Čáp Kryštof si užívá v Africe, karanténa ho netrápí

Od srpna si létá po světě, karanténa, nekaranténa. Řeč je o Kryštofovi, čápu bílém s batůžkem, kterého plzeňští zvířecí záchranáři vypustili 31. 7. 2020 u Chocenic na Jižním Plzeňsku.

Cílená propagace v Plzni

"V tu dobu to bylo po třech letech (ode dne 21. 6. 2017), co jsme ho jako nevzletné mládě s Milošem Paiskerem kroužkovali na hnízdě v Brodu nad Tichou (TC) na našem betonovém sloupu s umělou hnízdní podložkou na zahradě u manželů Bernasových (číslo popisné 23), kteří hnízdění a hnízdo čápů v Brodu zachránili," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.  

Tenkrát  ještě netušil, že se s tímto mrňousem setká tři roky poté (19. 7. 2020) s Radkem Zemanem v oplocení radiokomunikačního vysílače u Města Touškova (PS). Noční pád z vysílače na malý oplocený pozemek zarostlý vysokou trávou se bohužel pro čápa neobešel bez modřin a poranění, a tak Kryštof strávil v Záchranné stanici živočichů Plzeň necelé dva týdny, než mohl být zase vypuštěn a vrácen zpět do volné přírody.
 
"Samozřejmě jsme potřebovali vědět, jak se bude čáp po léčbě chovat, a tak jsme se rozhodli po zkušenostech z předešlých let i jemu dát na záda batůžek (satelitní vysílačku). Od té doby Bohumil Mášek sleduje dvakrát za den na monitoru svého počítače téměř každý jeho krok, přelet i pohyb," popisuje Makoň.  

Kryštof je tři roky starý čáp, což je mezi čápy už mazák. V reálu to znamená, že byl v Africe minimálně už tři zimy, tato je jeho čtvrtá. U čápů bílých jsou tři roky zároveň i věkem dospívání ve znamení hledání partnera a v následném roce i hnízda a hnízdění. To by podle všeho mohlo proběhnout tento rok (2021) právě u nás v ČR a ideálně i v západních Čechách.
 

"To je však ještě hodně daleko a poměrně i hodně nejisté, jelikož v současné době je Kryštof vzdušnou čarou přes 5.500 km od svého domova. Navíc i v Africe na naše čápy číhá mnoho nebezpečí a to už nemluvím o cestě zpět. Momentálně si však Kryštof zatím ještě užívá sluníčka v Senegalu v okolí města Touba v regionu Diourbel a podle Bohouše navštěvoval přítok řeky Gambia Ríver u hranice Senegal- Gambie a střídavě se vracel do Touba. Tam se zdržuje na místních skládkách a okolí, kde je v této době dost kobylek, sarančat a nepohrdne ani termity," říká Karel Makoň. A s úsměvem dodává, že Kryštofovi jeho volný pobyt v Senegalu můžeme v této době jen závidět.

foto: desop



 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka