Pátý ročník filmového festivalu road movies předal ceny vítězům

Pátý ročník Mezinárodního filmového festivalu road movies (International Road Movie Festival, IRMF) se uskutečnil ve dnech 12.-15. října 2022 v kreativním prostoru DEPO2015 v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Filmy z celého světa přilákaly 2100 diváků, ceny za nejlepší filmy si odnesli režiséři z Francie, Česka a Velké Británie.
Pátý ročník jediného filmového festivalu road movies v Evropě představil celkem 33 snímků, z toho 18 v české premiéře. Diváci, kteří prostřednictvím hlasování volili nejlepší road movie letošního roku, si kromě projekcí a diskuzí s filmovými delegacemi užili také doprovodný hudební program a cestovatelské přednášky.
„Z pozice uměleckého ředitele, který je zodpovědný za sestavení programu, pro mě není nic příjemnějšího, než vidět každý den zaplněný sál. Festival letos navštívilo rekordních 2 100 diváků a na několik projekcí bylo nutné navýšit kapacitu sálu,” uvedl umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba.

Letošní ročník zahájila projekce filmu Markéta Lazarová, snad nejoceňovanějšího českého filmu od režiséra Františka Vláčila. Festival tento film uvedl v rámci retrospektivní sekce, přičemž projekci z analogového filmového pásu zajistily dvě 35mm filmové promítačky.

Následující den ráno navštívili dopolední cestovatelskou přednášku studenti plzeňských gymnázií, odpoledne do Plzně dorazil režisér a novinář Tomáš Etzler, který přijel uvést svůj dokument Nebe. Ten si nakonec odvezl cenu diváků za nejlepší celovečerní dokument. V pátek představil cestovatel Tomáš Vaňourek projekt Expedice Z101 jdoucí (nejen) po stopách Zikmunda a Hanzelky. Večer patřil kultovní road movie finského režiséra Akiho Kaurismäkiho: Leningradští kovbojové dobývají Ameriku.

Sobota se nesla ve znamení mezinárodních filmových delegací - své filmy přijeli podpořit filmaři z Černé Hory, Francie, Holandska, Polska, Srbska a Velké Británie. „Opravdu mě těší, že na festival dorazily desítky akreditovaných hostů, kteří uvedli své filmy a následně diskutovali s diváky,“ prozradil výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský.

Tři hlavní ceny si odnesly následující snímky:
Cena diváků pro nejlepší celovečerní road movie

Ve víně je pravda / In Vino Veritas (Francie / Rumunsko, 2021)
rež.: Sylvestre Bary

Cena diváků pro nejlepší dokumentární road movie
Nebe (Česko / Čína, 2021)
rež.: Tomáš Etzler, Adéla Špaljová

Cena diváků pro nejlepší krátkometrážní road movie
Transglobální expres / Trans-Global Express (Velká Británie, 2021)
rež.: Allan Dransfield

Šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu road movies se bude konat v Plzni v říjnu 2023.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.10.2022 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka