Letošní vánoční strom pro Plzeň vyrostl v Dýšině

Patnáct metrů vysoký smrk ztepilý z Dýšiny bude letos vévodit plzeňskému náměstí Republiky. Vánoční strom letos Plzeňanům daroval Václav Kabrna. Strom bude pokácen a přivezen na náměstí v noci v neděli 12. listopadu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jeho slavnostní rozsvícení je naplánováno na první adventní neděli 3. prosince.

„Děkuji majiteli, že městu strom nabídl. Věřím, že Plzeňanům udělá v adventním a vánočním čase radost a že bude patřit k nejkrásnějším v republice. Zvu všechny na jeho slavnostní rozsvícení v neděli 3. prosince. Připraven je bohatý program, o který se postarají plzeňské soubory a zpěvačka Tereza Mašková,“ informoval primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Letos jsme dostali celkem patnáct nabídek. Vybrali jsme smrk ztepilý z Dýšiny, protože má pravidelný kuželovitý tvar, dostatečnou výšku a vyrostl na místě, které je přístupné pro těžkou techniku, díky níž zajistíme jeho pokácení, naložení a transport,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar, do jehož gesce spadá také Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP) – organizace, která výběr stromu a jeho instalaci zajišťuje. 

Vánoční strom se vždy kácí tzv. v závěsu, je tedy třeba jej nejprve uvázat lanem na závěs jeřábu, který jej po zkrácení na požadovanou délku a po úpravě kmene na daný průměr opatrně usadí na podvalník. Tahač s podvalníkem měří až 25 metrů a strom je tak přepravován v doprovodu pomocného vozidla jako nadměrný náklad, do města vjíždí až v nočních hodinách, aby neomezil běžnou dopravu. Transport zabezpečí firma APB. Instalace stromu přímo na náměstí Republiky trvá přibližně dvě hodiny a zajišťuje ji 10 lidí. 

„Máme s parcelou stavební záměry, proto jsme chtěli smrk ztepilý pokácet. Jako vánoční strom jsme ho městu Plzni nabízeli už před dvěma lety, tenkrát ale neměl potřebnou výšku. Na pokácení jsme nijak nespěchali, jsme rádi, že dorostl do potřebné výšky, že má pěkný tvar a že bude mít využití a dělat lidem radost. Určitě se s rodinou pojedeme podívat na jeho slavnostní rozsvícení,“ řekl dárce stromu Václav Kabrna.

Výzdoba stromu začne hned v pondělí 13. listopadu a potrvá pět dní. Celková délka použitých světelných řetězů záleží vždy na konkrétním stromě, jeho tvaru a hustotě větví. „V základu je jejich délka tři a půl kilometru a rezerva činí jeden a půl kilometru,“ uvedl Viktor Lang, vedoucí oddělení veřejného osvětlení SVSMP. Dodal, že výzdoba stromu bude doplněna světelnými hvězdami, 3D nesvětelnými zlatými hvězdami, LED padajícím světlem, plastovými ozdobami a světelnou špičkou na vrcholu stromu. Celkem k základní výzdobě světelnými řetězy přibude asi šest desítek dalších prvků.

Slavnostní rozsvícení je naplánováno na neděli 3. prosince. Kulturní program začne                v 16 hodin. Vystoupí Dětský sbor opery Divadla J. K. Tyla (DJKT) Kajetánek, malý lidový soubor MLS, stepaři ze studia Step by step. Slavnostní slovo bude mít biskup plzeňský Tomáš Holub a primátor Roman Zarzycký. V 18 hodin pak bude strom rozsvícen. Poté vystoupí členové muzikálového souboru DJKT a zpěvačka Tereza Mašková. 

Během druhé poloviny listopadu budou v režii Správy veřejného statku města Plzně vánočně vyzdobeny také ulice v centru i širším centru, například Rooseveltova, Dominikánská, Františkánská, Jungmannova, Martinská, Riegrova, Pallova, Pražská a další či náměstí T. G. Masaryka a Chodské nebo Wilsonův most. Instalovánu bude více než pět set zdobných prvků, většina z nich je ve vlastnictví města, část je z důvodů obměny zapůjčena. Instalace potrvá dva až tři týdny. Další výzdobu plzeňských ulic pak zajišťují městské obvody. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka