Plzeň zrekonstruovala dva byty v centru. Slouží klientům Ledovce

Dva velkometrážní byty ve Františkánské a Sedláčkově ulici v Plzni již slouží jako chráněné bydlení klientům Ledovce, neziskové organizace, jež poskytuje podporu lidem s duševním onemocněním.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od loňského prosince do konce letošního dubna město Plzeň tyto byty rekonstruovalo. Projekt byl finančně podpořen dotací od ministerstva práce a sociálních věcí.

„Organizace Ledovec v bytech poskytuje sociální službu, tzv. chráněné bydlení. Cílovou skupinou jsou lidé od 18 do 64 let, kteří mají duševní onemocnění a v důsledku této nemoci nemají dostatečné schopnosti, dovednosti či podmínky potřebné k samostatnému životu v běžném prostředí. Nepotřebují však celodenní podporu sociálního pracovníka,“ přiblížila princip služby radní města pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková s tím, že přijímáni jsou především lidé žijící či mající vazby k Plzni. „Délka využívání služby je individuální. V průměru v bytech tohoto typu žijí klienti od dvou do čtyř let,“ poznamenala Světlana Budková.

Prostory po rekonstrukci splňují parametry standardního bytu s potřebným základním vybavením. Vybudovaly se nové rozvody kanalizace, vody i elektroinstalace. Klienti mohou využívat nové kuchyně včetně elektrospotřebičů. Lehce se upravila dispozice bytů, budovaly se nové koupelny a podlahy.

„Byty jsou také vybaveny nezbytným nábytkem. Z výsledku mám velkou radost. Díky povedené rekonstrukci těchto objektů se zvýšila kapacita služby z 18 na 24 lůžek. Těší mě, že další lidé v bytové nouzi najdou svůj, byť jen dočasný, domov a věřím, že se jim zde bude žít bezstarostně,“ dodala radní.

Celkové náklady na rekonstrukci bytů činily 6 milionů korun. Projekt byl částečně financován z městského rozpočtu a finančně podpořen dotací od ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 4,2 milionu korun.

Ledovec je nezisková organizace, která buduje a provozuje komunitní multidisciplinární služby pro osoby zejména s duševním onemocněním a vytváří prostředí, které jim pomáhá na jejich cestě k zotavení.

„Bez podpory města bychom asi projekt nezačali realizovat. Přestože se nám daří získat i byty nabízené na běžném trhu, jsou pro účastníky městské byty finančně dostupnější,“ uvedl za Ledovec Petr Moravec.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka