V pátek 14. července se areál Muzea Českého lesa v Tachově promění ve válečné ležení při akci Baroko válečné – klášter v obležení. Program přenese návštěvníky do doby Třicetileté války, kdy bolesti léčil felčar a vše dění přehlušil výstřel z děla. Premiéru bude mít komentovaná animace bitvy u Rozvadova roku 1621. 

Máte rádi hravost a humor? Tím vším plnou měrou překypuje divadelní představení souboru Geisslers Hofcomoedianten Pudl a pudr na Kozlu, které se odehraje 12. července na zámku Kozel. Zbrusu nový barokní autorský muzikál inspirovaný pražskými divadelními událostmi z let 1617 a 1627 tančí v rytmu disco-opery a propojuje moderní umění s barokním, komické s tragickým a vznešené s přízemním. 

Barokní hudba to je fenomén a její milovníci nebudou rozhodně ochuzeni. Cyklus Procházky uměním je pořádán v sakrálních objektech na severním Plzeňsku a zahrnuje tyto koncerty: 29.7. Nečtiny / 26.8. Dolní Bělá / 8.9. Manětín.

Cyklus Radost v baroku přináší 22. července koncert v Potvorově.

O víkendu 14. - 15. července může veřejnost navštívit Poběžovice a užít si městské slavnosti pořádané v tomto roce v duchu baroka. Slavnostní odhalení kopie sousoší Neptun/Triton na zámecké kašně připomene zdejší působení sochaře Jana Brokoffa. Připraven je bohatý program pro děti – loutkové divadlo, fotokoutek s barokními kostýmy nebo šití korálkových náramků. 

Vrch Tanaberk nedaleko obce Hájek u Všerub zdobí od začátku 18. století nádherný kostel od italského stavitele Gilmettiho. 28. a 29. července zde proběhne Anenská pouť s tradičním poutním procesím a komentovanou prohlídkou objektu. Příjemné odpoledne v areálu památky oživí dechová hudba a anenské trhy. 

Baroko na Bylinkovém panství Rochlov sobotu 29. července představí zámek jako potěšení duše, mysli i těla, s vůní bylinek a stylovou gastronomií.

Novinkou je Barokní banket a la française na Zámku Hrádek u Sušice v sobotu 5. srpna. Návštěvníci se mohou nechat přenést na přelom 17. a 18. století, kdy byl všem vzorem francouzský dvůr Krále Slunce. Mohou se stát hosty u bohatě prostřeného stolu barokního šlechtice a ochutnat ústřice, lanýže i foie gras, zvěřinu pernatou i spárkatou, marcipán i sorbet a zmrzlinu podle barokní receptury. Stolovat budou za doprovodu barokního ansámblu Ritornello. 

Polovina srpna patří barokním aktivitám v Manětíně. V pátek 11. srpna se v areálu kostela sv. Barbory bude již sedmým rokem konat Poutní mše umělců aneb pouť lívancová. Jak tato tradice vznikla a proč se lidé do kostela sv. Barbory rádi vracejí? Proč umělci a proč lívance? Vše začalo zázrakem, který je namalovaný na votivním obrazu nad studnou v zadní části kostela. 

Barokní perla západočeského baroka zámek v Manětíně pořádá v sobotu 12. srpna Barokní den pro rodiny s dětmi. Program nabídne možnost prožít veselí stejně tak,  jak ho užívala barokní šlechta - ve znamení tance, karnevalového veselí a bujaré zábavy. V zámecké zahradě např. své jezdecké umění předvede dáma v sedle a děti si mohou vyzkoušet jízdu na ponících.  

Z vážné hudby posluchače potěší předvedení Biblických oratorií italského skladatele raného baroka Giacoma Carissimiho. Známé biblické příběhy jsou v oratoriích zpracované pro virtuózní zpěváky s doprovodem basso continua. V jednotlivých dílech se projevuje cit pro dramatické scenérie a řada zvukomalebných efektů například zobrazení mořské bouře v Jonášovi. 

A jaké další akce byste neměli zmeškat? Je to např. Nicovské barokní odpoledne v neděli 20. srpna v nádherném poutním kostele Narození Panny Marie v Nicově u Plánice, který je raným dílem K. I. Dientzenhofera nebo Cebivská náves v sobotu 26. srpna. Zdejší postupně rekonstruovaný zámek ožije v zámecké zahradě dobou baroka a přivítá návštěvníky na speciálních prohlídkách.

Letní barokní festival uzavře slavnost Stopy baroka v muzeu jižního Plzeňska v Blovicích – Hradišti, kde se na sobotu 9. září chystají aktivity hlavně pro děti a  slavnost zakončí netradiční koncert s hudbou jihoamerického baroka.

V sobotu 16. září se festival rozloučí s létem koncertem dětského sboru Boni Pueri. Koncert připomíná 280. výročí návštěvy císařovny Marie Terezie v Nepomuku v roce její korunovace na českou královnu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 13.07.2023 17:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka