Unikátní plzeňské historické podzemí je opět přístupné

Únorové dny s nevyzpytatelným počasím zatím k procházkám přírodou moc nelákají, tak co se radši projít pod zemí? Plzeňské historické podzemí je po lednové technické odstávce od února opět otevřené každý den od 10 do 18 hodin.

Cílená propagace v Plzni

Procházka tajemným labyrintem chodeb začíná… v lednici. Opravdu! A během hodinové prohlídky čekají ještě další překvapení, skrytá zákoutí, autentické nálezy a neobyčejná místa. Poutavou a zábavnou formou se dozvíte mnohé o vzniku a využití podzemí a také o životě ve středověku.

Plzeňské historické podzemí, s délkou 13 km jeden z největších komplexů podzemních prostor u nás, je přístupné z původního právovárečného domu z 15. století, ve kterém dnes sídlí Pivovarské muzeum. Takzvaná lednice sloužila k uložení ledu, byla položena ve vyšším patře sklepů, odkud voda z tajícího ledu stékala do nižších prostor spilek a ležáckých sklepů a ochlazovala je. Podzemní prostory totiž sloužily k výrobě piva, skladování potravin, ale také jako obranný systém během dob nepokojů. Byly hloubeny postupně od konce 13. až do 18. století, někde vznikly až tři patra vzájemně propojených sklepů. Součástí prohlídkového okruhu je 20 studní a jímek, které byly důležitým zdrojem vody, či vodárenská věž z 16. století – vzácná technická památka a nejlépe zachovaný objekt svého druhu v Čechách.

 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka