Roztroušená skleróza přichází nenápadně, vyplatí se o ní vědět co nejvíce

U většiny nemocných začíná nemoc atakovitě. Nenadále se objevují neurologické potíže, které mohou i zcela spontánně zmizet. O to je tato nemoc zákeřnější. Nejpočetnější skupinou nemocných jsou lidé ve věku 20-40 let, ale bohužel nemoc postihuje i velmi malé děti.

Cílená propagace v Plzni

Roztroušená skleróza postihuje bílou hmotu centrálního nervového systému a postupně ji ničí. Příčiny vzniku onemocnění se dosud nepodařilo odhalit, ale více se ví o procesech, které se na rozvoji choroby podílejí. 

Nemoc, která probíhá u každého odlišně

Roztroušenou sklerózu nelze laicky jednoznačně určit. Exitují ale příznaky, které na ni mohou ukazovat. Pacienti prodělávají různé neurologické potíže, tzv. ataky, které trvají alespoň 24 hodin. Období záchvatů a zdánlivého klidu se střídají. Po opakujících se atakách se stav postiženého postupně zhoršuje. 

Mezi časté potíže spojené s nástupem roztroušené sklerózy patří velká únava a dále např. slabost horních i dolních končetin, pocit neobratnosti, pálení, mravenčení, změna citlivosti, zamlžené či dvojité vidění, bolest oka při jeho pohybu, závratě, zakopávání, bolesti v obličeji, změny močení nebo problémy se stolicí, porucha soustředění, zhoršení výslovnosti a řada dalších. Vyplatí se proto nepodceňovat žádné změny, které na sobě či svých blízkých pozorujete. Nečekejte a ihned se vydejte k lékaři.

Nejdůležitější je rychlé zahájení léčby

V České republice je asi 18 000 lidí postižených roztroušenou sklerózou a každý rok přibývá tisícovka dalších. Asi polovině pacientů je potřeba po 15 letech trvání nemoci poskytovat oporu při chůzi. Pokud se ale zahájí léčba včas, dokáží lékaři tento interval prodloužit o dalších 7-14 let a zachránit pacientovi dvě až tři desítky let aktivního života.

Buďte v pohodě a vyhýbejte se zakouřeným místnostem

Podle odborníků představuje stres jeden ze spouštěčů roztroušené sklerózy a negativně ovlivňuje i průběh nemoci. Roli hraje i pasivní kouření, v kuřáckých rodinách je výskyt nemocných dvakrát vyšší.

V Plzni pomáhá nemocným ROSKA

Unie Roska podporuje pacienty s roztroušenou sklerózou a pomáhá pro ně vytvářet potřebné podmínky pro důstojný a plnohodnotný život. Kompletní nabídku služeb plzeňské organizace unie naleznete na http://roskaplzen.webmium.com

CHAT O ROZTROUŠENÉ SKLERÓZE

V pondělí 15. května 2017 proběhne v redakci REGIONPLZEN.CZ chat o roztroušené skleróze se zástupcem Unie Roska. Jakékoli otázky týkající se této nebezpečné nemoci můžete pokládat na http://www.regionplzen.cz/chat/, kde najdete i podrobnější informace o roztroušené skleróze.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka