Z tréninkových center basketu a volejbalu budou akademie

V Plzni úspěšně funguje podpora talentované mládeže, výborné výsledky mají takzvaná Plzeňská tréninková centra mládeže a také plzeňské mládežnické sportovní akademie, což je ještě vyšší forma sportovních subjektů.

Cílená propagace v Plzni

Město Plzeň díky nim dlouhodobě podporuje ty nejvýznamnější sporty, a v podpoře chce pokračovat i nadále. Co se týká důležitosti center i akademií, hovoří za ně nejen množství členů, ale i jejich významné úspěchy. 

„Tréninkových center mládeže fungovalo vloni na území města celkem devět, přičemž sdružovala více než 6 tisíc členů, z toho téměř 4,5 tisíce dětí a mladých lidí. Centra máme pro badminton, basketbal, futsal, lukostřelbu, lyžování, plavání, volejbal, pozemní hokej a florbal, přičemž z centra basketbalu a volejbalu se nám letos stanou sportovní akademie,“ přiblížil radní pro oblast sportu Tomáš Morávek. 

Centra a akademie se liší nastavením podmínek, které musí splňovat, i výší podpory ze strany města. „Na Plzeňská tréninková centra mládeže přispíváme ročně každému částkou od 300 tisíc do 500 tisíc korun, co se týká akademií, ty z rozpočtu města získávají roční podporu ve výši minimálně jeden milion korun pro každou akademii,“ doplnil Tomáš Morávek. Nové akademie zaměřené na volejbal a basketbal budou pro rok 2024 podpořeny částkou 800 tisíc korun. Dostanou se na seznam vedleplzeňských akademií pro fotbal, hokej, tenis, triatlon, házenou,atletiku, golf a cyklistiku.

Město Plzeň poskytne dotace regionálním sportovním akademiím, které se v Plzni věnují sportujícím dětem a mládeži. Z magistrátního odboru sportu jim na jejich provoz v roce 2024 rozdělí celkem 17,6 milionu korun. Poskytnutí individuální neinvestiční dotace schválili na svém zasedání zastupitelé.

„Provoz regionálních sportovních akademií na základě platné Koncepce sportu podporujeme dlouhodobě. Všechny subjekty podaly řádně žádost o finanční podporu, ty poté posoudila Komise pro sport a mládež Rady města Plzně, která doporučila udělení dotace všem žadatelům v navrhovaných částkách,“ uvedl Tomáš Morávek, radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Nadační fond regionální fotbalové Akademie Plzeňského kraje, jenž město podporuje od roku 2015, obdrží 3,5 milionu korun. Nadačnímu fondu Regionální plzeňské hokejové akademie poskytne Plzeň 3 miliony, Nadačnímu fondu Regionální plzeňské tenisové akademie pak 1,5 milionu. S oběma město spolupracuje od roku 2017. V roce 2019 vznikla triatlonová akademie pod subjektem Triatlon Plzeň, z.s., která získá 1 milion korun a házenkářská akademie pod subjektem Nadační fond na podporu Plzeňské házené. „Tato akademie je od roku 2022 rozdělena na dívčí a chlapeckou složku. Dívčí funguje pod klubem DHC Plzeňz.s., tu podpoříme osmi sty tisíci korunami a chlapeckou složku přiklubu TALENT PLZEŇ z.s. částkou 1,2 milionu korun,“ upřesnil radní Morávek.

Do podporovaných akademií město v roce 2020 zařadilo atletickou akademii v rámci Atletického klubu Škoda Plzeň z. s., kterou podpoří  2 miliony korun. O rok později bylo podepsáno memorandum s golfovou akademií pod subjektem RGA Greensgate z.s., ta získá milion korun. V roce 2023 byla přidána akademie cyklistiky pod subjektem Cyklistika Plzeňského kraje z. s., ta obdrží rovněž milion korun.

„Od roku 2024 nově podporujeme Nadační fond Volejbal Plzeň a Nadační fond Basketbal Plzeň, oběma klubům udělíme 800 tisíc,“ doplnil Tomáš Morávek. HOCKEY CLUB PILSEN WOLVES, z. s. od města obdrží milion korun.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka