Západočeši volají na tísňovou linku, že vidí ozbrojeného člověka

U krátkých zbraní, které se dají běžně nosit i na veřejnosti, musí být zajištěna podmínka skrytého nošení.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Za poslední období přijali policisté v Plzeňském kraji na tísňovou linku několik oznámení v souvislosti s tím, že se na veřejnosti nachází osoba v civilním oděvu a je ozbrojená. V těchto případech, které policisté prověřovali, se jednalo o shodu náhod, kdy k odkrytí jinak skrytě a legálně nošené zbraně došlo v souvislosti s necíleně vyhrnutým oděvem. I to však logicky vyvolalo u některých občanů nepříjemné pocity a u některých oznamovatelů obavy o jejich bezpečí.  

      Jak to s legálně drženými zbraněmi a jejich držením a nošením na veřejnosti je, upravuje zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (dále jen „zákona o zbraních“). Ten uvádí, že zbraně, které se dají běžně nosit, jsou krátké zbraně kategorie B a D, avšak za podmínky skrytého nošení.

     Mezi zbraně kategorie B patří například samonabíjecí pistole nebo revolvery.Tyto zbraně lze nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit jen na základě povolení, pokud zákon o zbraních nestanoví jinak. Co se týká střeliva do zbraní této uvedené kategorie, může je nabývat do vlastnictví, držet a nosit pouze držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence. V případě, že má držitel zbrojního průkazu u sebe zbraň, musí mít u sebe zároveň i zbrojní průkaz a průkaz zbraně. Na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném nesmí zbraň nosit viditelně. Dále zbraň nesmí nosit nebo s ní na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipulovat pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci.

     Mezi zbraně kategorie D patří například plynové zbraně, expanzní zbraně, mechanické zbraně, znehodnocené zbraně, airsoftové zbraně. Nabýt, držet a nosit zbraň této kategorie může fyzická osoba starší 18 let, která je způsobilá k právním úkonům. Nemusí být tedy držitelem zbrojního průkazu. Zbraň kategorie D nesmí její držitel nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném. Dále zbraň nesmí nosit nebo s ní na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipulovat pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci.

      V případě, že jsou ze strany fyzické osoby porušeny podmínky zákona v souvislosti se skrytým nošením zbraní výše uvedených kategorií, dopouští se taková osoba přestupku podle zákona o zbraních. Může jí být proto uložena sankce dle uvedeného zákona až do výše 30 000 korun.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 01.02.2020 06:27



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka