Plzeňští radní schválili územní studii na náměstí Emila Škody

Radní města Plzně schválili územní studii pro lokalitu náměstí Emila Škody, tedy oblast v blízkosti centra, která je zajímavá z hlediska dalšího rozvoje vnitřní části města.

Cílená propagace v Plzni

Jedná se o prostor trojúhelníkového tvaru, jenž je vymezen ulicemi Tylova – Skvrňanská – Kotkova. Pořízení studie navazuje na architektonicko–urbanistickou soutěž na řešení tohoto prostoru, která se uskutečnila loni. Studii zpracovala společnost ABM architekti, s. r. o.

„Studie dá městu konkrétní představu, jak by mělo v budoucnu vypadat území mezi Škodovkou a centrálním autobusovým nádražím. Tato lokalita by mohla být do budoucna velmi zajímavá, atraktivní,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. V současné době jde o převážně zanedbané prostranství o rozloze několika hektarů, jehož součástí je velké parkoviště i podzemní kryt civilní obrany. 

Podle ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ireny Vostracké studie rozděluje řešení daného území do dvou částí. Ta první řeší konkrétně dnešní náměstí, tedy nezastavěnou část, u níž je možnost brzké zástavby a úprav, druhá nabízí řešení pro území po přemístění autobusového nádraží, její realizace je tedy podstatně časově vzdálenější.

„V první části navrhuje studie dostavbu bloků objektů s vytvořením menších náměstí nebo veřejných prostranství, bloky by měly být typickou městkou zástavbou s využitím pro bydlení, administrativu, občanskou vybavenost a s využitím parteru pro drobné obchody, služby a podobně,“ uvedla Irena Vostracká. Mezi bloky je navržena rozšířená ulice - náměstí Emila Škody, která společně s vzrostlou zelení a městským mobiliářem vytvoří příjemný veřejný prostor. Parkování v této části by mělo být situováno do parkovacího domu. Jako první by v této části mohl být dostavěn blok doplňující zástavbu do Husova náměstí. 

Jako druhá etapa je řešena severní část území vymezená ulicemi Tylova - Skvrňanská - Kotkova, která zabírá převážně Centrální autobusové nádraží. V této části se nachází i takzvaný Brummelův dům s interiéry Adolfa Loose, studie tak například řeší, jak oblast s tímto domem dokomponovat do bloku domů. Urbanistické řešení této části dokumentuje potenciál dalšího rozvoje tohoto území, avšak zatím bez vazby na možnou realizaci. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka