Na plzeňském gymnáziu v pátek ukáží veřejnosti temelínskou turbínovou lopatku

V pátek 25. září se na Gymnáziu Luďka Pika uskuteční Noc vědců. Doosan Škoda Power zde veřejnosti ukáže turbínovou lopatku z jaderné elektrárny Temelín a na speciálně vyvinutém vizualizačním tunelu ukáže mladým vědátorům princip proudění páry kolem lopatek turbíny.

Cílená propagace v Plzni

Společnost Doosan Škoda Power s.r.o. zve všechny příznivce vědy a techniky na prohlídku své expozice při příležitosti konání akce s názvem „Noc vědců“.  Zde představí svou modulovou lopatku posledního stupně „LSB M7-L0“, která je nasazená v nízkotlakých dílech jaderné elektrárny Temelín. Použitím této lopatky a řadou dalších úprav se podařilo zvýšit výkon jednoho bloku Temelína z projektovaných 986 MW na současných 1085 MW. 

„Chceme vychovávat další generace odborníků, a proto vítáme aktivity, které přitáhnou pozornost dětí k technice. V Plzni mají navíc perspektivu kvalitního odborného studia a získání praxe,“ říká generální ředitel Doosan Škoda Power Jiří Šmondrk.

Další zajímavostí bude například speciálně vyvinutý vizualizační tunel, který pomocí laserového paprsku umožní spatřit, jak vypadá proudění páry kolem lopatkového profilu. Na menším modelu bude patrné, jak se od zdroje tepla, přes turbínu poháněnou parou a elektrickou soustavu dostane světlo až do domácností. 

Doosan Škoda Power je přední světový výrobce parních turbín a díky vlastnímu výzkumu a vývoji slaví letos již 111. výročí od vyrobení první parní turbíny v Plzni.

Noc vědců je projektem Evropské komise a jeho posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu dvou stovek festivalů po celé Evropě. Ten v Plzni proběhne v pátek 25. 9. 2015 od 17:00 hod do 23:00 hod v prostorech Gymnázia Luďka Pika na Doubravce. Tématem pro letošní rok je Světlo. Pro nejširší veřejnost jsou připraveny populárně-vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, zábavné show i hudební vystoupení. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka