Začal advent, strom v Plzni už září

O první adventní neděli 27. listopadu 2022 rozsvítil primátor města Plzně Roman Zarzycký spolu s biskupem plzeňským Tomášem Holubem a několika dětmi vánoční strom na náměstí Republiky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letos je jím přibližně 14 metrů vysoká jedle ojíněná z Třemošné, kterou městu darovali manželé Kolečkovi. I ti byli se svou rodinou přítomni slavnostnímu okamžiku, který si nenechaly ujít tisíce Plzeňanů. Město Plzeň připravilo pro tento tradiční okamžik kulturní program v podobě několika pěveckých vystoupení.

„Přeji si, aby náš vánoční strom vykouzlil úsměv na tváři každého, kdo ho spatří. Vánoce mají být především svátky klidu, pohody, lásky a přátelství. Věřím, že naše krásná vánoční Plzeň napomůže tomu, abychom těmto tradicím i letos dostáli. Rád bych všem popřál krásný advent, šťastné a veselé Vánoce, pevné zdraví a mnoho lásky nejen od těch nejbližších,“ říká primátor Roman Zarzycký.

Kulturní program začal na náměstí Republiky v 16 hodin. Tisíce lidí zaplnily prostor mezi stánky adventních trhů, zazpívaly jim děti z pěveckého sboru 16. ZŠ a MŠ Plzeň, ze sboru Javořičky a Plzeňského dětského sboru. Vystoupili členové muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla a po rozsvícení stromu pak se svým vánočním programem i zpěvačka Kamila Nývltová.

Letošní vánoční strom darovali městu manželé Kolečkovi z Třemošné. Jedle je ozdobená podobně jako loni, kdy Plzeň na základě výsledků ankety mezi obyvateli města obnovila zdobení stromu i ulic. Vánoční strom nasvěcují 3,5 kilometru dlouhé blikající řetězy, tenké tyčky vyvolávající dojem padajícího sněhu a svítící hvězdy.

I vánoční světelnou výzdobu ulic město postupně vyměňuje za úspornější. Aktuálně je již 95 procent světelných prvků v provedení LED, které šetří elektrickou energii. Výzdobu města instalují pracovníci osvětlení Plzeňských městských dopravních podniků. Do 10. prosince bude kompletně dokončena instalace vánoční výzdoby nejen v centru, ale i v plzeňských obvodech. Celkem se počítá s umístněním 556 vánočních dekorací a prvků.

Vánoční atmosféru v centru města dokreslují také adventní trhy, které se na náměstí Republiky konají do 23. prosince. Stánky jsou otevřeny denně od 10 do 20 hodin. Adventní čas zpříjemňuje i vánočně nazdobená tramvaj, kterou do ulic západočeské metropole vyslaly právě při zahájení adventu Plzeňské městské dopravní podniky.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka