V Depu můžete pěstovat zeleninu i zahradnické znalosti

Rádi byste sklízeli vlastní úrodu, ale chybí vám ve městě prostor pro pěstování nebo nevíte jak na to?

Jarní servisní akce AUTO CB

Komunitní zahrada PěstírnaDEPO, provozovaná spolkem Pěstuj prostor, nabízí pronájem záhonků i tematické vzdělávací workshopy.

Jeden z koutů nádvoří bývalého trolejbusového depa již pět let ozeleňuje komunitní zahrada. Pěstební nádoby jsou poněkud netradiční – obří betonové květináče s keramickou mozaikou od Františka Pavlase, které se  v minulosti nacházely na hlavním náměstí či u výstaviště.

„Několik záhonů je k ještě dispozici pro nové zájemce. Jeden metr čtvereční pěstební plochy si mohou  pronajmout za 700 Kč, dvojnásobek za 1 100 Kč. Cena zahrnuje vše potřebné k zahradničení, kromě semínek a sazenic, jejichž výběr je na každém zahradníkovi. Časově vytížené pěstitele jistě potěší možnost střídat se v zalévání s ostatními a nemuset do Depa docházet každý den, aby o jejich rostliny bylo dobře postaráno. Senioři zase ocení, že se k vyvýšeným záhonům nemusejí ohýbat,“ říká Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor. „Sklizeň obohatí také mnoho druhů bylinek ze společného záhonu. Prostory zahrady mohou zahradníci využít i k posezení s přáteli či grilování,“ dodává.

Na úspěšnou loňskou sezónu naváže také Zahradnický klub – pravidelná setkání s odbornicí na přírodní zahradničení Alenou Lehmannovou. Od poloviny března se jednou měsíčně podělí o své zkušenosti s řadou zajímavých témat. Vstupné je 100 Kč, pro členy zahrady 80 Kč. 

Program Zahradnického klubu:

26. března / 17.30: Připravte se na sezónu – Rady pro parádní sezónu a trocha inspirace na recyklované nádoby k tomu. Buďte připravení hned na startu. Trocha plánování se určitě vyplatí.

23. dubna / 17.30: Čtverečková zahrádka – Zapomeňte na pěstování v řádcích, teď frčí čtverce. Budete překvapení, jak pestrou úrodu z nich sklidíte.

21. května / 17.30: Bylinky v kuchyni a na zahradě – Bylinky jsou sexy, vydrží skoro všechno a v kuchyni umí zázraky. Naučte se je s námi pěstovat a zpracovávat.

25. června / 17.30: Hmyzí krmítka a domky – Chcete mít na balkoně a zahradě opravdu živo? Otevřete si hmyzí hotel! Poradíme vám, jak na to.

17. září / 17.30: Zpracování úrody – Schovejte si léto do sklenic, ať vám voní a chutná i v zimě. Máme pro vás tipy, jak sušit, nakládat a zavařovat.

15 října / 17.30: Kompostování a péče o půdu – Když je půda zdravá a v kondici, pěstování jde samo. Naučte se o ni pečovat a míchat pro ni dokonalý výživný koktejl. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 09.03.2019 10:41



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka