Nový mobilní protipovodňový systém pro Plzeň je připraven. Fotky

Ve středu se v plzeňských Doudlevcích konala ukázka nasazení nového unikátního systému mobilní protipovodňové zábrany Tiger Dam.

Cílená propagace v Plzni

Tu předvedly jednotky SDH v prostoru mostu přes řeku Radbuzu na jejím levém břehu, na území ohraničeném ulicemi Mostní, Ostrovní a Mlýnské nábřeží.

O zakoupení tohoto systému usiloval plzeňský centrální obvod již v minulosti, a tak se spolu s městem Plzní a Městským obvodem Plzeň 2 podílel na jeho financování.

„Vycházejíc ze zkušeností z minulých povodní, iniciovali jsme a podíleli se na nákupu systému Tiger Dam, což je mobilní hráz sestavená do trojúhelníkové konstrukce z vinylem potažených tubusů o průměru 48 centimetrů“, informuje starosta centrálního obvodu Radislav Neubauer.

Mobilní protipovodňový systém by měl pomoci hasičům z dobrovolných jednotek při včasné reakci na blížící se vysokou vodu a tím ochránit majetek obyvatel. Ve třetím plzeňském obvodu je právě lokalita v Ostrovní ulici jednou z nejohroženějších.

„Tubusy se naplňují přímo povodňovou vodou nebo vodou z jiných zdrojů a hráz tak může být postavena v různých výškách až do minimálně 2 metrů v délce od 15 metrů do několika kilometrů“, upřesňuje Radoslav Škarda, I. místostarosta MO Plzeň 3.

„Tento systém plně předčí dosavadní praxi s pytli naplněných pískem, neboť jeden 15metrový tubus o výšce 45 cm nahradí 500 pytlů s pískem a je naplněn vodou za 90 vteřin. Zvýší se tak akceschopnost, dále kvalita protipovodňové zábrany a to vše při srovnatelných pořizovacích nákladech“, dodává David Procházka, místostarosta plzeňského centrálního obvodu.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka