Od středy se spustí očkování osob s chronickým onemocněním

Osoby s chronickým onemocněním nebo zdravotním stavem s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19 se od 24. března mohou registrovat na očkovacím místě, a to prostřednictvím Centrálního rezervačního systému s použitím unikátního kódu. Ten získají od svého ambulantního specialisty nebo od specializovaného pracoviště. I nadále mohou chronici využít očkování u svých praktických lékařů a ve vybraných centrech vysoce specializované péče.

Cílená propagace v Plzni

„K aktuálně očkovaným osobám nad 70 let přibydou od středy také osoby s chronickým onemocněním, a to na základě posouzení zdravotního stavu ošetřujícím lékařem. Podobně jako v jiných státech, i v České republice proběhne očkování chronických pacientů ve dvou fázích. Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou onemocněním covid-19 s ohledem na svůj zdravotní stav nejvíce ohroženi a jsou nejčastěji hospitalizováni s těžkým průběhem nemoci na JIP/ARO odděleních nemocnic. S vyšší dostupností očkovací látky se pak možnost registrace otevře dalším skupinám,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pro přihlášení k očkování proti covid-19 na stránce https://crs.mzcr.cz bude třeba unikátní kód. Ten bude mít omezenou platnost do 30. dubna 2021. Kód je určen pouze pacientovi a je zakázané jej předávat nebo sdělovat jakékoli jiné osobě.

Seznam diagnóz a zdravotních stavů s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19 byl vytvořen Klinickou skupinou COVID MZ na základě doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, Institutu Roberta Kocha a na základě souhrnných dat ÚZIS o osobách s covid-19 hospitalizovaných na JIP/ARO. Bližší popis onemocnění či zdravotního stavu, který je důvodem k přednostnímu očkování v této fázi, byl sestaven příslušnými odbornými společnostmi České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a České kardiologické společnosti.

Zdroj: tisková zpráva, MZČR

Poznámka redakce: 
Pokud vás baví sport, zdravý životní styl a hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín www.zdravetrendy.cz.


Užitečné odkazy na PDF ke stažení

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 23.03.2021 11:24




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka