Listopadová Beseda: Špičkový jazz, housle Gabriely Demeterové i Ovčáček miláček

Hned první listopadovou neděli (5. 11.) vystoupí v Měšťanské besedě americká jazzová zpěvačka Stacey Kent, která představí fanouškům skladby z čerstvě vydaného alba I Know I Dream, jež je jejím prvním orchestrálním.

Cílená propagace v Plzni

Vedle typického brazilského stylu bossa nova na něm budou ke slyšení šansony, americká klasika i to nejlepší z repertoáru původních skladeb, jež pro Stacey napsal její manžel, saxofonista Jim Tomlinson ve spolupráci se spisovatelem Kazuo Ishigurem, držitelem prestižní Bookerovy ceny.

Další zajímavou dámou v listopadovém programu je houslistka Gabriela Demeterová, která 27. listopadu představí nový, zajímavý projekt Paganini – bůh, nebo ďábel? Na kytaru ji doprovodí Ozren Mutak a mluvený slovem herečka Dáša Zázvůrková.

Jestli máte rádi humor Woodyho Allena, nenechte si ujít 19. listopadu skvělou komedii Zahraj to znovu, Same s Janem Hrušínským, Miluší Šplechtovou a Markem Taclíkem v hlavních rolích.

 V Kině Beseda si můžete v listopadu užít pětadevadesátiny nejvýznamnějšího hororu v dějinách kinematografie Upíra Nosferatu (1. 11.) a padesátiny Markety Lazarové (24. 11.). Génia v akci můžete zhlédnout 3. listopadu ve snímku Dancer, který popisuje příběh tanečníka a rebela Sergeje Polunina.

Listopad nabízí tři novinky. Vůbec poprvé se na filmová plátna dostávají životní osudy Milady Horákové (6. a 17. 11.). Pokud máte rádi knihy Jo Nesboa, pak rozhodně musíte vidět jeho mrazivý thriller Sněhulák (3. 11.). A koncem listopadu dorazí do Kina Beseda Orient expres a kupa hvězd v čele s Penélope Cruz, Judi Dench či Johnny Deppem bude řešit Vraždu v Orient expresu (22. 11.).

Souboj manželského páru s nezvanými hosty v jejich vlastním domě můžete sledovat v thrilleru matka! (16. 11.) a na konec listopadu má Kino Beseda další lahůdku – přímý přenos druhého dílu nekorektního kabaretu Městského divadla Zlín Ovčáček miláček (20. 11.).

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

1. 11. 19:30 Fragile CZ Tour 2017

Vokální skupina Fragile je složená z populárních osobností, známých z různých televizních seriálů, divadelních, muzikálových produkcí či TV show. Fragile patří nejen ke slovenské, ale bez nadsázky
i k evropské špičce.

Věnují se interpretaci známých světových rock - pop - hitů v působivých a velmi zajímavých originálních a cappella aranžmá – bez hudebních nástrojů. Všechno co uslyšíte je opravdu tvořeno jen hlasem a ústy interpretů v komorním a cappella provedení. Čistě vokální, jisté instrumentální prvky se v jejich hlasech uplatňují jako rytmická opora. Repertoár koncertu skupiny tvoří písně světových i domácích interpretů.

Skupinu vede dirigent a producent Braňa Kostka, členové herečka a zpěvačka Soňa Norisová – soprano, Jana Golis – soprano, Helena Krajčiová – alto, Svetlana Rymarenko – alto, Slavo Košecký – tenor, Kamila Apetauer – soprano, Peter Lacho – tenor, Martin Madej – tenor, Jozef Hečko - bas.

Pořadatel Umělecká a mediální agentura Gardes

5. 11. 19:00 Stacey Kent

Stacey Kent posbírala spoustu poct a ocenění, včetně nominace na cenu Grammy, a dokonce se pyšní i dvěma tituly Zlatá deska a Platinová deska. Přijďte si do Měšťanské besedy užít koncert slavné jazzové zpěvačky, která za svou kariéru prodala téměř 2 miliony alb. Stacey má na kontě 10 studiových alb včetně platinové desky nominované na Grammy Breakfast On The Morning Tram a obdivuhodný výčet alb, na kterých spolupracovala. Během své kariéry vystupovala na pódiích ve více než 50 zemích.

Stacey Kent vyrostla a studovala na východním pobřeží USA. Po absolvování oboru literatura se díky hudebnímu nadání rozhodla rozšířit svá studia a odcestovala do Evropy. V roce 1990 se díky osudovým kličkám ocitla v Londýně a zapsala se na hudební obor na škole Guildhall School of Music and Drama. Na hudební dráhu se Stacey vydává už v raném dětství, kdy navštěvuje lekce klavíru. Neobvykle dobrý sluch a skvělý hlas ji přivedou ke školním muzikálům a během studií v New Yorku často zpívá na hudebních akcích v univerzitní kavárně.

V roce 2003 vydává album The Boy Next Door, které se jako její první deska získalo Zlatý status. S každým dalším úspěšným albem se její styl stává vybroušenějším. Album Breakfast On The Morning Tram dalo jasně najevo, že Stacey Kent je jíž velmi osobitá interpretka s vlastním repertoárem.

Svou poslední desku Tenderly nahrála Stacey Kent s Robertem Menescalem. Toto album výborně představuje její krystalický hlas a Menescalovu hřejivou kytaru. Časopis Jazzwise Magazine mluví o albu jako o „extrémně krásném setkání myslí“.

9. 11. 19:00 Vojta „Kiďák“ Tomáško 70 let

Vojta Tomáško známý pod přezdívkou „Kiďák“ představí svůj folkový recitál plný veselých i vážných písniček o lásce, přátelství, přírodě, víře i naději v lepší svět. Napsal více než tři sta písní. Mezi nejoblíbenější z nich patří Toulavej, Nebe plné koní, Rocky Mountains, Morava, Zelená košile, Česačů bavlny bál, Náklaďák do L. A., Druhá míza, Středa, Armagedon a další. Jeho skladby si vybrali do svého repertoáru i interpreti, jako jsou Věra Martinová, vizovičtí Flereti, Roháči z Lokte, strakonický Šafrán a spousta dalších. Je držitelem celkem tří Port.

20. 11. 19:00 Radůza & Band

Oblíbená písničkářka se vrací do Měšťanské besedy a tentokrát představí se svou kapelou průřez dosavadní tvorbou. Zazní nejen písně z posledního alba Marathon – příběh běžce, ale i písničky
z prvních desek a také ty, které jsou zbrusu nové a na své vydání na CD teprve čekají. Radůza se zvládne doprovodit na několik hudebních nástrojů, její zpěv hřmí, ale i jemně vypráví dojemné příběhy, jako například v nádherných baladách Madeleine nebo Jeannine, které se staly skvostem jejího repertoáru.

Její umělecká dráha připomíná některé „pohádkové“ životopisy. Na ulici ji v roce 1993 objevila Zuzana Navarová a již tři dny na to zpívala ve svatyni českých zpěváků, v pražské Lucerně. O pár týdnů později zde pak triumfovala jako předskokanka slavné americké písničkářky Susanne Vega, o šest let později měla stejnou čest při koncertě Mikea Oldfielda. Od té doby vydala několik velmi úspěšných sólových alb, která bez jakékoli reklamy lámou rekordy v prodejnosti, získala několik zlatých Andělů
a bodovala také v anketě Zlatý slavík. Díky své jedinečnosti a originálním písním čerpajícím především z české tradice zaujala i publikum v zahraničí, například Polsku a ve Francii.

23. 11. 19:30 Asonance

Skupina Asonance patří k nejstarším skupinám působícím na české folkové scéně. Byla založena na podzim roku 1976 a brzy se stala uznávaným interpretem irských a skotských balad, tanců
a instrumentálních skladeb jako jsou reel, jig nebo hornpipe.

Skupina aktuálně působí v sestavě Jan Lašťovička (umělecký vedoucí, kytara, elektrická kytara, buzuki, irské loketní dudy, vokály, české texty všech písní), Hanka Horká (zpěv, perkuse), Klára Lašťovičková (zpěv, flétny), Blanka Lašťovičková (zpěv, bodhrán, perkuse), Jan Ráb (housle), Roman Slaboch (zpěv, perkuse), Petr Bohuslav (zpěv, kytara), Luboš Pick (baskytara, kytara, buzuki, vokály), Mirko Rokyta (klávesové nástroje, vokály), Anežka Kufová (flétna) a David Růžička (bicí).

26. 11. 19:00 Fešáci 50 let na scéně

Přijďte společně sFešáky oslavit 50 let působení na scéně. Speciální koncert bude zaměřený na všechny slavné písně, které kapela za 50 let své existence nahrála.

Fešáci si na pomoc přizvali dvě bývalé spoluhráčky a zpěvačky – Hanu Mladou a Eriku Horkou. Každá byla u kapely zhruba 8 let.

Během večera se bude vzpomínat na bývalé a zesnulé členy kapely a dojde i na křest nového trojalba. A jako bonus Fešáci přidají ještě tradiční vánoční písně.

27. 11. 2017 19:00 Gabriela Demeterová: Paganini - bůh, nebo ďábel?

Na kytaru doprovází Ozren Mutak, mluveným slovem herečka Dáša Zázvůrková.

Houslistka Gabriela Demeterová představí nový, tematicky zajímavý projekt. Tentokrát posluchači uslyší skladby a úryvky z korespondence nejslavnějšího génia houslové hry 18. a počátku 19. století – Niccola Paganiniho.

Díky svému neobvyklému vzhledu a mimořádné technice hry na housle byl mnohými lidmi obviňován ze spolčení s ďáblem a po smrti mu bylo dokonce z tohoto důvodu odepřeno pohřbení na hřbitově; jeho tělo bylo řádně pohřbeno až 36 let po smrti. Byl tedy Nicolo Paganini ďábel nebo božský houslista?

Po úspěšných recitálech – „Beethoven – hudba a duše génia“ a „Andělé a démoni“ – přichází Gabriela Demeterová, houslistka, violistka, sólistka světových orchestrů, první česká finalistka a absolutní vítězka Mezinárodní houslové soutěže Yehudi Menuhina v Anglii, členka umělecké rady Akademie múzických umění v Praze, držitelka ocenění „Žena roku 2005“ v soutěži prestižního časopisu Prague Leaders Magazine s novým, tematicky ojedinělým projektem. Pro tento pořad si pozvala dva hosty: Na kytaru doprovází Ozren Mutak, mluveným slovem herečka Dáša Zázvůrková.

Sama houslistka předvede svou virtuozitu ve výběru z 24 capricií, jež byly ve své době tak technicky náročné, že je houslisté odmítali hrát. Prvního provedení se caprice dočkaly až 50 let po Paganiniho jeho smrti.

Mimo capricií a sonát pro housle a kytaru uslyší posluchači Ghiribizzi pro sólovou kytaru, slavnou barokní árii od G. Paisielliho Nel cor piu non mi sento v úpravě pro housle a kytaru a také virtuózní Campanellu, kterou původně autor napsal pro housle a orchestr.

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

2. 11. 20:30 LiStOVáNí.cz: Robert Fulghum jako Opravář osudů na turné po ČR

+ představení z knihy CO JSEM TO PROBOHA UDĚLAL

Americký spisovatel Robert Fulghum se opět vrací do Česka, aby vyjel s projektem LiStOVáNí představit svou novou knihu Opravář osudů. Uvidíte také divadelní představení z knihy Co jsem to proboha udělal? a pak budete mít možnost si s Robertem Fulghumem popovídat a nechat si podepsat knihy. Několik z jeho titulů bude i na místě výhodně k mání.

Účinkují: Věra Hollá a Alan Novotný (alt. Jiří Ressler)

V překladu Jiřího Hrubého vydalo nakladatelství Argo

8. 11 19:30 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

12. 11. 19:00 Zamilovaný sukničkář

PREMIÉRA Divadelní společnosti Háta

Lukáš Vaculík, Martin Zounar, Adéla Gondíková ad.

Zatímco záletný americky´ velvyslanec se těší, jak si užije víkend s přitažlivou sousedkou, jeho dcera chce prázdný dům využít pro romantický víkend se svým přítelem. Vše se ale zamotá a jedna komická situace za druhou pořádně polechtá vaši bránici.

Hrají: Lukáš Vaculík, Martin Zounar, Adéla Gondíková, Mahulena Bočanová, Veronika Jeníková, Ivana Andrlová, Olga Želenská a další.

19. 11. 19:00 Zahraj to znovu, Same

Jan Hrušínský, Marek Taclík ad.

120 minut rozkošného humoru, jaký umí vymyslet jen Woody Allen. Nenechte si ujít skvělou komedii o tom, že člověk má za všech okolností zůstat sám sebou. Vhlavních rolích Jan Hrušínský, Miluše Šplechtová či Marek Taclík.

Hrají: Jan Hrušínský, Miluše Šplechtová, Tereza Němcová, Marika Procházková, Zdeněk Hruška, Marek Taclík

Speciální hosté ze záznamu ve filmových rolích I. Bergmanové a H. Bogarta: Libuše Šafránková a Josef Abrhám

Režie: Ondřej Sokol

Délka představení: cca 120 minut

30. 11. 19:30 Natěrač

Ten chlap má vymalováno! Bláznivá komedie o tom, jak neúspěšný herec, živící se momentálně jako malíř pokojů, získá nečekaně svou životní roli ...

Hrají: Leoš Noha, Barbora Mottlová, Eva Decastelo

Pořadatel Kulturní portál.cz, s.r.o.

OSTATNÍ ŽÁNRY

24. 11. 18:00 Taneční večer

Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

VSTUP ZDARMA

CESTOVÁNÍ SBESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?&

8.; 9. 11. 20:00 Vrcholy & Hlubiny 3D Show

Unikátní stereografická projekce

Honza „Tráva“ Trávníček a Marek Audy

Unikátní přednáška – stereografická projekce. Nepál, Tibet a dvě osmitisícovky (Manáslu a Cho Oyu) trojrozměrně přes 3D brýle.

Nejen svými osmitisícovými expedicemi vás provede jeden z nejzkušenějších českých himálajských lezců Honza „Tráva“ Trávníček. 5 výstupů nad vrcholy „osem“ včetně Annapurny a K2.

Projekce budou společné se skvělým jeskyňářem a fotografem Markem Audym, který vás naopak zavede do světa hlubin.

Cena 170,- Kč v předprodeji / 200,- Kč na místě

14. 11. 19:00 Peru: Dobrodružství v džungli

přednáší Jaroslav Bouzek

Peru je o dobrodružství, krásné přírodě a fantastických památkách. Národní park Huascarán, tajemné Machu Picchu, jezero Titicaca a mnoho dalších inspirativních míst !! Pojďte se podívat jak se žije v Jižní Americe.

28. 11. 19:00 S batohem mezi lvy

přednáší Martin Šíl

I v té nejcivilizovanější zemi subsaharské Afriky můžete procházet krajinou, která patří jen zvířatům. I v Krugerově parku se můžete na pár dní ztratit v buši. Na zádech batoh, v ruce foťák, před sebou průvodce s flintou. Potřebujete pít? Řeka je nedaleko. Potřebujete na záchod? Vezměte lopatku, vyhrabte díru. Papír pak spalte. Večer si postavíte stan pod rozložitým stromem. Do tmy řvou lvi a ráno máte vedle stanu levhartí stopy a sloní hromádku. Příběh bude o tom, co při podobné cestě cítíte, jak ji vnímáte a čím je putování bušem úplně mimo civilizaci výjimečné.

AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

5. 11. 2017 14:30; 16:00 O tureckém rybáři (Basta-Fidli loutkové divadlo)

Poslyšte kus o Turkovi a jeho ženě, která chce víc a víc, až pro svou chamtivost nemá vůbec nic…

Vhodné pro děti 3+

11. 11. 2017 14:30 Hravá sobota: Listopad je na draka!

Ale to vůbec není špatné. Ne každý drak totiž pouští oheň a pojídá princezny. Tak třeba ten, se kterým si budeme hrát v sobotu, je docela neškodný a milý. Nevěříte? Tak se přijďte podívat a hrát si s námi.
Vhodné pro děti 3+

12. 11. 2017 14:30; 16:00 O papírovém drakovi (Divadlo Dráček)

Na podzim začal foukat silný vítr a odfoukl i velikého namyšleného draka.

Vhodné pro děti 3+

19. 11. 2017 14:30; 16:00 Čert a Káča (Divadlo eMILLIon)

Pohádka na motivy lidové pohádky Boženy Němcové o drzé a nebojácné Káča, chytrém pasáčkovi a oklamaném čertovi.

Vhodné pro děti 3+

26. 11. 2017 14:30; 16:00 Barbucha (Divadlo ŠUS)

Pohádka o medvědáři jménem Kuba Kubikula, kterého doprovází medvídek Kubula, velký neposeda a mlsoun. Kuba si s ním už neví rady, a proto na jeho nezbednosti vymyslí medvědí strašidlo Barbuchu. A jak to všechno dopadne?

Vhodné pro děti 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1. 11. 2017 19:15 Upír Nosferatu

Cyklus: I filmy mají narozeniny

ZEMĚ / ROK: GER/ 1922

REŽIE: Friedrich Wilhelm Murnau

HRAJÍ: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder, Georg H. Schnell ad.

DOBA TRVÁNÍ: 94 min

Nejvýznamnější horor v dějinách kinematografie plný okultních významů a mystických narážek. Mladý makléř Hutter vyráží na obchodní cestu do Karpat, na hrad záhadného hraběte Orloka, aby s ním uzavřel smlouvu o koupi nemovitosti. S příchodem první noci je jasné, že cesta byla pouhou záminkou k ovládnutí nevinné duše. Režisér vytvořil originální adaptaci připomínající Stokerova Draculu a inspirující se skutečnými událostmi morové epidemie, jejíž příchod mění ráz krajiny, květy sesychají, moře rudne, stromy se strašidelně bělají. Příběh Nosferata nabízí sugestivní závod s časem, kdy jeho rozsochatá postava doslova láme časoprostor filmu. Také však disponuje esoterickou a mystickou kvalitou, kdy například románová postava van Helsiga byla transponována do symbolické úlohy lékaře - Paracelsia, který ve filmu odhaluje tvář zla. Film navýsost inspirativní, košatý, neuspořádaný a makabrický - opravdová symfonie hrůzy a noční můra salonních Drákulů, demytizace upíra.

2. 11. 2017 16:30 Zahradnictví: Rodinný přítel

ZEMĚ / ROK: ČR / Slovensko / Polsko, 2017

REŽIE: Jan Hřebejk

HRAJÍ: O. Sokol, A. Geislerová, M. Finger, J. Macháček, G. Míčová, K. Melíšková ad.

ZNĚNÍ: Česky

DOBA TRVÁNÍ: 115 min

SCÉNÁŘ: Petr Jarchovský

Rodinný přítel je první z filmů trilogie Zahradnictví, rodinné ságy, kterou Jan Hřebejk s Petrem Jarchovským považují za své "životní dílo".

Tři mladé ženy (Aňa Geislerová, Gabriela Míčová a Klára Melíšková) a jejich dvě děti (Samuel Budiman a Josefína Marková) čekají během německé okupace na návrat svých vězněných mužů a otců (Martin Finger a Jiří Macháček). Válkou vynucenému rodinnému společenství mezitím obětavě pomáhá rodinný přítel, lékař Jiří (Ondřej Sokol).

"Tento film je příběhem lásky, která nesměla být naplněna. Vypráví o věrnosti, touze, vině a lásce, o odchodech a návratech, o rodině, rodičích a dětech. Jde o rodinný portrét viděný pohledem žen, které osud svedl dohromady. Je intimním příběhem lásky, o které všichni vědí a všichni musí pomlčet," prozradil autor scénáře Petr Jarchovský, který cítil dluh vůči mamince, jejíž postava se neobjevila ve filmu Pelíšky, a tak o ní vypráví ve třech filmech Zahradnictví.

Ústřední trojici v jakémsi "milostném trojúhelníku" ztvárnili Ondřej Sokol, Aňa Geislerová a Martin Finger. "Snažil jsem se pro postavy, o kterých mi Petr vyprávěl asi od patnácti let, a některé jsem i osobně znal, najít co nejlepší herce," vysvětlil režisér Jan Hřebejk.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

2. 11. 2017 19:15 Hans Zimmer vPraze

Světoznámý skladatel filmové hudby přijel loni se svým evropským turné do vyprodané pražské O2 arény a ohromil publikum. Mezi 72 muzikanty bylo mnoho Zimmerových přátel a spolupracovníků, třeba i Johnny Marr z The Smiths.

V onen večer bylo 17 tisíc diváků svědky neuvěřitelného koncertu filmové hudby, doprovázeného velkolepou světelnou show. Zaznělo mnoho skladeb z dílny geniálního mistra. Fanoušci si mohli naživo užít skladby například z filmů Piráti z Karibiku, Lví král nebo Temný rytíř. Hans Zimmer má

na kontě spolupráci s režiséry jako jsou Ridley Scott, Michael Bay nebo Christopher Nolan, pro kterého dělal i hudbu k letošní filmové novince Dunkerk.

Záznam velkolepého pražského koncertu přenese diváky do dechberoucí atmosféry, kterou doplní ohromující videoprojekce a zvuk. Záznam koncertu byl pořízen 7. května 2016 vpražské O2 aréně nejkvalitnější Dolby technikou. Jako přidaný bonus se můžete těšit na 10 minutový rozhovor s Zimmerem, ve kterém se dozvíte mimo jiné autorovy názory na hollywoodské trháky dnešní doby.

3. 11. 2017 18:00 Dancer
Exkluzivní uvedení. Příběh geniálního tanečníka, rebela a zranitelného člověka. „James Dean baletu“ Sergej Polunin se dostal na špičku světové baletní scény, aby z ní v 21 letech na pokraji sebezničení odešel.

Filmový portrét „Dancer“ bez příkras zachycuje cestu původem ukrajinského tanečního genia Sergeje Polunina na baletní výsluní. Díky obrovskému talentu, vlastní vytrvalosti i ambicím rodiny, která podřídila jeho kariéře vše, se v 19 letech stal historicky nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně. Součástí jeho každodenního života se staly strhující výkony oceňované ovacemi, ale i bolestivý dril ventilovaný excesy na divokých večírcích. Pod sílící osobní krizí slibně rozjetou dráhu v Londýně opustil a po krátkém angažmá v Rusku plánoval z taneční scény zmizet úplně. Jeho život změnilo setkání s americkým fotografem a režisérem Davidem LaChapellem, se kterým natočili taneční klip ke skladbě Take Me To Church. Video zhlédlo 17 milionů lidí a přes noc vrátilo Polunina do povědomí jako hvězdu globálního formátu.

Film uvádíme do našeho kina ve spolupráci s MILOSH Ltd.

3. 11. 2017 20:00 Sněhulák
ZEMĚ / ROK: USA / GBR / SWE; 2017

REŽIE: Tomas Alfredson

HRAJÍ: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J. K. Simmons, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer

MLÁDEŽI DO 15 LET NEPŘÍSTUPNÝ

Po tomhle filmu už nikdy nepostavíte sněhuláka s radostí. Nejúspěšnější autor současné krimi Jo Nesbo, nejsvéráznější románový detektiv Harry Hole a jeden z nejcharismatičtějších herců své generace Michael Fassbender se spojili vadaptaci slavného detektivního thrilleru, jenž spolu s dalšími deseti „Holeovkami“ kraluje žebříčkům nejčtenějších knih současnosti.

Harry Hole (Michael Fassbender) je enfant terrible týmu, vyšetřujícího zločiny vnorské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel (Charlotte Gainsbourg), s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt (Rebecca Ferguson), nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil.

Navzdory tomu, že Sněhulák vzniká ve studiu Universal, představitel hlavního hrdiny Michael Fassbender tvrdí, že atmosféra typická pro severské krimipříběhy zůstala zachována. „Skandinávie je z filmu cítit na každém kroku a strach, který jste cítili při čtení, budete pociťovat i v kinech,“ říká herec.

5. 11. 2017 15:45 Aida

Cyklus: Opery v kině 2017/2018

Autor: Giuseppe Verdi
Dirigent: Zubin Mehta
Režie: Peter Stein
Účinkují: Král: Carlo Colombara; Amneris: Anita Rachvelishvili; Aida: Kristin Lewis

Délka: Opera o čtyřech dějstvích; čas: 2 hod. 30 min.

Během uplynulého desetiletí mohli diváci shlédnout dvě tradiční zpracování Aidy režiséra Franca

Zefirelliho. Nyní se nového zpracování této úžasné Verdiho opery ujali dva velkolepí umělci – dirigent Zubin Mehta a režisér Peter Stein. Tento uznávaný německý režisér (a naturalizovaný Ital) slíbil publiku „eine ganz intime Aida“, „velice intimní Aidu“. Nemalou zásluhu na tomto uvedení má
i renomovaný dirigent Zubin Mehta, pod jehož taktovkou se pódium milánského divadla La Scala opět rozezní právě Verdiho nejčistší lyrickou operou.

6. 11. 2017 19:15 Milada
17. 11. 2017 18:00
ZEMĚ / ROK: CZ / 2017

REŽIE: David Mrnka
HRAJÍ: A. Zurer, R. Gant, V. Kerekes, V. Javorský, I. Orozovič, A. Geislerová, J. Vyorálek, K. Dobrý ad.

DOBA TRVÁNÍ: 130 min

Na plátna kin se vůbec poprvé dostává dramatický osud Milady Horákové, který ve své době otřásl světem. Scénář Davida Mrnky není založen na popisu tehdejší politické situace v Československu, ale na základě skutečných událostí a bez zbytečného patosu vypráví osobní příběh hlavní protagonistky. Zaznamenává Miladiny ambice i pochybnosti, rozpolcenost mezi povinnostmi k vlasti a rodině, odhodlání žít v souladu se svým přesvědčením. David Mrnka film Milada připravoval deset let, spolupracoval nejen s historiky, ale i s jedinou dcerou Horákových Janou Kánskou, která se na natáčení přiletěla podívat z Washingtonu, kde žije. Jana Kánská tvůrcům zpřístupnila dosud nezveřejněné podklady a materiály, např. osobní dopisy, rodinné fotografie, paměti svého otce.

10. 11. 2017 18:00 Po strništi bos
ZEMĚ / ROK: CZ, 2017

REŽIE: Jan Svěrák

HRAJÍ: O. Vetchý, T. Voříšková, L. Gréc, J. Tříska, V. Pavlíková, O. Kaiser, Z. Stivínová

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Rozměry válečného konfliktu, který rodině obrátil život naruby, vnímá chlapec milosrdnou dětskou optikou, jež nabízí hlavně prostor pro tajuplná dobrodružství. Eda tak nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

11. 11. 2017 14:30 Lajka
ZEMĚ / ROK: CZ / 2017

REŽIE: Aurel Klimt

DOBA TRVÁNÍ: 85 min

Lajka žije spolu se svými štěňátky nelehký život na periférii ruského velkoměsta. Jednoho dne je Lajka při své pochůzce odchycena a předána do vědeckého ústavu, kde ji z pouličního oříška rychle a drasticky přeškolí na průkopnici kosmonautiky. Záhy po startu Lajku do vesmíru následuje množství dalších zvířat překotně vypouštěných z Hustonu a Bajkonuru. Zvířata bloudí vesmírem až nakonec za pomoci černé díry šťastně obydlí vzdálenou planetu. Po nedlouhé době jejich harmonického nikým nerušeného soužití s místními živočichy k nim však doputuje i první člověk a harmonický i ten holý život zvířat je rázem ohrožen.

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41
a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný!
Děkujeme za pochopení.

13. 11. 2017 19:15 Hora mezi námi
ZEMĚ / ROK: USA / 2017

REŽIE: Hany Abu-Asad
HRAJÍ: Kate Winslet, Idris Elba, Dermot Mulroney, Beau Bridges

DOBA TRVÁNÍ: 109 min

Alex (Kate Winslet) je fotoreportérka, která spěchá na vlastní svatbu. Má ji už za dva dny. Na letišti ji však zaskočí nečekané potíže, pravidelné lety jsou kvůli blížící se bouři zastaveny. Na letišti se setká
s Benem (Idris Elba), lékařem spěchajícím na důležitou operaci. A tak tito dva náhodní spolucestující považují za velké štěstí, když najdou pilota malého letadla, který je ochoten s nimi odletět. Ale jejich radost vyprchá v okamžiku, kdy pilot za letu dostane mrtvici a letadlo se zřítí na zem. Tím se tito dva spolucestující, kteří se poprvé setkali až na letišti, ocitnou uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu. Vysílačka je napadrť, pilot po smrti a kolem nich jen sníh, hory, skály a neobydlená divočina. Let nebyl ohlášený, nikdo tedy ztracené letadlo nehledá.

Odvážnější Alex si uvědomí, že k nim žádná pomoc nepřijde, přesvědčí váhajícího Bena a vydávají se na nebezpečnou cestu. V extrémních podmínkách nemají jinou šanci na přežití, než že si i přes svou rozdílnost vytvoří silné pouto a naleznou společnou sílu, o níž do této chvíle neměli ani tušení. Začnou k sobě hledat cestu, přehodnocují vlastní minulost a v extrémních podmínkách bojují o holý život. Podlehnou zraněním těla a duše, nebo ve zdánlivě beznadějné situaci znovu uvěří v důvěru
a lásku? A pokud přežijí, dokáží se vrátit do svých životů? Strhující příběh o lásce a vůli přežít se natáčel uprostřed zimy v kanadských horách v nadmořské výšce přes 3 000 metrů, teplota klesala až na 38 stupňů pod nulou.

15. 11. 2017 19:15 Wind River
ZEMĚ / ROK: USA / 2017

REŽIE: Taylor Sheridan
HRAJÍ: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene, Jon Bernthal, Julia Jones ad.

DOBA TRVÁNÍ: 107 min

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti… Po úspěších na poli scenáristickém (Sicario: Nájemný vrah a Za každou cenu) Taylor Sheridan neméně suverénně debutuje i jako režisér. V atmosférickém, mysteriózním thrilleru umně využívá nehostinné, sněhem pokryté wyomingské krajiny, v níž není lehké prosazovat zákon, v druhém plánu zároveň upozorňuje na neuspokojivé postavení původních amerických obyvatel. Jeremy Renner v roli málomluvného, osobní tragédií poznamenaného stopaře Coryho podává jeden z nejkomplexnějších hereckých výkonů poslední doby.

Na festivalu v Cannes, kde se odehrála evropská premiéra, snímek získal cenu za režii v sekci Un Certain Regard. Na karlovarském festivalu, i přesto, že byl uveden až vjeho závěru, získal Diváckou cenu Práva.

16. 11. 2017 16:45 Zahradnictví: Dezertér
ZEMĚ / ROK: ČR, 2017
REŽIE: Jan Hřebejk
HRAJÍ: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Aňa Geislerová, Martin Finger

DOBA TRVÁNÍ: 110 min
SCÉNÁŘ: Petr Jarchovský

Druhá kapitola rodinné kroniky Zahradnictví se odehrává na pozadí převratných událostí v letech 1947-1953. Hlavní postavou je majitel noblesního kadeřnického salonu Valentino v centru Prahy Otto Bock (Jiří Macháček) a jeho rodina, kterou zde zaměstnává. Podnik je smyslem a naplněním jeho života, po všech válečných útrapách se sem vrací jako uznávaný šéf se svou manželkou Elou (Gabriela Míčová) a jejími sestrami Bedřiškou (Klára Melíšková) a Vilmou (Aňa Geislerová). Sestry společně přežily válku a německou okupaci a staraly se o malé děti svých manželů, kteří byli zatčeni za protinacistický odboj. Teď všichni s ohromným úsilím realizují svůj sen, jenže přichází zlom po únorovém komunistickém puči. Ottova firma je vyvlastněna státem a jemu se podruhé v životě rozpadá svět. Tentokrát jsou však důsledky otřesu pro něj i pro jeho rodinu fatální…

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

16. 11. 2017 19:15 matka!
ZEMĚ / ROK: USA / 2017

REŽIE: Darren Aronofsky
HRAJÍ: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer, Ed Harris, Domhnall Gleeson
DOBA TRVÁNÍ: 115 min

MLÁDEŽI DO 15 LET NEPŘÍSTUPNÝ

Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. Jeden z nejoriginálnějších filmařů současnosti, Darren Aronofsky (Černá labuť, Rekviem za sen) natočil nezařaditelný, výsostně originální thriller, který své diváky překvapí, ať budou jakkoliv připraveni. Na matku! se podle režiséra připravit nelze.

„Tenhle film se dá jen těžko zařadit do nějaké žánrové škatulky. Inspiraci jsem čerpal z novinových titulků, které nás dennodenně děsí, ovlivnilo mě i ustavičné pípání upozornění na chytrých telefonech nebo dlouhý výpadek elektřiny během hurikánu Sandy. Něco se mi psalo od srdce, na něco jsem využil jiné orgány. Kdyby to byl kuchařský recept, nikdy bych ho nedokázal přesně zrekonstruovat. Vím ale, že se mi podařilo namíchat panáka, kterého musíte vypít na ex,“ říká Aronofsky.

19. 11. 2017 18:00 Zahradnictví: Nápadník
23. 11. 2017 19:15

ZEMĚ / ROK: CZ / 2017
REŽIE: Jan Hřebejk
SCÉNÁŘ: Petr Jarchovský
HRAJÍ: Jiří Macháček, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Aňa Geislerová, Martin Finger ad.

Třetí film Zahradnictví s názvem Nápadník se odehrává na samém konci let padesátých. Je příběhem lásky, tentokrát lásky milenecké. Vypráví o bitvě mezi rodiči a jejich dětmi, poznamenanými válkou a komunistickým převratem.
Nápadník s tragikomickým nadhledem obkresluje ostrou zlomovou linii mezi předválečnou a poválečnou generací. Generační střet vychází z odlišných životních zkušeností rodičů a jejich dětí. Každá generace má svoji představu o tom, jak k takovému štěstí dojít a jisté je, že k němu musí najít cestu sama.

20. 11. 2017 19:00 Ovčáček miláček

ZEMĚ / ROK: Městské divadlo Zlín / 2017
SCÉNÁŘ A REŽIE: Petr Michálek
HRAJÍ: Marek Příkazký, Zdeněk Julina, Vojtěch Johaník, Jakub Malovaný, Matěj Štrunc ad.

DOBA TRVÁNÍ: 85 min

Přímý přenos.

Druhý díl nekorektního kabaretu Městského divadla Zlín se v přímém přenosu vrací do kin. Se svou politickou satirou Zlíňáci tentokrát citelně přitvrzují. Děj umístil autor a režisér Petr Michálek do blízké budoucnosti, a sice do období vrcholící prezidentské kampaně v ČR zkraje roku 2018. Na jevišti to znovu hýří těmi nejabsurdnějšími a zároveň zcela autentickými výroky představitelů naší politické scény. Marek Příkazký opět září v roli hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, skvělě ho pak doplňuje Zdeněk Julina jakožto Andrej Babiš.

Umí Miloš Zeman opravdu běžkovat? Chutnají Bohuslavu Sobotkovi šulánky? Dívá se Jiří Ovčáček na Pána prstenů? Ukáže už Andrej konečně svého pindíka? A co na to Michaela Jílková?

22. 11. 2017 19:15 Vražda vOrient expresu
ZEMĚ / ROK: USA / 2017

REŽIE: Kenneth Branagh
HRAJÍ: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer

Agatha Christie je jednou z nejslavnějších a nejprodávanějších spisovatelek všech dob a příběh třinácti cestujících podezřelých z vraždy a zároveň uvízlých v luxusní vlakové soupravě Orient expresu patří mezi její nejznámější detektivky. Jejího nového zpracování se ujal režijně i herecky oceňovaný režisér Kenneth Branagh, který se zároveň ujal role nejvýznamnější – detektiva Hercule Poirota. V dalších rolích se ujali například Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Josh Gad.

24. 11. 2017 18:00 Marketa Lazarová
Cyklus: I filmy mají narozeniny
ZEMĚ / ROK: ČSSR / 1967

REŽIE: František Vláčil
HRAJÍ: Josef Kemr, Magda Vašáryová, Pavel Landovský, Naďa Hejná, Jaroslav Moučka ad.

DOBA TRVÁNÍ: 190 min

Projekce k výročí 50 let od premiéry filmu.

Šedesátáléta 20. století přinesla – díky výraznému uvolnění osobních i občanských svobod - zlaté období české kinematografie, kdy spontánně vznikla série neopakovatelných filmů, jež měly dohnat handicap a zpoždění za období od února 1948. Pouze v tomto relativně svobodomyslném období se filmoví tvůrci nemuseli krom diktátu aktuálního režimu řídit ani vkusem diváka. Závěrečnou korunovaci této doby pak učinil F. Vláčil se svou filmovou básníMarkéta Lazarová, jež není pouze nejlepším českým filmem všech dob, ale i jedním z nejlepších filmů vůbec. Ranně středověký příběh Markety i boje dvou zemanských rodů a Kozlíkova bitva s královským vojskem (inspirovaný stejnojmennou předlohou V. Vančury zroku 1931) představují především sestup kzákladům lidské existence a k extatičnosti pudového života, nerespektujícího žádný řád. Film se skládá ze dvou částí: "Straba" a "Beránek boží" a byl natočen v letech 1965 - 1967.

26. 11. 2017 15:45 Korzár
Cyklus: Bolšoj balet

Hudba: Adolphe Adam
Choreografie: Alexei Ratmansky
Délka představení: 3 h 35 minut

Romanticky´ dobrodružný´ příběh z exotického prostředí o lásce otrokyně Medory a piráta Konráda, ktery´ ji unese ze zajetí a zachrání na své lodi. Balet na motivy básně Lorda Gordona Byrona plny´ krásných tanečních variací, slavného pas de deux Korzára a Medory, ale i působivých bojových scén s piráty. 120 tanečníků na scéně. Balet uvidíme v klasickém nastudování, které je velkou scénickou a kosty´mní podívanou. Rekonstrukce původního Petipova baletu v podání tvůrčího tandemu Alexeje Ratmanského, fenomenálního choreografického génia a Jurije Burlaky, specialisty na historické taneční rekonstrukce.

Chcete si vychutnat skvělá baletní představení a ještě ušetřit na vstupném? Pak využijte jedinečné příležitosti a do 24. listopadu 2017 si pořiďte abonmá na cyklus projekcí baletů zVelkého divadla vMoskvě v Kině Beseda! Vstupenku na 7 projekcí a stálé místo v sále získáte za 1 400 korun pouze na pokladně v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky.

27. 11. 2017 19:15 Zabití posvátného jelena
ZEMĚ / ROK: VB, IRL, USA / 2017

REŽIE: Jorgos Lanthimos
HRAJÍ: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Alicia Silverstone
DOBA TRVÁNÍ: 109 min

Steven Murphy je úspěšný kardiochirurg, který žije v luxusní vile s krásnou ženou a dvěma dětmi zdánlivě pokojný život. Proč ale po práci vyhledává společnost podivínského teenagera Martina, kterému se snaží udělovat otcovské rady do života? A proč se Martin stále více vtírá do Stevenovy nenápadně podivínské rodiny? Odkud se berou nevysvětlitelné tragické události, které promění život Murphyových v naprosté peklo? Klíčová osobnost řecké divné vlny Jorgos Lanthimos se svou dvorní scenáristkou Efthymis Filippou vytvořili moderní parafrázi antického dramatu o neodčinitelné vině
a krutém trestu, vyšinutou meditaci o vztahu mezi symbolickým a reálným. Precizní herectví, mistrovská kamerová práce Thimiose Bakatakise, trierovsky hutná atmosféra, tíživě pomalé tempo, prolamování tabu a lehké náznaky černého humoru charakterizují tenhle „klinický horor“, v němž platí: oko za oko, srdce za srdce.

29. 11. 2017 19:15 Suburbicon: Temné předměstí
ZEMĚ / ROK: VB, USA / 2017

REŽIE: George Clooney
HRAJÍ: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Glenn Fleshler, Megan Ferguson a další
DOBA TRVÁNÍ: 104 min

V 50. letech je život v prosluněném středo-americkém městečku Suburbicon bezstarostný a idylický. Malebné domky s upravenými trávníky jsou dokonalým místem pro šťastné rodiny. A taková je
i rodina Gardnera Lodge. Tedy alespoň navenek.

Jedné noci vše změní vloupání do jejich domu. Gardnerova manželka Rose je zavražděna. Policie velmi rychle zatkne podezřelého. Ale když dojde na stanici k identifikaci, Gardner pachatele neoznačí. A možná pro to má dobrý důvod. Podezřelým z brutálního činu je totiž lichvář, který má na starost klienty, kteří své dluhy mafii neplatí včas. Gardnerovo rozhodnutí spustí řetězec podezírání, vydírání, násilí a pomsty.

30. 11. 2017 17:00 Bába zledu

CZ/ 2016, 106 minut

REŽIE: Bohdan Sláma

HRAJÍ: Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Daniel Vízek, Václav Neužil, Tatiana Vilhelmová

Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek Daniel, Václav Neužil), snach (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

30. 11. 2017 19:15 Raffaelo: Lord umění
Cyklus: Italské umění na plátně Kina Beseda

Intenzivní portrét jednoho z nejlepších renesančních umělců, který měl vliv na rozvoj celého světa umění a dodnes fascinuje nejednoho historika. Raffaello je dodnes považován za zázračné dítě, za kterého měli i jeho současníci a následovníci. Raffaello patří k takzvané tradiční triádě renesančních mistrů, vedle Leonarda da Vinci a Michelangela je jednou z nejvýznamnějších osobností této éry. Přesto nemnoho lidí jeho příběh doopravdy zná.

Dokument nazvaný Raffaello: Lord umění využívá nejmodernějších technologií, aby na velkém plátně ukázal záběry v nejlepší kvalitě. Oslovení kritici a historici umění odborně, ale přitom poutavě osvětlují život a neuvěřitelně nádherné dílo slavného umělce.

Dokument z dílny tvůrců překrásných dokumentů jako Vatikánská muzea, Florencie a Galerie Uffizi nebo Svatý Petr a papežské baziliky Říma vás znovu dokáže pohltit a nadchnout.

Chcete si vychutnat unikátní atmosféru výstav a prohlídek a ještě ušetřit na vstupném? Pak využijte jedinečné příležitosti a do 16. října 2017 si pořiďte abonmá na cyklus projekcí Italského umění na plátně Kině Beseda! Vstupenku na 4 projekce a stálé místo v sále získáte za 800 korun pouze na pokladně v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 31.10.2017 17:02



0 +
 

 

ČEZ - Čistá energie zítřka