Letošní barokní festival v kraji nabízí bohatý program

Letní barokní festival v Plzeňském kraji nabízí i v letošním roce pestrý program. Po nejistém začátku, který ovlivnila epidemie koronaviru, budou prázdninové měsíce i začátek podzimu plné tradičních barokních akcí.

Cílená propagace v Plzni

A to z oblasti divadla, hudby, tance, oživených prohlídek, barokní kuchyně a další zábavy pro malé i velké návštěvníky. V červnu se již uskutečnil koncert v Manětíně, kde byly představeny unikátní varhany, jejichž opravu podpořil Plzeňský kraj. Otevřen veřejnosti byl také dostavěný východní ambit v Mariánské Týnici, kde proběhl Barokní den.

V pátek 18. června  se uskutečnil slavnostní inaugurační koncert v kostele sv. Barbory v Manětíně, kde byly představeny a požehnány zrekonstruované varhany. Jde o barokní nástroj, od jehož umístění do kostela uplynulo 300 let. Jedinečnost varhan spočívá v tom, že mají původní barokní zvuk z doby svého vzniku. Plzeňský kraj finančně podpořil opravu varhan i prostor kostela sv. Barbory.
„Varhany pocházejí z roku 1721 a jsou posledním dochovaným nástrojem od varhanáře Leopolda Spiegla. Jsem moc rád, že další díl baroka je i díky Plzeňskému kraji zachráněn a že po 300 letech zase zazněly jako nové,“ řekl po slavnostním koncertu náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Marek Ženíšek.

V sobotu 19. června se uskutečnil v  bývalém cisterciáckém poutním místě v Mariánské Týnici Barokní den pro veřejnost. V rámci programu byla návštěvníkům představena obnova celého objektu, kdy se z ruiny stal architektonický skvost. Unikátní je dostavba východního ambitu, díky níž získala Mariánská Týnice ideální podobu, jak ji před 300 lety plánoval slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Východní ambit zrcadlově odráží západní část budovy a jeho součástí jsou čtyři kaple. O jejich výzdobu se postaral malíř Jan Spěváček. Vytvořil rozměrné rokokové fresky zobrazující křesťanské výjevy spojené s Pannou Marií. Součástí ambitu je také studna, která byla do konce 20. století jediným zdrojem pitné vody v Mariánské Týnici. Dokončený ambit se stal součástí prohlídkového okruhu. Realizace Santiniho projektu na Mariánské Týnici trvala 2,5 roku. Díky tomu, že byla Mariánská Týnice v roce 2018 zařazena mezi Národní kulturní památky, podařilo se na unikátní dostavbu získat finanční podporu z evropského programu IROP. Finančně se na projektu významně podílel také Plzeňský kraj, který objekt vlastní.

Letní barokní festival
Tradiční festival, který nabízí ochutnávku baroka všemi smysly a po celém území kraje, nabízí bohatý program už od začátku prázdnin. V pátek 9. července proběhne tradiční barokní klášterní slavnost v Muzeu Českého lesa v Tachově, letos na téma „varhany“. Pro děti je zde připravena celodenní soutěž „Stopujeme baroko v Tachově“, kde všichni úspěšní „stopaři“ získají drobnou odměnu. K této slavnosti se v Jízdárně ve Světcích 11. července přidá koncert barokní hudby s názvem Bach, Vivaldi a „Čechové“ v podání souboru Musica Florea. Na závěr července vystoupí frekventanti mezinárodního letního Kurzu staré hudby a předvedou nově nastudované ukázky ze sbírky barokních árií Estensische Musicalien 179, která je uložena v Národní knihovně ve Vídni.
V srpnu do Plzeňského kraje zavítá soubor prestižní francouzské akademie v Lyonu L’ensemble Mille-feuille, který na koncertě 7. srpna v Kralovicích představí vývoj hudby na přelomu renesance a baroka. V tentýž den ožije zámek ve Svojšíně zahradní slavností Květy baroka. Jaké to bylo sloužit na zámku si návštěvníci mohou vyzkoušet 14. srpna v Manětíně. O víkendu 13. – 15. srpna se uskuteční barokní víkend v areálu kostela ve Všekarech. Milovníci divadla zde ocení představení souboru Geisslers Hofcomoedianten „Orbis Pictus“. Připravena bude také  pohádka pro děti Divadla 100 opic. Pořádající spolek Johan si připravil tvůrčí dílnu pro děti, opět na divadelní téma. Na sobotu 28. srpna je připravena poutní slavnost u kostela v Nicově u Plánice a barokní odpoledne u rekonstruovaného zámku v Cebivi. Letošní rok je zároveň oslavou 300. výročí od blahořečení sv. Jana Nepomuckého, což připomene akce ve Šťáhlavech 28. srpna. 
Festival pokračuje i v měsíci září. V sobotu 11. září si mohou děti zahrát hru Stopy baroka v muzeu Jižního Plzeňska v Blovicích. Vyzkoušet si střelbu z kuše a barokní kolotoč budou moci v areálu kláštera v Chotěšově, kde proběhne barokní odpoledne v sobotu 25. září.
Letní barokní festival doprovází mnoho koncertů barokní hudby, nebude chybět oblíbený cyklus „Procházky uměním“ organizovaný známou violistkou Jitkou Hosprovou.
Informace o celém programu Letního barokního festivalu včetně aktuálních změn najdete na www.zapadoceskebaroko.cz.

Program festivalu:
25.6. Barokní svatojánská noc, Klatovy
26.6. Barokní veselice na zámku Čečovice, Čečovice u Horšovského Týna
9.7. Barokní klášterní slavnost, Tachov, muzeum Českého lesa v Tachově
11.7. Koncert vážné hudby (Musica Florea), Jízdárna, Světce u Tachova
16.7. Tři ženy a zamilovaný lovec (Geisslers Hofcomoedianten), Kozel, zámek
7-8.8. Květy baroka, zámek, Svojšín
14.8. Barokní den pro rodiny s dětmi na zámku, zámek, Manětín
12-15.8. Barokní dech/Missa Spiritus, kostel, Všekary
28.8. Nicovské barokní odpoledne, poutní kostel, Nicov u Plánice
28.8. Cebivská náves, Cebiv
28.8. Návrat sv. Jana Nepomuckého do barokních Šťáhlav, Šťáhlavy
7.9. Koncert vážné hudby (Prague Cello Quartet), Kralovice, kostel sv. Petra a Pavla
11.9. Stopy baroka, Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích
25.9. Rodinné barokní odpoledne v klášteře, klášter, Chotěšov


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 24.06.2021 10:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka