Prosincová Beseda: Bílé Vánoce Lucie Bílé i Rybová a Čermák v divadle

Cestování, koncert Lucie Bílé, skvělé divadlo a spoustu dalšího nabízí v prosinci plzeňská Měšťanská beseda. Přinášíme kompletní program.

Cílená propagace v Plzni

 Během prosince se můžete v Besedě vydat na daleké cesty:

-          Dan Přibáň: Trabantem napříč Tichomořím (3.12.)

-          Honza Tráva Trávníček: Expedice Namáslu 2015 (8.12.)

-          Pavel Svoboda: Bolívie – Chudá krásná indiánka (15.12)

V adventním čase si přijďte vychutnat  Bílé Vánoce Lucie Bílé (23.12.).  Linda Rybová s Hynkem Čermákem sice nevypadají jako ideální pár, ale pobyt na jedné lodi dokáže zázraky a oni k sobě nakonec najdou cestu.
 Humorný i dramatický příběh  Africká královna o tom, k čemu dokáže chytrá žena přinutit zamilovaného muže, můžete v Měšťanské besedě zhlédnout 29. prosince.

V prosinci bude Kino Beseda servírovat jeden napínavější snímek za druhým. Everest  (3. 12.) rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, která se kdy na svazích nejvyšší hory světa odehrála. Hned druhý den zavítají do Kina Beseda Legendy zločinu (4. 12.) – dvojčata Reggie a Ronnie Krayovi, což jsou jedni z nejznámějších zločinců v historii Velké Británie. Ve snímku Black mass: Špinavá hra (11. 12.) se představí i Johnny Depp v roli jednoho z nejnebezpečnějších gangsterů americké historie. O týden později si do Kina Beseda můžete zajít na žhavou novinku Sicario: Nájemný vrah (18. 12.).

Čekají vás ale i dva hudební filmy – Marguerite (9. 12.), který je inspirován osudy operní „zpěvačky“ Florence Foster Jenkins známé jako „královna kraválu“, a dokument Amy (10. 12.) mapující život Amy Winehouse. Co by to bylo za advent, kdybyste si v Kině Beseda nemohli vychutnat legendárního Louskáčka (13. 12.), a to rovnou z moskevského Velkého divadla!

Rozhodně byste si ale neměli nechat ujít legendární snímek Monty Python a Svatý grál (16. 12.), Shakespearovy tragédie Coriolanus (7. 12.) a Hamlet  (14. 12.), Mládí (17. 12.) oscarového režiséra Paola Sorrentina či komedii Zbrusu Nový zákon (28. 12.).

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2


7. 12. 18:00 Česká mše vánoční a zpívání koled 

V letošním roce se můžete těšit nejen na scénické provedení České mše vánoční, ale také na zpívání tradičních českých koled. V režii Jiřího Untermüllera a v hudebním nastudování Pavla Kantoříka účinkují Venuše Dvořáková, Hana Spinethová, Kristýna Bečvářová, Simona Lebedová, Radek Štědronský Shejbal, Milan Čtvrtník, Martin Šefl a další.


7. 12. 19:30 Pocta Franku Sinatrovi

Czech Summit Orchestra & speciální host Carole Alston (USA)

Koncert k výročí 100 let od narození Franka Sinatry

V podání bigbandu CZECH SUMMIT ORCHESTRA zazní světoznámé skladby ze zlatého fondu swingové éry v osobitém aranžmá lídra orchestru Sváti Čecha. Orchestr tvořený výbornými západočeskými muzikanty, doplněný o špičkové hudebníky z dalších koutů republiky, jako hosta představí americkou sólistku Carole Alston, hlavní představitelku muzikálových rolí v Kiss me, Kate; Jesus Star Superstar nebo West Side Story, jež skvěle interpretuje evergreeny od Billie Holiday či skladby z repertoáru The Voice Franka Sinatry.

Pořadatel DOMINIK CENTRUM s.r.o., Plzeň 2015


10. 12. 19:30 Vánoční koncert Vlaďky Bauerové

Speciální host: 

Na svátečním koncertu Vlaďky Bauerové, skvělé plzeňské jazzové zpěvačky, zazní výběr z její dosavadní tvorby, slavné jazzové písně i šansony za doprovodu klavíru. Pravou adventní atmosféru si tentokrát budete moci vychutnat pohodlně u stolečků v prostředí Malého sálu Měšťanské besedy. 


12. 12. 10:00 Zlatá struna: Regionální kolo soutěže

Kytarová soutěž Zlatá struna je soutěž jednotlivců ve věku do 18 let (včetně). Kategorie soutěže: I. kategorie - do 14 let (včetně), II. kategorie - do 18 let (včetně), zvláštní kategorii tvoří autorská soutěž, která je hodnocena samostatně. Ti nejlepší mohou na doporučení poroty postoupit do republikového kola. Vstupenky k dostání na místě: dospělí 60,- děti 40,-

16. 12. 19:00 COP: Vánoční koncert

Skupina Cop, která se pohybuje na naší folk & country scéně již téměř čtyřicet let, vydala nové CD, které je poctou kapele Greenhorns. Tato skupina ovlivnila spoustu hudebníků daného žánru.  V tomto duchu je pojata i série podzimních a vánočních koncertů, na kterých představí netradiční repertoár se spoustou překvapení a hostů. Kdo má rád dobrou muziku v netradičním provedení si jistě přijde na své.


20. 12. 15:00 Košík kouzelných oříšků...

Vánoční koncert dětského pěveckého sboru Notičky při ZUŠ B. Smetany v Plzni pod vedením  J. Pošarové.

Hosté: smíšený pěvecký sbor ZůziZů pod vedením Zuzany Kuncové a rodinný amatérský orchestr Vivat Familia při ZUŠ B. Smetany pod vedením O. Hráchové a Š. Slavíka

Vstupenky k dostání v ZUŠ B. Smetany v Plzni.


20. 12. 17:00 Plzeňské folklórní Vánoce 

aneb Jak Plzeň slaví Vánoce

Vánoční galakoncert, nad kterým převzal záštitu plzeňský biskup Mons. František Radkovský, opět přinese velmi pestrou paletu účinkujících. 

Pořadateli koncertu jsou Kruh přátel hudby při ZUŠ Kralovice a folklorní spolek Lidové písně vracíme lidem z Plzně.

Cena dospělí 150,- Kč, děti do 15 let 100,- Kč 

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Informačního centra města Plzně a Měšťanské besedy. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.


23. 12. 19:00 Bílé Vánoce Lucie Bílé 

Lucie Bílá, Jan Toužimský, Bílý sbor a kapela Petra Maláska 

Přijďte si do Měšťanské besedy těsně před Štědrým dnem užít sváteční chvíle s nejpopulárnější českou zpěvačkou. K navození té správné vánoční atmosféry si tentokrát Lucie Bílá na pomoc přizvala muzikálového zpěváka Jana Toužimského, Bílý sbor a kapelu Petra Maláska.


28. 12.  19:00    Vánoční saloon Fešáků se vzpomínkou na Michala Tučného a Pavla Brümera

                        Hosté: Rosťa Fišer a Pavel Kaiser

Letošní vánoční mezisváteční koncert Fešáků bude výjimečný – bude věnovaný nejen Michalovi Tučnému, který navždy odešel před 20 lety. Během večera zazní nejlepší Fešácké písně, Michalovy písně a samozřejmě i písně vánoční.



DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3


2. 12. 19:00 S tvojí dcerou ne 

Komedie Antonína Procházky o tom, jak snadno spadnout do manželské krize a jak těžko z ní ven. Příběh začíná lehkou zápletkou, postupně se proměňuje doslova v gejzír krkolomných situací, trapasů a slovního humoru. 

Hrají: P. Nárožný, N. Konvalinková, Z. Slavíková, P. Kikinčuk, M. Zahálka, A. Procházka, V. Limr  a další


6. 12. 19:30 Pátá dohoda 

Benefiční představení pro Hospic sv. Lazara v Plzni

Pátá dohoda nás zavádí do hlubší roviny našeho sebeuvědomování a navrací nás k našemu vrozenému pravému já. Toto pokračování Čtyř dohod, které změnily životy milionům lidí po celém světě, připomíná největší dar, kterým se můžeme obdarovat: svobodu být sám sebou.

Účinkují: Jaroslav Dušek, Pjér La Šéz a Zdeněk Konopásek

Autor: Don Miguel Ruiz, Jaroslav Dušek


9. 12. 19:30 Kdo se bojí postele?

Divadlo Artur

Čtyři nezávislé příběhy, které spojují mezilidské vztahy, jedna postel a samozřejmě problémy, které se kolem postele točí. Braňo Polák a Kristýna Podzimková v komedii oblíbeného autora nejen povídek a divadelních her Patricia Villabolose.


13. 12. 19:00 Ani za milion 

  Divadlo v Rytířské

Česká premiéra detektivní komedie z atraktivního a netradičního prostředí přímořského majáku.  V hlavních rolích Jiří Langmajer a Adéla Gondíková.

Komediografové´ Roman Vencl a Michaela Doleželova´ originálně dokazuji´, že i když ve hře vystupuje jeden mužˇ a jedna žena, nemusí´ se zápletka točit jen kolem partnerských vztahu°. Atraktivní´  a netradiční´ prostředí´ přímořského majáku, brilantní´ dialogy, strhující´ tempo, inteligentní´ humor  a originální´ zápletka dávají´ hře obrovsky´ potenciál.

hrají: Adéla Gondíková a Jiří Langmajer

autoři: Michaela Doleželová a Roman Vencl

režie: Petr Hruška

Pořadatel JT PROMOTION s.r.o.


15. 12. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.


29. 12. 19:00  Africká královna 

Linda Rybová a Hynek Čermák

Divadlo Palace

Těžko byste hledali nesourodější pár, než jsou oni dva. I přesto Linda Rybová s Hynkem Čermákem dokážou projet nebezpečnými peřejemi, přežít nepřátelskou palbu, ztroskotání a vzájemnou nevraživost proměnit ve velikou lásku. Přijďte zjistit, k čemu dokáže chytrá žena přinutit zamilovaného muže.



OSTATNÍ ŽÁNRY


18. 12. 18:00 Taneční večer

K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP. 

VSTUP ZDARMA





CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=96&theme=13


3. 12. 17:00, 20:00 Dan Přibáň: Trabantem napříč Tichomořím 

Vyprávění z nejnáročnější cesty Dana Přibáně o setkání dvou světů, které křižuje jeho žlutý cirkus. Napříč pustou Austrálií, kde problémy střídá špatné počasí a špatné počasí problémy, a nic nejde podle plánu do nádherné tropické Jihovýchodní Asie, jiného světa, kde mělo být vše jednoduché a nebylo, a právě proto to stálo za to! Stovky fotek a příběhů, které člověk někdy ani nechtěl zažít, ale o to větší má radost, že to všechno přežil.

(pořadatel Dan Přibáň)

Vstupné v předprodeji 150,- / na místě 170,-


8. 12. 2015 19:30 Honza Tráva Trávníček: Expedice Manaslu 

(Manaslu 8 163)

Nová expedice Plzeňáka a jednoho z úspěšných českých himálajských alpinistů Honzy Trávníčka, který jako pátý Čech stanul na vrcholu K2!


15. 12. 19:30 Bolívie – Chudá krásná indiánka

přednáší Pavel Svoboda

Bolívie je nejchudší zemí Jižní Ameriky. Přes polovinu obyvatel Bolívie tvoří původní indiáni, po tržištích pobíhají plnoštíhlé indiánky v dlouhých sukních a komických buřinkách. Náhorní plošina Altipláno je jako z jiného světa. Největší solná plán světa Salar de Uyuni, různobarevné laguny, zaledněné sopky, gejzíry, termální prameny, plameňáci! 


AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5


6. 12. 14:30 a 16:00 Škola pro čertici (Divadlo Meluzína)

Že bez práce nejsou koláče, ví každý a platí to stejně i v pekle. Ale čertice Uršula si myslí, že i bez učení dostane tu nejlepší práci - u kartotéky. Jenže to se hodně plete a nakonec přece jenom bude muset otevřít učebnice a zabrat, aby všem dokázala, že má na víc i bez kouzel a podvádění.

Vhodné pro děti 3+


13. 12. 14:30 a 16:00 Vánoční přání (Divadlo Dráček)

Svá přání na Vánoce mohou mít lidé, ale i vepřík nebo kůzle.

Vhodné pro děti 3+


20. 12. 14:30 a 16:00 Vánoční hvězdička (Nána divadélko)

Kolik přání, tolik hvězd. Kolik hvězd, tolik těch, co si přejí. A zázraky se dějí!

Vhodné pro děti 3+



KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6


Filmy promítáme v původním znění s českými titulky.


2. 12. 18:30  Muž na laně

Po povrchu Měsíce se prošlo dvanáct lidí. Nezměrnou prázdnotu mezi věžemi Světového obchodního centra ale přešel jen jediný člověk a nikdy ho už žádný nebude následovat…


3. 12.  18:30  Everest

V letové výšce Boeingu nemá lidské tělo šanci dlouho přežít. Přesto se najdou lidé, kteří do téhle výšky šplhají, aby pokořili Everest, nejvyšší horu světa. Kašlou na nepohodlí, zimu, nástrahy počasí i na to, že se dolů už taky nikdy nemusí vrátit.


4. 12 18:30  Legendy zločinu

V šedesátých letech minulého století začali ve východní části Londýna budovat říši organizovaného zločinu. Na počátku šedesátých let ji zcela ovládli a na jejich konci na ně s konečnou platností dopadla ruka zákona. O kom je řeč? O bratrech Krayových. 

Film vypráví příběh gangsterů, dvojčat Reggieho a Rona Krayových, jedněch z nejznámějších neblaze proslulých zločinců v historii Velké Británie a jejich říše organizovaného zločinu, kterou v 60. letech dvacátého století vybudovali ve východní části Londýna. Hlavní dvojroli Rona a Reggieho ztvárnil Tom Hardy.


7. 12.  18:30  COROLIANUS / NT Live

  Cyklus: Podzim se Shakesperem

Shakespearovská tragedie o politických machinacích a odplatě vychází ze života legendárního římského generála Gaia Marcia Coriolana. Ten je vojákem statečným a oblíbeným, obráncem Říma, jako politik však selhává tváří v tvář vrtkavému hlasu lidu i praktikám politických dohod.  Velmi pozoruhodná hra nabízí současně nejen kritickou rovinu v oblasti politiky, ale hlavně mnohost výkladů vztahu osamocený hrdina versus lid. V hlavní roli Tom Hiddleston. 


9. 12.  16:00 Cesta vzhůru 

Přijďte zhlédnout film o muži, který jako první Čech a patnáctý člověk na světě stanul na všech osmitisícovkách planety. Cesta vzhůru představí dlouhou a náročnou životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky – na K2. 

Projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč.


9. 12. 18:30  Marguerite

Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Vše se zkomplikuje, když se rozhodne zazpívat před skutečným publikem, v pařížské Opeře.


10. 12. 18:30  Amy 

  Hudební dokument

Strhující film o vzestupech a pádech zpěvačky Amy Winehouse, která na začátku tisíciletí přepsala dějiny popové hudby. Její krátkou a bouřlivou kariéru zpracoval do celovečerního dokumentu Asif Kapadia, autor oceňovaného snímku Senna o legendárním pilotovi F1.



11. 12. 18:30  Black Mass: Špinavá hra

V jižním Bostonu sedmdesátých let minulého století přemluví agent FBI Agent John Connolly (Joel Edgerton) irského mafiána Jamese „Whitey“ Bulgera (Johnny Depp) ke spolupráci s FBI a vyřazení společného nepřítele, italské mafie, ze hry. Filmové drama líčí skutečný příběh nesourodého spojenectví, které se vymklo kontrole a umožnilo Whiteymu vyhnout se právnímu postihu, upevnit si mocenské postavení a stát se jedním z nejbezohlednějších a nejmocnějších gangsterů v historii Bostonu. Film se natáčel na stejných místech, kde se odehrály skutečné události zachycené ve filmu.


13. 12. 16:45 Louskáček

  Cyklus: Bolšoj balet

Louskáček je rozkošné vánoční představení pro celou rodinu. Pohádka o holčičce Marušce a jejím kouzelném vánočním dárku – louskáčku na ořechy, který se v její fantazii promění v krásného prince, měla premiéru 18. prosince 1892 v Petrohradě a dodnes je symbolem vánoční atmosféry po celém světě. 

V Kině Beseda si tento okouzlující balet můžete vychutnat takřka na den přesně po 123 letech od premiéry!

Hudba: Petr Iljič Čajkovskij

Choreografie: Jurij Grigorovič podle Mária Petipy

Délka představení: 2 h 10 min 


14. 12. 18:30 William Shakespeare: Hamlet

  Cyklus: Podzim se Shakespearem

  Záznam přímého přenosu 

Populární představitel Sherlocka Holmese Benedict Cumberbatch (nominovaný na Oscara za film Kód Enigmy, vítěz ceny Olivier za hru Frankenstein) se představí v titulní roli Shakespearovy mistrovské tragédie Hamlet. Dychtivě očekávanou hru, která byla vyprodaná během několika hodin už rok před svou premiérou, režíruje Lyndsey Turner, držitelka ceny Olivier za drama Chimerica. 

Zatímco se země připravuje na válku, její vládnoucí rodina se rozpadá. Princ Hamlet je nucený pomstít smrt svého otce, tento úkol ho však ochromuje. Jeho běsnění proti nemožnosti složité situace, v níž se nachází, ohrožuje jeho zdravý rozum i bezpečnost státu. 

Režie: Lyndsey Turner

délka: cca 3 hodiny včetně přestávky


16. 12. 18:30  Monty Python a Svatý grál

Monty Python a Svatý grál letos slaví 40 let od svého natočení, a jak lépe slavit než přímo v kině! Přijďte si užít velmi neotřelé zpracování příběhu krále Artuše putujícího napříč Británií, aby kolem sebe nashromáždil nejlepší rytíře a Bůh mu zjevil, kde najít Svatý grál. Na své cestě se střetává s bizarními překážkami. Bez znalosti vzdušné rychlosti nenaložené vlaštovky nemá šanci na úspěch. 

17. 12. 18:30 Mládí

Oscarový režisér Paolo Sorrentino vás tentokrát zavede do luxusního lázeňského hotelu ve švýcarských Alpách, kde se každý rok setkávají staří přátelé Fred Ballinger (Michael Caine) a Mick Boyle (Harvey Keitel). Letos se zde Fred léčí pod dozorem své dcery (Rachel Weisz) a mezi léčebnými kúrami s Mickem vzpomínají na své pestré životy hudebního skladatele a filmového režiséra a se suchým humorem komentují své chátrající tělesné schránky. Kypící život kolem nich a ostatní excentričtí hosté – jihoamerická fotbalová legenda, mladý herec z Kalifornie nebo současná Miss Universe – jim poskytují bohaté podněty k úvahám o mládí, kráse, kreativitě, zkrátka o všem, co zahání myšlenky na blízký konec. 


18. 12.  18:30  Sicario: Nájemný vrah

Idealistickou agentku FBI (Emily Blunt) pověří důstojník elitní vládní operační skupiny (Josh Brolin), aby v příhraniční oblasti mezi USA a Mexikem, kde neplatí žádné zákony, podpořila eskalující válku proti drogám. Tým vedený tajemným poradcem s pochybnou minulostí (Benicio Del Toro) se tajně vydává na cestu, během které je Kate nucena v zájmu přežití pochybovat o všem, v co dosud věřila.


21. 12.   18: 30  The Program: Pád legendy

The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. 


23. 12. 18:30 Ztraceni v Mnichově

Sir „P“ je 90letý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P" dodnes opakuje Daladierovým hlasem některé důležité věty a prohlášení. Když papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel, rozpoutá se mezinárodní politický skandál kvůli papouškovým kontroverzním citacím Daladiera.


28. 12. a 30. 12. 18:30  Zbrusu Nový zákon

Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to pěkně nesnesitelný morous. V ČR velmi oblíbený Jaco van Dormael (Pan Nikdo) přichází s komedií postavenou na skvělém scénáři, která pracuje jak  s poetickými a vizuálně uhrančivými pasážemi, tak chytrou situační komikou.

„A prvního dne stvořil Brusel.“ Šedivé město vzápětí ozvláštní žirafy a pštrosi, ale ta pravá zábava nastává, až když Bůh uvede na scénu poněkud omšelého Adama – ostatně ani Van Dormaelův Bůh není žádný atlet nebo myslitel: naopak, vypadá trochu jako hospodský povaleč. V usmoleném tílku sedí za počítačem, pije, kouří a z lidského pinožení má škodolibou legraci. Jeho malé dceři však jednoho dne dojde trpělivost a nechá z božského počítače všem pozemšťanům rozeslat datum jejich smrti. Vzápětí prchá z rodného hnízda, aby objevila šest nových apoštolů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka