Pilsen Busking Fest startuje ve středu! Do Plzně se sjíždí pouliční umělci z celého světa

Je to tady! Již tento týden se Plzeň na čtyři dny stane centrem světového buskingu. Ve dnech 28. září až 1. října obsadí Náměstí Republiky a přilehlé ulice a parky desítky pouličních umělců z celého světa, aby hudbou, divadlem, tancem a dalšími uměleckými počiny vyšperkovaly třetí ročník největšího festivalu buskerů v Česku - Pilsen Busking Fest 2016.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci mohou do klobouku přispět takovým hvězdným buskerským ikonám jako je například polský kytarový mág Mariusz Goli alias Vargalla, jehož kytarové umění vidělo jen na serveru Youtube.com miliony diváků. Návštěvníci se mohou těšit také na Till Sunday Pirate, což je sólový projekt jednoho ze zakládajících členů Olive Tree Dance, jedné z nejznámějších didgeridoo kapel světa a rozhodně by si neměli nechat ujít strhující vystoupení tanečníků a akrobatů z Ghany - Akwaaba Dance Group.

"Vychází mi, že tu budeme mít 62 učinkujících, hudebníků, kapel, komediantů a k tomu ještě celou sekci kreativních zón, takže bude mít návštěvník opravdu z čeho vybírat," říká ředitel festivalu Jan Šinko. Ten kromě výše jmenovaných jmen přidává další tipy. "Těšíme se také na Izraelce Shtubyho nebo Dani Dorchina, folklorní skupinu z Mongolska Transmongolia, beatboxera Georga Viktora Emmanuela či Adam Project," vypočítává Šinko.  Posledně uvedená kapela se pohybuje mezi mnoha žánry od edm, přes world music, electro swing. "Nám se ji podařilo ukecat tak, že přijedou výjimečně i se zpěvačkou a svým vystoupením uzavřou oficiální program celého festivalu," upozorňuje Jan Šinko.

Podle organizátorů Pilsen Busking Festu má být letošní ročník festivalu tím nejlepším v dosavadní historii. Pomoci tomu mají i novinky, například v podobě takzvaných kreativních zón. "Kreativní zóny jsme letos přidali poprvé a považujeme je za další logický krok v rozvoji našeho festivalu. Během nich se malý i velcí mohou těšit na interaktivní program. Ten bude probíhat například v zóně Živé Velryby, dále se lidé mohou těšit tvorbu plzeňskobuskerské obří housenky, ke které zve spolek Bezmezer, na sochaření motorovou pilou v podání známého umělce Tomáše Kůse, makerspace od DEPO2015, prezentaci studentů ZČU, ukázky mongolských tradic a na mnoho dalších umělců, kteří se k nám ještě třeba přidají. Kreativní zóny vyrostou 28.9. na náměstí Republiky a budou zde až do konce festivalu," prozrazuje ředitel Pilsen Busking Festu 2016.

Pořadatelům Pilsen Busking Festu se za pomoci fanoušků podařilo nedávno vybrat peníze na provoz akce na serveru HitHit. Jak Jan Šinko říká, festival by se bez různé podpory, těžko podařilo udělat a moc děkuje všem partnerům festivalu.
"Předně chceme poděkovat generálnímu partnerovi, kterým se pro letošní rok stala Papírna Plzeň, dále Nadaci Vodafone, která podporovala naší kampaň na HitHitu, kterou jsme úspěšně zvládli, městu Plzeň, které nám přispělo svým grantem, Plzeňskému kraji, Izraelské ambasádě a v neposlední řadě streetwarové firmě Lewel za finanční podporu v rámci kampaně na HitHitu," vyjmenovává Jan Šinko. "Dalším a asi největším zdrojem jsou naši kamarádi, známý, spřátelené menší firmičky, spolky, sdružení a další jednotlivci, kteří nás podpořili skutečně různorodě a my všem moc děkujeme.“

Jelikož se festival koná na přelomu září a října, kdy počasí často s sebou přinese sychravo nebo déšť, pořadatelé Pilsen Busking Festu jsou připraveni i na deštivou variantu obří umělecké přehlídky. „Na náměstí bude řada stanů, kde se mohou návštěvníci schovat a v případě větších dešťů jsme domluveni s místními kluby na přesun větší části programu právě tam. A důležitá věc je, že pevně daný program bude na přibližně šedesát procent produkce, zbytek bude probíhat spontánně v centru města, ulicích a parcích, takže před kvalitním uměním s převažujícím mezinárodním zastoupením nebude úniku,“ dodává Šinko.

Ředitel festivalu přiznává, že uspořádat takto velikou oslavu pouličního umění je velmi náročné.  „Práce je strašně moc, některé věci se musí na posledníc chvíli řešit, nové naopak přibývají, pracujeme na tom všichni bez nároku na odměnu a máme k tomu ještě svá zaměstnání, rodiny, koníčky, ale děláme to všichni s láskou a doufáme, že to bude i vidět. Ale v porovnání s loňskými ročníky už nyní zaznamenávám velký posun, jelikož týden do festivalu neřešíme kde buskery ubytovat, ale kde si půjčit smetáky,“ doplňuje se smíchem Šinko.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 28.09.2016 10:12



2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka