Ve Starém Plzenci zahájili stavbu nové sportovní haly a přístavby školy

Slavnostním poklepáním základního kamene byla 5. října 2023 ve Starém Plzenci zahájena přístavba základní školy a stavba nové sportovní haly. Investiční akce v hodnotě 200 milionů korun výrazně posune kvalitu vzdělávání všech 530 žáků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nedostatečné prostory pro sport a výuku dětí trápí Starý Plzenec již řadu let.

„Nový objekt zásadně posune stoletou historii budovy naší základní školy, která konečně dostane rozměr vzdělávací instituce 21. století," říká starosta Jan Eret.

O stavbu nové sportovní haly město usilovalo již desítky let. Potřebám vzdělávání kapacitně nevyhovuje ani škola postavená v roce 1913, kdy byl počet obyvatel Starého Plzence oproti dnešku poloviční. „I z demografické studie vyplývá, že do budoucna se bude počet žáků ještě zvyšovat. Už nyní dětem slouží odloučené pracoviště na Malé Straně s pěti třídami, navíc děti
i učitelé musejí přecházet velmi frekventovanou silnici. V nynější škole chybějí odborné učebny, zázemí pro učitele, místo pro školní družinu. Problémem jsou i nedostatečné prostory pro stravování a velmi nevyhovující je i tělocvična," popisuje Jan Eret.
V přístavbě vznikne sedm kmenových a jedna odborná učebna, kabinety a sociální zařízení. V přízemí bude nová kuchyně s jídelnou pro 100 strávníků, kterou bude díky samostatnému vstupu možné využívat i k jiným než ke školním akcím. V prvním podlaží přístavba naváže na nynější školní budovu, odkud se učitelé a děti dostanou z chodby prosklenou příčkou do jídelny, do sportovní haly či po schodech nebo výtahem do "věže" s učebnami. Novostavba sportovní haly s tribunou pro 150 diváků nahradí současnou tělocvičnu. Přístupná bude ze školní budovy i zvenku. Kromě výuky tělesné výchovy bude sloužit i pro veřejnost k tréninkům, turnajům a různým kurzům.

Na podobu přístavby školy a nové sportovní haly vyhlásilo město už začátkem roku 2017 architektonickou soutěž, do které se přihlásilo 30 návrhů. Odborná porota poté ve čtyřkolovém rozhodování vybrala jako vítězný návrh ing. arch. Petra Sovy. Původní návrh bylo ale třeba letos částečně upravit. „Počítalo se v něm například s vytápěním plynem, v současnosti to však musí být tepelná čerpadla a v návaznosti na upravený projekt bude muset vzniknout i samostatná trafostanice," vysvětluje starosta Jan Eret.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka