Lyže a sáně jezdí vlakem zadarmo, na Špičáku se pak svezete levněji

Cesta vlakem za zimními radovánkami je jednoduchá. Za přepravu lyží, snowboardů, bobů nebo sáněk jako spoluzavazadla se neplatí žádné poplatky.

Cílená propagace v Plzni

V řadě lokalit lze vlak využít navíc pro cestu nejen do samotných lyžařských středisek, ale doslova až téměř na sjezdovku nebo na start běžeckých tratí. Mezi taková místa patří například Moldava v Krušných horách, Ramzová v Jeseníkách, nebo Tanvaldský Špičák v Jizerských horách. Vlakem lze zamířit také do zahraničních zimních středisek, především na delší pobyty například na Slovensku. Na jednodenní lyžování je možné cestovat i do pohraničních hor, například do populárního střediska Szklarska Poręba Jakuszyce v Jizerských horách. 

Zimní sportovní náčiní se přepravuje jako spoluzavazadlo a cestující je může odložit na obvyklá místa pro zavazadla, jako jsou police a úložné prostory mezi sedačkami nebo pod nimi. V některých typech vozů jsou instalovány dokonce speciální stojany. Bezplatná přeprava zimního sportovního náčiní je jak při cestách po České republice, tak do zahraničí.

Vlakem až do zimních středisek nebo k běžeckým tratím 

V některých místech u nás i v zahraničí jezdí vlaky přímo do zimních středisek nebo ke sjezdovkám a běžeckým tratím. Sportovcům v takovém případě odpadá problém s hledáním volného parkovacího místa. Přímé vlaky jezdí například z Prahy na šumavský Špičák a do Železné Rudy. Na sever republiky jezdí přímé vlaky do Trutnova nebo Tanvaldu, kde je možný přestup na další spoje do Krkonoš nebo Jizerských hor. Tam vlaky jezdí i do stanic Kořenov, Harrachov nebo do polské Szklarske Poręby Jakuszyc. Všude jsou v blízkosti stanic běžecké tratě.

Z Brna je možné zamířit přímými vlaky do Jeseníku. Zastávka Ostružná a Ramzová jsou v blízkosti lyžařských areálů. Podobně je v blízkosti sjezdových tratí vlakové zastávka Tanvaldský Špičák v Jizerských horách. V Krušných horách je možné přestoupit z vlaku do „bílé stopy“ například v Nejdku, Nových Hamrech, Perninku, v Horní Blatné nebo v Moldavě v Krušných horách. V Beskydech jezdí vlak do oblasti Karolinky a Velkých Karlovic. 

Na Slovensku jsou z vlaku snadno dostupná lyžařská střediska hlavně na severu země, jako Ružomberok –Malinô Brdo, Jasná – Chopok nebo místa ve Vysokých Tatrách. Díky Včasným jízdenkám Evropa jsou vlakem snadno dostupná také horská lyžařská střediska v sousedním Rakousku. Například cesta z Prahy do Innsbrucku stojí od 524 Kč a trvá přibližně 7 a 3 hodiny, nebo do střediska St. Anton am Arlberg stojí jízdenka také od 524 Kč a doba jízdy je necelých 9 hodin jízdy vlakem.

Za cestu vlakem levnější skipas

České dráhy ve spolupráci s provozovateli vybraných ski areálů v Česku a na Slovensku připravili pod názvem ČD Ski nabídku levnějších skipasů o 20 %. Většina těchto areálů v České republice je dostupná vlakem i pro jednodenní lyžařský výlet a ski areály leží v docházkové vzdálenosti od vlakových zastávek. Nabídku ČD Ski je možné využít také v populárních lyžařských areálech na Slovensku, kam lze cestovat rychlovlakem SuperCity Pendolino Košičan, kterému trvá cesta do Liptovského Mikuláše (střediska Jasná) 5,5 hodiny a do Popradu-Tater 6 hodin 8 minut, nebo nočními spoji včetně autovlaku Praha – Poprad. Lyžaři si mohou v zimním středisku TMR Jasná užít až 49 kilometrů sjezdovek. Přehled areálů zapojených do nabídky ČD Ski je v následující tabulce.


Lyžařské areály zapojené do nabídky ČD Ski

lokalita partnerské skiareály ČD Ski doporučené spoje

Krkonoše Sportovní areál Harrachov z Liberce a Jablonce n. N.

Jizerské hory  SkiBižu Tanvaldský Špičák z Liberce a Jablonce n. N.

Jeseníky  JONAS Ostružná z Olmouce a Zábřeha na Mor. ravě

Beskydy  Ski Karolinka  ze Vsetína a Val. Meziříčí

Šumava  Ski & Bike Špičák z Plzně a Klatov 

Krušné hory Skiareál Pernink – pod nádražím  Z Karlových Varů

SLOVENSKO

Velká Fatra  Ski & Bike Ružomberok – Malinô Brdo z Prahy, Olomouce a Ostravy 

Nízké Tatry TMR Jasná z Prahy, Olomouce a Ostravy 

Vysoké Tatry TMR Vysoké Tatry –  Tatranská Lomnica, Štrbeské Pleso a Starý Smokovec


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka