V Plzeňském kraji mohou přibýt přírodní zahrady při mateřských školách, učitelé už ví, jak na ně

Včera 27. ledna proběhl v Plzni celodenní kurz o přírodních zahradách, který může přispět k zakládání nových zahrad tohoto typu při mateřských školách v Plzeňském kraji. Vzdělávacího programu o přírodních zahradách, které si získávají stále více příznivců, se zúčastnilo téměř 40 učitelů předškolního vzdělávání a dalších zájemců.

Cílená propagace v Plzni

Jednalo se již očtvrté pokračování cyklu kurzů a besed Environmentálně od mala aneb Environmentální vzdělávání pro trvale udržitelný rozvoj vmateřských školách, které pořádá Nadační fond Zelený poklad.

„Dvě zkušené zahradní architektky Radka Matoušková aMagdaléna Smetanová zasociace LOCI představily účastníkům koncept a výhody přírodních zahrad a podělily se o své zkušenosti s jejich plánováním, realizací i údržbou. Přestože tyto zahrady více respektují zákonitosti přírody a dětem nabízejí pestrý a rozmanitý prostor pro hru i odpočinek, u českých mateřských školek najdete stále spíše zahrady tradiční skrátce střiženým trávníkem,“ představuje koncept zahrad manažerka cyklu kurzů a besed Tereza Pelclová znadačního fondu Zelený poklad. „Přírodní zahrady poskytují izdravou úrodu a spoustu zážitků hned za dveřmi školky a to je právě to, co na nich děti tolik baví,“ doplňuje Pelclová.

Účastníci kurzu si chválili nejen to, že se dozvěděli mnoho informací o samotných přírodních zahradách, ale také řadu praktických informací ohledně možností a přípravy realizace zahrad, jejich finanční náročnosti či možnostech financování zveřejných i soukromých zdrojů. Diskutovalo se také o tom, k čemu je dobré mít zpracovaný projekt a jak vypadá, nebo jak plánovat přírodní zahrady společně s architektem, dětmi, rodiči a učiteli tak, aby byli všichni spokojeni.

„Naší snahou je zvýšit povědomí nejen o přírodních zahradách při mateřských školách, ale icelkově rozšířit environmentální vzdělávání vPlzeňském kraji a tento kurz ktomu myslím dobře přispěl. Společně súčastníky jsme také hledali možnosti, jak dále zlepšit současnou situaci v našem kraji tak, aby těchto zajímavých přírodních zahrad stále přibývalo,“ uzavřela Pelclová. Další zcyklu kurzů, tentokrát na téma Netradiční pěstování zeleniny vmateřské školce, proběhne 24. února 2015 vdobrovolnickém centru TOTEM. Více informací na www.zelenypoklad.org.

Kurzy probíhají vrámci projektu Environmentálně od mala díky podpoře Evropského fondu pro regionální rozvoj Evropské unie Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 ČR - Svobodný stát Bavorsko. Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je realizován i díky podpoře Města Plzně.

Posláním Nadačního fondu Zelený poklad je pomáhat nevládním neziskovým organizacím, školám a dalším subjektům v péči o životní prostředí s důrazem na projekty zaměřené na ekologickou výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti.Zřizovatelem fondu je město Plzeň. 

Více informací: Tereza Pelclová, manažerka projektu, Nadační fond Zelený poklad, mobil: +420777 793 726, email: tereza@zelenypoklad.org, www.zelenypoklad.org.

Fotogalerie
Autor: Eva Haunerová Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka