Zastupitelé schválili strategii ITI plzeňské metropolitní oblasti

Zastupitelé města Plzně schválili Strategii ITI plzeňské metropolitní oblasti, tedy možnost čerpání evropských finančních prostředků pro Plzeň a dalších 116 okolních obcí z okresů Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever a Rokycany. Oblast s celkem 309 tisíci obyvateli by si tak mohla až do roku 2023 sáhnout na přibližně 4,6 miliardy korun z evropských dotací, přičemž z vlastních zdrojů musí zajistit spolufinancování ve výši zhruba 800 milionů korun. Strategie řeší klíčové problémy oblasti a stanoví

Jarní servisní akce AUTO CB

„Schválení daného usnesení Zastupitelstvemměsta Plzně nám říká, že plzeňská metropolitní oblast může čerpat alokovanéfinanční prostředky. Vzhledem k tradičním výrobním a technickým oborům avelkému množství v nich působících podniků, fungování dvou univerzit, mnohavědecko-výzkumných organizací včetně vybudovaného centra excelence a řaděsubjektů s vazbou na technická odvětví, je hlavním potenciálem území plzeňskémetropolitní oblasti rozvoj technických oborů,“ přiblížil primátor MartinZrzavecký.

 

Snahou bude vytvořit z plzeňskémetropolitní oblasti silný konkurenceschopný region, udělat z něj Evropskécentrum techniky. Tomu má pomoci právě podporatechnického vzdělávání, strategie se zaměřuje na oblast aplikovaného výzkumu,technické obory a obory s vysokou přidanou hodnotou. Oblast by se dáletaké měla profilovat jako region bez rizik a bariér, čemuž mají pomoci opatřenív oblasti vzdělávání a zaměstnávání, sociální a zdravotní služby a takétechnická infrastruktura a životní prostředí. Důležitou prioritou je takémobilita, snahou tak bude zlepšit dostupnost vzdělávání, zaměstnávání,sociálních a zdravotních služeb a podpořit dostupnost metropolitní oblasti z ČRi ze zahraničí. Ve strategii jsou uvedeny operační programy, na něž je možné siv rámci využití nástroje ITI „sáhnout“.

 

Co se týká konkrétníchprojektů, na které by plzeňská metropolitní oblast chtěla peníze získat, ty vestrategii uvedeny nejsou. Vytvořen byl jako samostatný dokument seznampotenciálních projektů, na které chce oblast žádat prostředky. „Jako samostatnýdokument je to proto, že ten seznam není dogmatem, projekty se mohou měnit,“vysvětlil Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů městaPlzně, který na strategii pracoval přes dva roky. Vzájemná synergierealizovaných projektů musí mít metropolitní dosah, podílet se na nich budou různésubjekty, nejen město Plzeň, ale i Plzeňský kraj, Západočeská univerzita adalší. Na seznamu potenciálních projektů, mezi nimiž nebudou jen investičníakce, ale i takzvané měkké projekty, jsou například vybudování tramvajové tratina Borská pole, modernizace vybraných úseků tramvajové trati na lince číslo 4,vybudování přestupního terminálu Šumavská, vzdělávací projekty ve školách či v centruTechmania a další.

 

Schválení strategieZastupitelstvem města Plzně je povinnou podmínkou k předložení strategieke schválení do výzvy Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Pokud všepůjde dobře, mohla by si plzeňská metropolitní oblast „sáhnout“ na první penízena podzim 2016, přičemž v roce 2018 musí mít splněno, tedy vyčerpáno,téměř 30 procent připravených peněz. Po schválení strategie Zastupitelstvemměsta Plzně bude zahájena informační kampaň ohledně nástroje ITI na celém územímetropolitní oblasti.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka