Plzeň se zapojila do soutěže, pokusí se uspět v oblasti inovací

Evropské hlavní město inovací, European Capital of Innovation, takový název nese prestižní mezinárodní soutěž, do které se aktuálně zapojila Plzeň.

Jarní servisní akce AUTO CB

Západočeská metropole se prezentuje s aktivitami spojenými s projektem Dronet, jež jsou součástí konceptu Smart City Plzeň. Jde o pokroková řešení v oblasti podpory technického vzdělávání, rozvoje a vzniku start-ups (začínajících firem) a vytváření podmínek pro nově příchozí společnosti podnikající v oblasti inovací. Hlavní výhrou je jeden milion eur, další oceněná města si mohou odnést odměnu ve výši sto tisíc eur.

„Plzeň je město se silnou průmyslovou tradicí i přítomností a je vůbec prvním městem střední Evropy, které se do této soutěže přihlásilo. Jsem velice rád, že zde realizujeme tolik inovativních aktivit a rozhodně lze říct, že nás v tomto případě nemotivuje finanční odměna, ale prezentování úspěchů západočeské metropole v zahraničí a zařazení Plzně po bok takových měst jako je Paříž, Amsterdam, nebo Barcelona,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Projekt Dronet, se kterým se město do soutěže přihlásilo, v sobě propojuje hned několik oblastí. Primárně se jedná o zvyšování kvality technicky orientovaného vzdělávání, vytváření prostředí pro rozvoj a vznik start-ups a příchod inovativně zaměřených společností, nicméně technologie spojené s Dronetem mohou lidé vnímat i v oblastech životního prostředí, infrastruktury, kultury, záchranného integrovaného systému nebo mobility.

„Bavíme se jednak o aktivitách na poli podpory technického vzdělávání na základních, středních i vysokých školách, zkvalitnění vybavenosti, posílení konkurenceschopnosti studentů formou účasti v atraktivních soutěžích a projektech. V tomto ohledu je západočeská metropole výjimečná, vytváříme příležitosti pro nadšence v každém věku, máme Centrum robotiky, kde se děti vzdělávají ve volnočasových kroužcích, pracujeme s pedagogy, zavádíme robotiku do výuky na základních školách a organizujeme projekty, které nemají v tuzemsku ani za hranicemi obdoby – například projekt studentského satelitu PilsenCube II, kdy středoškoláci dostanou možnost poslat vlastní experimenty do vesmíru a další. Nicméně jde také o aktivity spojené s bezpilotním létáním, jejichž přínos mohou Plzeňané vnímat,“ vysvětlil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Například v oblasti mobility poskytla bezpilotní letecká technika data o průjezdnosti monitorované části města, která slouží k optimalizaci dopravní situace, v rámci projektu zelené střechy na základních školách byla použita letecká termovizní data pro zpracování projektové dokumentace, projekt kvalita vody v řekách zase využívá termovizní data mapující dodržování norem pro čističky odpadních vod, pomocí dronů je monitorováno napadení kůrovcem v městských lesích, drony také provádějí velmi přesné kontroly mostních konstrukcí a samozřejmě nelze opomenout ani jejich využití pro složky integrovaného záchranného systému, bezpilotní letouny pomáhají při pátrání po osobách, slouží jako alternativa policejního vrtulníku, monitorují živelné události, přenášejí obraz do krizového štábu a vykonávají další důležité úkony.

Přihlášené subjekty zhodnotí porota složená z nezávislých odborníků z celé Evropy, přičemž bude posuzovat, jak města implementují inovativní řešení do společenské oblasti. „Odborníci se budou zabývat například tím, jak jsou do realizovaných řešení zapojeni občané, jak přijímají tyto myšlenky, jak vnímají výsledky aktivit, na kolik pro ně tyto inovační postupy přinášejí konkrétní a měřitelnou hodnotu a dalšími kritérii. Věříme, že máme šanci na úspěch, v oblasti Smart City jsme lídry mezi tuzemskými městy a při tvorbě těchto řešení se snažíme vždy vycházet z potřeb našich občanů,“ dodal technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Do soutěže se mohla přihlásit města nad sto tisíc obyvatel, jež patří do Evropské unie nebo jsou součástí výzkumného a inovačního programu Horizon 2020. Výsledky budou vyhlášeny na podzim letošního roku v Bruselu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.05.2018 08:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka