Na Domažlicku vymotávali ve středu z drátů paraglidistu. Naštěstí jen cvičně

Ve středu 29. června 2016 v lokalitě Starý Dvůr nedaleko Koutu na Šumavě hasiči společně s provozními techniky ČEZ Distribučních služeb (ČDS) nacvičovali záchranu osob z příhradové konstrukce sloupu velmi vysokého napětí (VVN).

Cílená propagace v Plzni

Cvičení se přímo zúčastnilo 12 hasičů vyškolených pro lezecké práce z PS Domažlice a 9 pracovníků ze Skupiny ČEZ.

„V praxi jsme se již setkali i s případy, kdy na vedení vysokého napětí vylezly osoby, které chtěly např. vyhrát sázku, poškodit vedení nebo v horším případě skoncovat se životem. Proto jsou podobná školení přínosem pro obě strany,“ říká specialista bezpečnosti práce z ČDS Karel Fiala.

Před samotným zahájením praktického výcviku si všichni účastníci připomněli základní taktické postupy a bezpečnost práce.

Ve cvičné situaci uvízl na stožáru VVN paraglaidista a zůstal v bezvědomí viset v příhradové konstrukci. Této role se zhostil jeden z techniků z ČDS. Hasiči ho v nosítkách spustili na zem a poskytli první pomoc. Použili k tomu dynamické lano na postupové jištění, nízkoprůtažné lano na záchranu a jištění zachraňovaného, vakuová nosítka a záchranná nosítka SKED s páteřní dlahou. První pomoc mu poskytli v bezpečné vzdálenosti od stožáru VVN.

Pohyb po konstrukci sloupu a podrobný postup přesných činností při takovéto události hasiči konzultovali s techniky ČEZ DS, kteří mají mnohaletou praxi. 

Při cvičení ještě technici hasičům předvedli, jak bezpečně zkratovat vedení VVN a podělili se s nimi o své poznatky a praktické zkušenosti.

„Cvičení si kladlo za cíl nacvičit postupové jištění při výstupu na stožáru VVN, záchranu osoby z výšky a poskytnutí první pomoci. Kromě toho jsme se pod dohledem odborníků seznámili se stožáry VVN a odnesli si cenné poznatky a informace pro případné zásahy s obdobnou tématikou,“ říká mjr. Ing. Jaroslav Hrdlička, velitel stanice HZS Domažlice.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 29.06.2016 11:59



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka