Jak udržovat zahradu po celý rok

Chcete znát triky a rady, jak se starat o zahradu po celý rok? Společně s firmou Fišer květiny jsme pro vás připravili užitečný návod, jak na to!

Cílená propagace v Plzni

Zahrada vždy souvisela s lidským obydlím. Je odpradávna spojena s lidskou činností a pokud bychom ji chtěli nějak přesněji definovat, asi bychom řekli, že se jedná o lidmi upravený pozemek s uměle vysázenou vegetací. Zahrada měla ve své historii převážně funkci hospodářskou, sloužila tedy k obživě. Vývojem společnosti, počínaje starověkem, vznikala potřeba obklopovat krásným a příjemným prostředím. Začaly se zakládat zahrady  okrasné, které však byly spojovány s bohatstvím a přepychem. Pokud však přeskočíme předlouhou historii vývoje zahrad, i když by pro mnohé z vás byla možná zajímavá, a zastavíme se v současnosti, můžeme zahradu dneška definovat hlavně jako místo k příjemnému posezení, relaxaci, provozování volnočasových aktivit.

Zahradu si zakládá či rekonstruuje majitel, a to buď sám, nebo za pomoci odborníka – zahradního architekta. Ale ruku na srdce, vždyť i sebelépe založená zahrada bez dobré a pravidelné údržby  zanedlouho zpustne. Náležitá péče o zahradu vyžaduje znalosti, potřebné vybavení a především dostatek času, což je pro mnohé z nás v dnešní hektické době dost obtížné.

CELOROČNÍ PÉČE O ZAHRADU ZAHRNUJE:

1) jarní údržbu, což  je jedna z nejdůležitějších činností v průběhu roku

V tomto období se provádí  odzimování rostlin, jarní udržovací řez, tvarování a výchovný řez, který umožňuje dlouhodobě udržet zahradu kompozičně vyváženou, výsadbu nových rostlin (pokud je potřeba po domluvě s majitelem), přihnojování, zakůrování záhonů, osazování truhlíků pokud jsou součástí zahrady či domu. Nedílnou součástí je péče o trávníkové plochy, pokud nechceme,aby tráva zplstnatěla a rozšířily se choroby a škůdci. Základní údržba trávníku obsahuje vertikutaci (prořezání trávníku), vyhrabání staré trávy a strojové odstranění jejích zbytků, aerifikaci (provzdušnění) a samozřejmě i pravidelné sečení a pískování, pokud to travnatý porost vyžaduje. K pravidelné údržbě patří i ošetření narušeného travního porostu, např. doplnění jeho zničené části po zimě.  

2) letní údržbu


Během léta je potřeba udržovat zahradu v kondici, což znamená, že pracovní činnost se zaměřuje na  obnovu letničkových záhonů, dosypávání kůry, pokud je to nutné, přihnojování, pravidelné sečení a v případě potřeby i provzdušňování trávníků, údržbu skalek a květinových záhonů, odplevelení, které se provádí alespoň 1x měsíčně, aby plevelné rostliny nestihly vykvést a vysemenit se. Po domluvě  s majitelem zahrady je možné i pravidelné zalévání.

3) podzimní údržbu

Na podzim připravujeme rostliny na zimní mrazivé období. Zazimování zahradyznamená zajistit ochranu rostlin proti zimnímu slunci zejména u stálezelených listnatých dřevin a také proti promrzání kořenů. Tuto ochranu je nezbytné poskytnout i růžím, které se vyvazují (pnoucí) a stříhají (keřové) a některým citlivějším keřům. Také trávníkům je potřeba věnovat zvýšenou pozornost: dokončit opravy trávníků, vyhrabat listí a mech, vertikutovat a  popřípadě provzdušnit.  S tímto obdobím  je spojen i podzimní řez dřevin, dokončení výsadby trvalek a cibulovin, vybírání letních cibulovin.

Zajištění a dovoz veškerého materiálu potřebného  k údržbě vaší zahrady  (substráty, mulčovací kůru, písek, hnojiva…) a samozřejmě odvoz veškerého zahradního odpadu.

Chcete pomoci s údržbou zahrady po celý rok? Kontaktujte specialisty na stránkách http://www.fiser-kvetiny.cz/home/.

Autor: Pavla Klejnová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 13.06.2015 17:53




3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka